Beyin sagligi için bu tavsiyelere dikkat!

Beynin hareket, algi, yargi, yürütme ve duygu organi oldugundan beyin sagliginin beden ve akil sagligi anlamina geldigini belirten Prof. Dr. Oguz Tanridag, “Beyin sagliginin korunmasi için düzenli hareket, düzenli beslenme

Gündem 21.07.2021 11:34:45 0
Beyin sagligi için bu tavsiyelere dikkat!

 Beynin hareket, algi, yargi, yürütme ve duygu organi oldugundan beyin sagliginin beden ve akil sagligi anlamina geldigini belirten Prof. Dr. Oguz Tanridag, “Beyin sagliginin korunmasi için düzenli hareket, düzenli beslenme, yeni seyleri ögrenmek ve degisen durumlara kendimizi adapte etmek önemlidir.” diye konustu. Tanridag, beyin sagligini korumada beyin check-up’inin önemini de vurguladi.

Dünya Nöroloji Federasyonu tarafindan “Dünya Beyin Günü” olarak kabul edilen 22 Temmuz’da beyin sagligina dikkat çekilerek farkindalik olusturulmasi amaçlaniyor.

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Oguz Tanridag, beyin Dünya Beyin Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada beyin sagligini iyilestirmeye iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Beyin sagligi, beden ve akil sagligi demektir

Beyin sagliginin önemine isaret eden Prof. Dr. Oguz Tanridag, “Beyin hareket, algi, yargi, yürütme ve duygu organi oldugundan beyin sagligi beden ve akil sagligi demektir. Bu baglamda beyin sagligi kisinin nörolojik ve psikiyatrik sagligi anlamina gelmektedir.” dedi.

Beyin sagligini korumak için tavsiyeler

Prof. Dr. Oguz Tanridag, beyin sagliginin korunmasi için düzenli hareket, düzenli beslenme, yeni seyleri ögrenmek ve degisen durumlara kendimizi adapte etmenin önemli oldugunu vurguladi.

Beyin check-up herkes için gereklidir

Beyin sagligini korumada beyin check-up’inin önemine isaret eden Prof. Dr. Oguz Tanridag, “Bu manada beyin check-up sadece hastalara için degil herkes için gereklidir. Beyin check-up yaptirmanin herhangi bir organin check-up'indan hiçbir farki yoktur.” dedi.

Beyin check-up’inin bazi hastaliklarin erken teshisinde önemli oldugunu kaydeden Tanridag, “Öncelikle nörolojik ve psikiyatrik hastaliklarin ailesel baglantilarinin ögrenilmesi, beyin damar hastaliklarinin risk analizi ve Alzheimer da dahil her türden demans hastaliginin risk analizi için önemlidir.” diye konustu.

1 kez bile olsa dikkat!

Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Oguz Tanridag, beyin sagliginda önemli bir konu olan Alzheimer hastaligina iliskin de degerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Tanridag, Alzheimer’a yol açabilen ve 1 kez bile yasanmasi durumunda dikkat edilmesi gereken unutkanliklari söyle siraladi:

50 yildan beri sahip olunan ve son yillarda içinde yasanmayan ev ya da evlerin var olduklari veya nerede olduklari unutuluyorsa,  Gündelik olarak sik kullanilan esyalarin yerleri hatirlanmakta zorluk çekiliyorsa, 15 - 20 yil önce ölmüs bir Cumhurbaskani simdiki ile karistiriliyorsa, Daha önceden iyi taninan ve ölmüs olduklari da bilinen insanlardan yasiyormus gibi söz ediliyorsa, 5 – 6 kadar, çok fazla sayida olmayan torunlarin adlari ve yaslari karistiriliyorsa, Yukarida sayilanlar söylendiginde unutuldugu kabul edilmiyorsa bu belirtiler Alzheimer için önemli isaretlerdir.

Alzheimer’dan degil, geç kalmaktan korkulmali

Alzheimer’a karsi tavsiyeleri anlatirken beyin ve moral güçlendirici etkenlerden bahsetmenin daha gerçekçi olacagini belirten Tanridag, “Alzheimer, beyinde ne zaman basladigi belli olmayan, ayni zamanda beyni zayif düsüren ve depresyonla da baglantisi olan bir hastalik. Bu baglamda hastaligin ne zaman ortaya çikacagini beklemek yerine yasam tarziyla ilgili bazi öneriler getirmek hem gerçekçi olur hem de toplumun morali üzerinde olumlu etkileri olur." dedi. 

Prof. Dr. Oguz Tanridag, Alzheimer’a karsi benimsenmesi gereken yasam tarzi önerilerini söyle paylasti:

Hastalikla ilgili efsanelere inanmayin, Yalniz yasamayin, eve kapanmayin, Hep ayni islerle ugrasmayin, yeni seyler deneyin, Yasinizin insani olmayin! Statünüzden siyrilin, Dünyanin merkezinde oturmaktan vazgeçin, Mantiginizdan önce sezgilerinize güvenin, Kontrollu açlik tavsiye ediliyor, bizde oruç bu tavsiyeye karsilik gelebilir. Alternatif tibbin hiçbir faydasi yok, Erken emekli olup kabugunuza çekilmeyin, Bulmaca çözecekseniz sudokuyu tercih edin, Nefret duygusundan uzak durun, olumlu düsünün, Çocuklugunuzun ve gençliginizin mekanlarina gidin, Müzik dinleyin, mümkünse sarki söyleyin, Sabahlari ilk isiniz gazete okumak olmasin, Televizyondaki haber ve tartisma programlarindan mümkün oldugunca uzak durun, Daha çok belgeselleri, dizileri, müzik ve yemek programlarini izlemeyi tercih edin, Düzenli cinsel yasam beyni uyariyor, Ailenizde Alzheimer gibi herhangi bir bunama hastaligi varsa genetik riskinizi dikkate alin. 65 yasin üstündeyseniz hiçbir neden görünmese de yillik beyin Check – Up’i yaptirin.

Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °