“Dünya, yeni bir COVID-19 dalgasinin erken asamasina girdi”

Gündem 21.07.2021 17:17:29 0
“Dünya, yeni bir COVID-19 dalgasinin erken asamasina girdi”

Tokyo Olimpiyati organizasyonuna seslenen Dr. Tedros, "Pandeminin baslamasindan beri 19 ay ve ilk asilarin onaylanmasindan beri 7 ay geçerken, simdi Kovid-19 enfeksiyonlari ve ölümlerinin yeni bir dalgasinin erken asamalarindayiz" diye konustu. Genel Direktör, tüm ülkeler hastaligi kontrol altina alana dek küresel tehdidin sürecegini belirtti.

Baslangici Aralik 2019'a tarihlenen koronavirüs pandemisinde 19 ay geride kalirken, yaz mevsimindeki yeniden açilma sevincine Dünya Saglik Örgütü'nden (DSÖ) kötü haber geldi. Delta varyantinin yayilmasiyla küresel vaka sayilari tekrar zirve yapmaya baslarken, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dünyanin yeni bir Kovid-19 dalgasinin erken asamasina girdigi uyarisini yapti.

Pandemi yüzünden bu yila ertelenen Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunlarinin cuma günkü resmi açilis töreni öncesi Tokyo'daki Uluslararasi Olimpiyat Komitesi üyelerine seslenen DSÖ Genel Direktörü Tedros, "Pandeminin baslamasindan beri 19 ay ve ilk asilarin onaylanmasindan beri 7 ay geçerken, simdi Kovid-19 enfeksiyonlari ve ölümlerinin yeni bir dalgasinin erken asamalarindayiz" diye konustu.

"Pandemi bir sinav ve dünya basarisiz oluyor" vurgusu yapan Tedros, tüm ülkeler hastaligi kontrol altina alana dek küresel tehdidin süreceginin altini çizdi.

Asiya kolaylikla erisen ülkeler açilmisken, virüsün yayildigi ülkelerin kapanmasina atif yapan DSÖ Genel Direktörü, asilarin paylasilmasi, test yapilmasi ve tedavi uygulanmasindaki küresel basarisizligin pandeminin bir yandan gerilirken diger yandan ilerlemesini tetikledigini dile getirdi.

Dünya çapinda asilarla ilgili zitligin altinda 'korkunç bir adaletsizligin' yattigini söyleyen Tedros, "Bu, ahlaki bir rezalet olmanin yanisira epidemiyolojik ve ekonomik olarak kendi kendini baltalamak demek" çikisini yapti.

Pandemi ne kadar uzun sürerse, o kadar çok sosyoekonomik kargasa getirecegi uyarisinda bulunan Tedros, en gelismis ekonomileri asilari paylasma, asilara erisim için yürütülen küresel çabalari finanse etme ve asi üretiminin artirilmasini tesvik etmeye çagirdi.

Japonya, Tokyo'daki vaka sayisinin yeniden artisa geçmesi karsisinda bu ay tekrar acil durum ilan edip Olimpiyat'a seyirci alinmasini tümden yasaklama yoluna gitti.

Kaynak: Sputnik Türkiye


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °