Asiri Sicaklarda Kaçinmaniz Gereken 9 Önemli Hata..!

Asiri Sicaklarda Kaçinmaniz Gereken 9 Önemli Hata..!

Saglik 15.07.2021 17:44:20 0
Asiri Sicaklarda Kaçinmaniz Gereken 9 Önemli Hata..!

Mecbur degilseniz, günes isinlarinin yeryüzüne dik geldigi 10.00- 16.00 saatleri arasinda sokaga çikmayin. “Disari çikmaniz gerekiyorsa, serin ortamlarda bulunmaya çalisin” uyarisinda bulunan Prof. Dr. Sinan Dagdelen, “Ortamdaki isinin 24-25 derecede arasinda olmasi en ideal isi seviyesidir” diyor. 

 

Vücudunuzdaki sivi kaybini önlemek için günde kilo basina 30 ml su içmeyi asla ihmal etmeyin. Ancak dikkat! Böbrek yetersizligi veya kalp hastaliginiz varsa, sivi kisitlamasi gerektigi için tüketmeniz gereken su miktarini mutlaka hekiminize danisin. 

Kalp ile damar sagligimiz için düzenli ve tempolu yürüyüs yapmamiz çok önemli. Ancak vücudumuzu asiri yormamak kaydiyla! Çünkü yaz aylarinda, özellikle açik havada yapilan uzun süreli ve tempolu yürüyüs ile egzersizler sivi kaybini artirarak tansiyonun düsmesine, bunun sonucunda da bayilmalara yol açabiliyor.

Bunun yani sira kalp ve böbrek hastalarinda organ hasarini da artirabiliyor. Sagliginiz için yaz mevsiminde kisa molalar vererek yürümeniz gerekiyor. Kalp damar hastalari için en saglikli yürüyüs, düz zeminde, kalp fonksiyonlarinin durumuna ve hastanin yasina göre 3-5 km/saat hizinda yapilan yürüyüslerdir. Kalp hastaligi olmayan kisiler ise > 5 km/saat hizinda yürüyebilir veya kosabilirler. 

Ani sicak-soguk degisiminden kaçinmaniz da kalp sagliginiz için dikkat etmeniz gereken bir baska önemli kural. Prof. Dr. Sinan Dagdelen, sicak ortamdan asiri soguk klimali ortamlara girmemeniz gerektigini belirterek, söyle devam ediyor:  “Çünkü damarlarda ani kasilma ve vücuttaki sivi dengesinin yer degistirmesi tansiyonda oynamaya neden olabiliyor ve kalp ritmini bozabiliyor.  Ayrica klimaya dogrudan maruz kalmayin ve klimalarinizin filtrelerini yenilemeyi ihmal etmeyin. Aksi halde gelisebilecek olan enfeksiyon ritim bozuklugu veya kalp yetmezligi sorununu daha da siddetlendirebiliyor” 

Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Sinan Dagdelen kalp ve tansiyon ilaçlarinizi mutlaka hekiminizin önerdigi sekilde düzenli olarak almaniz ve ihmal etmemeniz gerektigini belirterek, uyarilarina söyle devam ediyor:

“Tansiyon veya nabizda düsme ve yükselme gibi anormallikler olursa hekiminizle mutlaka görüsmeli ve ilaçlarin doz ayarlamalarini birlikte yapmalisiniz. Özellikle tansiyon ilaci veya idrar söktürücü ya da kan sulandirici ilaç kullaniyorsaniz hekiminizin belirttigi miktarda siviyi her gün mutlaka almali ve doktorunuzun belli araliklarla önerdigi tahlilleri de mutlaka yaptirmalisiniz”  

Kalp sagliginiz için midenizi asiri doldurmayin. Prof. Dr. Sinan Dagdelen sik ve aralikli yemeyi aliskanlik haline getirmeniz gerektigini hatirlatarak, “Aksi halde kan akimi mide ve bagirsaklara yönelmek zorunda kaliyor. Kalbe giden kan miktarinin azalmasi sonucunda da kalp damar hastaligi gelisebiliyor.

Bol sivi gidalar, taze meyve, salata, çorba, komposto veya yogurt tüketmeniz de vücudunuzdaki sivi kaybini önlemeniz için önemli” diyor. 

Asiri sicaklarda aniden denize veya havuza atlamayin, vücudunuzu suya yavas yavas alistirin. Ayni sekilde soguk dus almamaya da özen gösterin. Aniden soguk su damarlarda büzülmeye neden olarak tansiyonun yükselmesini tetikleyebiliyor.

Damarlarda büzülme uzun sürerse veya tansiyon krizleri olusursa, kritik kalp damar hastaliklari olan kisilerde kalp krizine neden olabiliyor.

Terlemek vücuttaki suyun atilmasina yol açiyor. Dolayisiyla asiri terlemeyi önlemek için hafif, açik renkli, ter emici ve sentetik olmayan kumaslari tercih edin.   Ayakkabilarinizin hava alan, nemden koruyan, hafif ve rahat tabanli olmasina dikkat edin. Ayrica sapka ve gözlük takmayi da ihmal etmeyin.

Kafeinli içecekler ve alkol sivi yerine geçmiyor, hatta asiri alkol vücuttan sivi kaybini artirarak dehidratasyonu hizlandirabiliyor. Sodanin içinde bulunan sodyum (tuz) da vücutta daha fazla sivi tutulmasina neden olarak kan basincini yükseltebiliyor.

Afyon HABERI


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °