AKUT, Rize sel felaketinde 16 vatandasimizi güvenli alana tahliye etti

AKUT, Rize sel felaketinde 16 kisiyi güvenli alana tahliye etti ve hayatini kaybeden 2 kisinin cansiz bedeninin tahliyesini gerçeklestirdi.

Gündem 20.07.2021 20:38:53 0
AKUT, Rize sel felaketinde 16 vatandasimizi güvenli alana tahliye etti

AKUT, Rize sel felaketinde 16 kisiyi güvenli alana tahliye etti ve hayatini kaybeden 2 kisinin cansiz bedeninin tahliyesini gerçeklestirdi. Rize ekibinden 7 ve Giresun ekibinden 6 gönüllüyle yürütülen arama kurtarma çalismalarina, AKUT Baskani Recep Salci ve AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Murat Boz bizzat katildi.

Rize´de 14 Temmuz 2021 Çarsamba günü meydana gelen ve su ana kadar maalesef 6 kisinin hayatini kaybettigi sel ve heyelan felaketinde, AKUT Arama Kurtarma Dernegi; Rize ekibinden 7 ve Giresun ekibinden 6 gönüllüsüyle, Muradiye ilçesinde 13 km'lik dere ve nehir yataginda arama kurtarma çalismalarina devam ediyor. Çalismalara AKUT’un yani sira; AFAD, JAK, ANDA, UMKE, Sahil Güvenlik, IHH ve Emniyet Su Alti ekiplerinin de katildigi belirtildi. AKUT’un su ana kadar 16 kisiyi güvenli alana tahliye ettigi ve hayatini kaybeden 2 kisinin cansiz bedeninin tahliyesini de gerçeklestirdigi bildirildi. Arama kurtarma çalismalarina, AKUT Baskani Recep Salci ve AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Murat Boz bizzat katildi.

Yarim saat kadar süren bir olaydir sel felaketi

Konuyla ilgili bir açiklama yapan AKUT Baskani Recep Salci, tüm Rizelilere geçmis olsun dileklerinde bulunarak, felakette hayatlarini kaybedenlere rahmet, yakinlarina bas sagligi diledi. Sel felaketlerinin arama kurtarma çalismalarinin en zor yapildigi felaketlerden oldugunu belirten Salci; “Sel felaketleri çok hizli gelisen afetlerdendir. Topu topu yarim saat kadar süren bir olaydir sel felaketi; yarim saatte her sey baslar ve biter. Suda arama yapiyoruz tahliye disinda ve ayrica özel cihazlarla, sondalarla balçik içinde aramalar yapiyoruz. Genelde maalesef cenaze aramalari olur bunlar ve yine öyle oldu. Su seviyesinin alçalip yükselmesine bagli olarak, belirlenen yerlere birkaç kez bakmamiz gerekiyor. En önemli sorunlarin basinda balçik geliyor, suyun yüzeyini degil, su çekilince balçigin içine de bakmaniz gerekiyor. Ilk aramalar yapildi, su asamada balçik altinda derin aramalar yapiliyor. AKUT olarak su ana kadar 16 vatandasimizi güvenli alana tahliye ettik.” dedi. 

Recep Salci: "Sel felaketinde önceden tahliye hayat kurtarir; ihmal can alir."

Gelecek için bazi önemli uyarilarda da bulunan Recep Salci, sözlerine söyle devam etti: “Özellikle küresel isinma ile beraber, bazi bölgelerimizde meteorolojik afetler artmaya basladi. Bunlarin içerisinde de birinci sirada sel geliyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde bu afet, hizli ve sistematik bir artis içerisinde... Haziran ve Eylül aylari arasi, hem istatistiki hem de gözle görülür bir sekilde artis aylaridir. Kisacasi, bu aylarda sel felaketi, Karadeniz Bölgemiz için; özellikle Rize için beklenen bir felakettir. Vatandaslarimizdan hava durumu bilgilerini dikkatle takip etmelerini rica ediyoruz. Uyarilari dikkate alarak riskli alanlari önceden tahliye etmeleri gerekiyor. Sel felaketinde önceden tahliye hayat kurtarir; ihmal can alir. Sel felaketleri için alinacak en önemli bir baska önlem ise, yanlis yerde ve yanlis sekilde yapilasmadan uzak durmaktir. Ve Sel Acil Durum Eylem Planlarina, Karedeniz Bölgemiz için en az deprem kadar önem vermemiz gerekiyor.”

AKUT Baskani Recep Salci, özellikle desteklerinden dolayi tüm Muradiye halkina ve Rizelilere, her türlü ekipman ve araç destegi için devletin ilgili birimlerine ve büyük bir isbirligi içinde arama çalismalarini yürüten tüm arama kurtarma ekiplerine tesekkürlerini sunarak sözlerini tamamladi.

Arama çalismalarinin devam ettigi felakette, AKUT Giresun ekibinden nöbeti, Trabzon ekibinin alacagi bildirildi.


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °