Öğrenciler okula ne kadar hazır?
Gözden kaçırmayın
Kocaeli Afyonkarahisarlılar Federasyonu”ndan Afyonkarahisar Köylerine Kırtasiye Yardımı Yapıldı
Eğitim danışmanı Barış balcı, öğrencilerin psikolojik, fiziksel ve bilgi yönünden okula hazır olmaları gerektiğini söyledi. Tatil modundan okul moduna keskin geçiş yapan öğrencilerin bocalayacağını kaydeden Balcı, okulların açılmasına 3 hafta kala ailelere ve öğrencilere önerilerde bulundu.
Tatil devam ediyor.
Öğrenciler bu zaman diliminde özgürce hareket etmeye, geç yatıp geç kalkmaya alıştı.
Kahvaltı ve yemek saatleri değişti. Pek çoğu okullar kapandığından bu yana eline kalem almadı. Ancak okulların açılmasına da az bir zaman kaldı.
Eğitim Danışmanı Barış balcı, artık öğrencilerin ve ailelerin psikolojik ve fiziksel olarak okula hazırlanmaları gerektiğini söyledi.
Okullar açıldığında tatil modundan okul moduna keskin geçiş yapanların bocalayacağını belirten Balcı, bunun da akademik başarılarını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.
8. Sınıf ve 2. Sınıfı başlayacak olan sınav öğrencilerinin durumunun daha da önemli olduğu kaydeden Barış Balcı okula ve yeni eğitim öğretim yılına hazırlık konusunda öğrencilere ve ailelere şu önerilerde bulundu.
Biyolojik saatinizi okula göre ayarlayın
Tatil başlarken bir rahatlama moduna geçiyoruz ve o rahatlamayı bırakmak çok kolay olmuyor
. Çünkü beden-zihin ona alışıyor ve tekrardan okul dönemi geldiğinde tempoya alışma konusunda zihin ve beden zorluk çekebiliyor.
O yüzden şimdiden fiziksel ve zihinsel olarak yavaş yavaş okula hazırlanmak gerekiyor.
Tatil döneminde daha özgür olduğumuz için yatış kalkış saatlerimiz dengesiz.
Öğrencilerin bu süreçte yatış kalkış saatleri, yemek yeme saatleri gibi günlük rutinlerini yavaş yavaş okula göre düzenlemeleri gerekiyor. Tabii akşam 10’da yatıp sabah 7’de kalksınlar demiyorum, ama akşam yatış saatleri biraz daha erkene alınabilir, sabah kahvaltıları daha erken yapılabilir.
Çünkü vücudumuzun yeni yatış kalkış saatlerine alışması 2-3 hafta sürüyor.
Aksi takdirde okul dönemi başladığında sabahları kalkmakta zorluk çekiliyor, ilk ders saatleri uykulu geçiriliyor. Ya da akşam erken uyumakta güçlük çekiliyor.
Kapatılan kitapları açma zamanı
Diğer yandan birçok öğrenci 2,5 aydır kalem tutmadılar. Yaz döneminde ders tekrarı yapanlar, test çözenler, kitap okuyanlar ise kendilerine avantaj sağladı.
Özellikle ilköğretim öğrencileri okuma yazmayla ilgili pratiklerini canlı tutmalılar, aksi takdirde yeni yıla geçtiklerinde sıfırlanmış ve tekrardan başlamış gibi olabilirler.
Bu da akademik kariyerlerini, başarılarını olumsuz etkiler.
Şu anda öğrencilerin geçmiş konuların tekrarını yapabilecekleri bir dönem. Konulara göz gezdirilebilirler. Konu anlatım videoları izlenebilir,
testler çözülebilir, izlenilen videoyla ilgili, okunan konuyla ilgili özet çıkartılabilir.
Ya da sonraki dönemde onları bekleyen yeni konularla ilgili tanışma da yapılabilir.
Bazı dersleri kendi başına yapamasalar da çok rahatlıkla bazı sözler derslerinin konularının konu anlatım videolarını izleyebilir, konu özetleriyle ilgili küçük küçük notlar alabilirler.
En azından o derse başlandığında, o konuya başlandığında zihni daha hazır olur.
Yorumlar
Yorum Yap