“Robotik Kol” Uzaya Gitmeye Hazir..!

“Robotik Kol” Uzaya Gitmeye Hazir..!

Bilim-Teknoloji 16.07.2021 16:30:33 0
“Robotik Kol” Uzaya Gitmeye Hazir..!

Airbus uzay mühendisleri, Rus Çok Amaçli Laboratuvar Modülüne (MLM) ESA'nin Avrupa Robotik Kolunu (ERA) monte ederek Uluslararasi Uzay Istasyonu’na (ISS) gitmek üzere hazir hale getirdi. 'Nauka' olarak bilinen bu modül ile birlikte ERA ve iki kontrol istasyonu, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden bir Proton roketiyle firlatilacak.

Bir haftalik yolculuktan sonra Avrupa Robotik Kolu, uzay istasyonunun Rus kesimine hizmet vermek üzere ISS'ye varacak. Toplam uzunlugu 11,3 metre olan simetrik, iki elli akilli robot kolu, bir sabit taban noktasindan digerine baglanarak ISS'nin disinda 'yürüyebilecek'.

ERA'nin yedi saglam ve hassas eklemi, hafif uzuvlari ve kolun ortasindaki kontrol bilgisayari, robot kolunun çok yönlülügünü gösteriyor.

Astronotlar ve kozmonotlar, Avrupa Robot Kolunu gerçek zamanli olarak kontrol edebilecek, ISS'nin içinden veya disindan önceden programlayabilecek, yükleri hareket ettirebilecek, uzay istasyonunu kizilötesi kameralariyla denetleyebilecek ve ISS disindaki operasyonlari destekleyebilecek.

Robot kendi ucundan elektrik  ve veri gücü , video hatti ve dönen bir  hareket makinesini destekliyor.

ERA, ucuna baglanan bir araç ile, otomatik veya yari otomatik olarak gerçeklestirebilecegi birçok görevden biri için yönlendirilecek. ERA hafif bir yapiya sahip oldugundan uzaydaki sifir yerçekimi kosullari sayesinde çok büyük kütleleri rutin olarak 3.000 kg'dan 8.000 kg'a kadar yavas modda hareket ettirebilecek.

Robot kolu 5 milimetre hassasiyetle çalisiyor.

ERA, Hollanda'da Airbus Defence and Space liderligindeki bir Avrupa konsorsiyumu tarafindan Avrupa Uzay Ajansi (ESA) için gelistirildi. Airbus, kolu ve yazilim fonksiyonlarini tasarladi, Avrupa çapinda alt sistemlerin gelisimini yöneterek sistemi entegre ve test etti. Son birkaç ayda Airbus, ESA ve Rus ortaklari RSC/Energia ile birlikte ERA'yi MLM'ye de entegre etti.

Airbus Defence and Space Hollanda Icra Kurulu Baskani Rob Postma ‘Hollanda Uzay Ofisi ve Ekonomik Isler ve Iklim Politikasi Bakanligi'nin süregelen destegiyle saglanan ve uzun süredir beklenen Avrupa Robotik Kolunun Uluslararasi Uzay Istasyonu’na firlatilmasi, Hollanda'nin ISS'nin devam eden operasyonuna büyük katkisini gösteriyor.

Ayrica, yillardir bu operasyonda görev alan birçok uzay profesyonelinin çabasini, bagliligini ve kararliligini da kutluyoruz.’ dedi.

Afyon HABERI


Pazartesi 16 ° / 6.4 °
Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °