Afyonkarahisar’da bir araziye dökülen ve suyla karisan tavuk gübresi, yakinda bulanan bir mermer fabrikasini tekrardan basti. Fabrikaya ürün almaya gelen Çinli müsteriler yogun koku sonrasi mermer satin almadan fabrikadan ayrildi.
Afyonkarahisar ekonomisinde çok büyük bir paya sahip olan ve ihracatta ülke ekonomisine büyük katkida bulunan yüzlerce mermer fabrikasinin bulundugu Iscehisar ilçesi yakinlarinda bir mermer fabrikasini tavuk gübresi basmaya devam ediyor. Yillardir fabrikanin yakinlarinda bulanan bir araziye tavuk gübresinin gelisi güzel dökülmesi sonucu, araziden akan sivi tavuk gübreleri fabrikayi basiyor.
Gece saat 02.00 siralarinda 200-250 metre uzakliktaki araziye dökülen tavuk gübreleri önündeki setin tasmasiyla asagida bulunan mermer fabrikasini basti. Fabrika üretime ara verirken, sabah saatlerinde fabrikaya gelen isçilerden bazilari rahatsiz edici yogun koku sonrasi hastaneye kaldirildi.
Fabrikadaki koku sebebiyle isçi arkadaslarindan bazilarinin hastaneye gittigini, ayrica gün içerisinde Çin’den gelen müsterilerin koku nedeniyle mermer satin almadan fabrikadan ayrildiklarini belirten fabrika çalisani Hasan Akçesme; “Bu kokunun sebebi yukarida dökülen tavuk pisligi.
Buraya geliyor bizi rahatsiz ediyor ve bizim sagligimizla oynuyor. Biz bunu defalarca yasadik. Defalarca sikintilarini yasadik ama bir sekilde çözüm üretilmedi.
Üretilmedigi için biz devamli sikintilari yasiyoruz. Bir de ben içeride devamli suyla temas ettigim için yemekle ugrastigim için çaydir, bulasiktir, her türlü suyla temas ediyorum.
O nedenle de sikintinin büyügü içeride. Içme suyumuzda da sikinti var kokusu da mikrop yani.
Bazi arkadaslarimizi hastaneye gönderdik. 2-3 arkadasimiz rahatsiz oldu.
Midesi bulanan oldu onlari da gönderdik. Çinli müsterilerimiz geldi bugün baya bir rahatsiz oldular, burunlarini tikadilar. Çince sikâyetlerini söylediler
. Çince artik dediler ki bu kokuda biz daha duramayacagiz tas dahi istemiyoruz dediler. Igrenilecek bir koku var burada. Hakikaten kokudan duramiyoruz. Gerçekten düzgün bir is olsa burayi birakip gidecegiz o derece bir koku var” dedi.
Çalismamiz gerekirken kokudan çalisamiyoruz
Mermer fabrikasinda çalisan Ramazan Boya, çalismalari gerekirken yasanan sikintidan dolayi çalisamadiklarini isverenlerinin de magdur oldugunu belirtti.
Boya; “Yukariya dökülen, döküm sahasina dökülen tavuk pisliginden dolayi oranin tasma nedeniyle fabrikamiz magdur durumda suanda. Fabrikamizin temizligini yapiyoruz
. Bugün çalismamiz gerekirken çalisamiyoruz.
Bu yüzden sikintimiz çok. Yaklasik 2 senedir bu problemi yasiyoruz
. Yetkililer bunu çözmekte zorlaniyor veya isine gelmiyor bunu da bilemiyoruz.
Bu bir hastalik nedeni rahatsizliklardan dolayi isçilerimiz hastaneye gitmek zorunda kaliyor.
Biz izin vermek zorunda kaliyoruz. Islerimiz aksiyor. Suanda yetisecek olan islerimiz var çalismiyor. Suanda sessiz fabrika” dedi.
Çinli müsterilerin fabrikaya geldikleri anda koku nedeniyle yasadiklari rahatsizligi telefonlarina çeken çalisanlar, videoda yasanan duruma sitem ederek hem saglik, hem de ticari olarak yasadiklari sikintiyi belirtti.
Fabrikayi basan tavuk gübrelerini çevre belediyelerden gelen itfaiye araçlari temizledi.
Öte yandan tavuk gübresinin döküldügü arazinin yakinlarindaki bugday tarlalarini da ayni sekilde sivi tavuk gübresinin basmasi sonucu ciddi hasarlarin meydana geldigi gözlendi.
Yorumlar
Yorum Yap