Göz sagliginiz için bu besinleri ihmal etmeyin!

Göz sagliginin korunmasinda ideal kilonun korunmasinin ve beslenmenin önemli oldugunu vurgulayan uzmanlar, göz sagligi için tüketilmesi gereken besin gruplarina dikkat çekiyor.

Gündem 22.07.2021 13:46:54 0
Göz sagliginiz için bu besinleri ihmal etmeyin!

Göz sagliginin korunmasinda ideal kilonun korunmasinin ve beslenmenin önemli oldugunu vurgulayan uzmanlar, göz sagligi için tüketilmesi gereken besin gruplarina dikkat çekiyor. Uzmanlara göre lutein ve zeaksantin açisindan zengin olan yaprakli yesil sebzeler, iyi bir görüs saglayan makulayi korumaya yardimci oluyor. Bu besinler lahana ve ispanakta bol miktarda bulunuyor. Mineral çinko ise retinanin saglikli kalmasina yardimci oluyor ve gözleri isigin zararli etkilerinden koruyabiliyor. Fasulye, börülce, barbunya gibi baklagiller ile çinko ihtiyacini karsilayabilirsiniz. Genellikle turuncu renkli sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini göz sagligi için çok önemli.

 

Üsküdar Üniversitesi Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Ana Bilim Dali ve Saglik Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) Dr. Ögretim Üyesi Ibrahim Sahbaz, göz sagliginin korunmasina iliskin tavsiyelerde bulundu.

Saglikli gözler ve iyi bir görüsün, beslenme sekliyle iliskili olabilecegini kaydeden Dr. Ibrahim Sahbaz, “Yiyeceklerdeki bazi vitaminler ve mineraller, görme sorunlarinin olusmasinin önüne geçmeye yardimci olur. Ayrica saglikli beslenerek baska hastaliklarin göz problemleri olusturma riskini düsürebilirsiniz.” dedi.

Ideal kiloda olunmaya gayret edilmeli

Fazla kilolu veya obez olmanin, diyabetik göz hastaligi veya glokom gibi görme kaybina yol açabilecek diyabet riskini artirdigina dikkat çeken Dr. Ibrahim Sahbaz, yüksek tansiyon ve kolesterolün de ciddi görme sorunlarina neden olabilecegi uyarisinda bulunarak “Eger bu hastaliklara sahipseniz doktorunuzun kontrolünde bir beslenme düzenine sahip olmaya dikkat edin.” dedi.

Göz sagligi için özellikle önerilen birkaç besin grubu bulundugunu kaydeden Dr. Sahbaz, bunlar hakkinda su bilgileri verdi:

Yaprakli yesil sebzeler: Yaprakli yesil sebzelerin bazilari lutein ve zeaksantin açisindan zengindir. Bu besinler iyi bir görüs saglayan makulayi korumaya yardimci olur. Lahana ve ispanak gibi sebzelerde bol miktarda bulunur. Bunlarin yaninda marul, lahana, salgam, brokoli, bezelye ayrica yumurta iyi bir lutein ve zeaksantin kaynagidir. Lutein ve zeaksantinin emilmesi için yaga ihtiyaç oldugu unutulmamalidir. Bunlari yerken biraz zeytinyagi ekleyebilir ya da avokado gibi doymamis yag içeren besinlerle birlikte tüketebilirsiniz. 

Baklagiller: Mineral çinko, retinanin saglikli kalmasina yardimci olur ve gözlerinizi isigin zararli etkilerinden koruyabilir. Bununla birlikte çinko, vücudunuzdaki kirmizi kan hücrelerinin olusmasina katki saglayarak ihtiyaç duyulan bakir miktarini düsürebilir. Fasulye, börülce, barbunya gibi baklagiller ile çinko ihtiyacinizi karsilayabilirsiniz. Çinko içerigi yüksek olan diger yiyecekler arasinda istiridye, yagsiz kirmizi et, kümes hayvanlari ve zenginlestirilmis tahillar yer aliyor.

Turuncu renkli sebze ve meyveler: Genellikle turuncu renkli sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini göz sagligi için çok önemlidir. Retinanin, isigi gördügümüz görüntülere dönüstürmesine yardimci olmak için bol miktarda A vitaminine ihtiyaci vardir. Ayrica, yeterli A vitamini olmadan gözleriniz kuru göz sendromunu önleyecek kadar nemli kalamayabilir. Kayisi, kavun, havuç, mango, kirmizi biber (çig) ve tatli patates iyi birer A vitamini kaynagidir. Bunlarin yaninda ispanak da A vitamini aliminiza yardimci olur.

 Antioksidan vitaminler içeren sebze ve meyveler:  C vitamini göz sagligi için çok önemlidir. Bir antioksidan olan C vitamini vücudu, yedigimiz sagliksiz gidalarin ve çevresel faktörlerin neden oldugu zararlardan korumaya yardimci olur. Ayrica antioksidanlar, yasa bagli sari nokta hastaligi (AMD) ve kataraktin olusmasini geciktirebilir. Portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi turunçgiller; seftali, kirmizi biber, domates ve çilek iyi birer C vitamini kaynagidir. Bir diger önemli antioksidan, hücrelerin saglikli kalmasina yardimci olan E vitaminidir. E vitamini avokado, badem ve ayçiçegi tohumlarinda bulunur. 

Omega-3 içeren besinler: Bazi saglikli yaglar belirli besinlerin emilimine yardimci olmanin yani sira omega-3 içerir. Arastirmalar, soguk su baliklarindan elde edilen omega-3 yag asitleri bakimindan zengin diyetlerin, yasamin ilerleyen dönemlerinde göz hastaligina yakalanma riskini azaltmaya yardimci olabilecegini öne sürüyor. Omega-3, ayni zamanda gözyasi islevi için de önemlidir. Somon, göz sagligi için faydali olabilecek mükemmel bir omega-3 yag asitleri kaynagidir. Haftada iki ila üç kez somon veya diger yagli balik türlerinin tüketilmesi önerilmektedir. Bu tür saglikli yaglari içeren diger yiyecekler ceviz, keten ve chia tohumlaridir.  


Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °