TIGAD ( Türkiye Internet Gazeteciligi Dernegi) Genel Baskani Okan Geçgel, 3 Mayis Basin özgürlügü günü münasebetiyle bir açiklama yayinladi.
Geçgel açiklamasinda, 4. Güç basinin gücünün özgürlügünde oldugunu beyan ederek, Basinin asli görevinin, devletin organlarinda yapilan faaliyetleri halk adina denetleyerek halka enfermasyon sunmasi oldugunu belirtti.
Okan Geçgel, yaptigi açiklamada su ifadelere yer verdi;
Yasama, yürütme, yargidan sonra basinin dördüncü güç olarak görülmesinin sebebi, devletin bu 3 organinin kamu adina denetlemesinden kaynaklanmaktadir. Basin, devletin organlarinda yapilan faaliyetleri halk adina denetleyerek ayni zamanda halka enformasyon verir. Halk da bu enformasyon sayesinde kendi gelecegi hakkinda bilgi sahibi olurken, devletin faaliyetlerini bir nevi denetlemis olur. Basin mensuplari özgür oldukça güçlüdür.
Basindan önceki 3 kuvvet olan yasama yürütme ve yargi mensuplarini bir halk otobüsünde, dolmusta, Pazar yerinde görmeye pek alisik degiliz, basin mensuplari ise her an halkin içinde onlarla birlikte olmalari gücünü perçinlemektedir.
3 Mayis, Birlesmis Milletler Genel Kurulu'nun 1993 yilinda aldigi bir karar ile tüm dünyada Dünya Basin Özgürlügü Günü olarak kutlanmasina karar verilen bir tarih.
Bilmek, tüm toplumlarin hakkidir. Bilme hakki için basin özgürlügü korunmalidir. Yazmak ve konusmak, basini ve insanlari özgür kilacaktir.
Herkes, düsünce ve kanaatlerini söz, yazi, resim veya baska yollarla tek basina veya toplu olarak açiklama ve yayma hakkina sahiptir. Bu hürriyet resmî makamlarin müdahalesi olmaksizin haber veya fikir almak ya da vermek serbestligini de kapsar.
Herkes görüslerini açiklama ve ifade özgürlügüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlügü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sinirlari söz konusu olmaksizin haber veya fikir alma ve verme özgürlügünü de içerir.
Bugünün kutlanmasindaki amaç; basinin demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciligi ön plana çikarmak ve dünyada basinin asiri sansür edildigi ülkelere bir mesaj göndermek. Bunun yaninda gün boyu çesitli organizasyonlar ile görevini yaparken darp edilen, görev yapmasi çesitli yollarla engellenmeye çalisilan gazetecileri korumak ve yetkililere sorumluluklarini hatirlatmak.
Bizler özgür oldugumuz kadar, adil ve cesur olmaliyiz, toplumda yeserecek olan dürüst ve verimli tohumlari satirlarimiza, sütunlarimiza ekmeliyiz. Hiçbir siyasi rantin, egemen kuvvetin esiri olmayacagimizi, bu vatan için vatanin bölünmez bütünlügü ve vatan topraklarinda adil ve vicdanli nesiller yetismesi için tüm gücümüzle çalisacagiz, çalisacagiz, çalisacagiz…
Afyon HABERI
Yorumlar
Yorum Yap