Yeni evli çiftler dikkat!

Yaklasik birbuçuk yildir devam eden Covid-19 pandemisinde gerek hareketsizlik gerekse beslenme aliskanliklarinin degismesi nedeniyle kilo alimi hizlandi.

Gündem 22.07.2021 13:42:19 0
Yeni evli çiftler dikkat!

Yaklasik birbuçuk yildir devam eden Covid-19 pandemisinde gerek hareketsizlik gerekse beslenme aliskanliklarinin degismesi nedeniyle kilo alimi hizlandi. Dügün yasaklarinin kalkmasiyla evliliklerini öteleyen pek çok çift solugu nikah dairelerinde alirken, bu süreçte ince ve fit görünmeye imkan vermeyen fazla kilolar can sikici olabiliyor. Ancak yeni evli çiftler dikkat! Asil tehlike daha sonra basliyor zira beslenme aliskanliklari açisindan özellikle ilk yil dikkat edilmediginde, kurtulmaya çalisilan kilolara yenileri de eklenebiliyor! Acibadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Elif Gizem Ariburnu “Arastirmalar evliligin ilk yilinda ortalama iki, devaminda ise bekarliga göre 6 ya da 7 kg alinabildigini göstermistir. Bu degisimin sebebi olarak, porsiyonlarin artmasi, verilen davetler, çay sohbetlerine eklenen tatlilar, disaridan söylenen yemekler ve egzersizin yapilmamasi sayilabilir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmani Elif Gizem Ariburnu, evlenince kilo almamak için 10 önemli kurali siraladi, önemli uyarilar ve önerilerde bulundu.  

 

 

Hareketsiz kalmayin

 

 

Saglikli yasamin sürdürülebilir hale gelmesinde egzersizin önemi büyük. Yeni hayatiniza adapte olurken egzersizi de rutininize almayi unutmayin. Birlikte yapabileceginiz, yaparken iki tarafin da kendisini iyi hissedebilecegi ve sürdürebileceginiz egzersiz türlerini deneyin. Örnegin; yürüyüs yapmak, bisiklete binmek, yüzmek veya ip atlamak gibi. Sevdiginiz egzersiz türünü kararlastirdiktan sonra geriye, gün içerisinde sadece 30 dakika ayirmak kaliyor.

 

Tabaklarinizi küçük seçin

 

Yeni evli çiftler aile olmanin verdigi heyecan ve mutluluk ile gerek günlük beslenmelerinde gerekse eve davet ettikleri misafirlerine hazirladiklari menüde asiriya kaçabiliyor. Bu nedenle  fark edilmeden kilolar da artabiliyor. Bu durumu yasamamak adina yemeklerinizin saglikli olmasina ve büyük tabaklar yerine daha küçük tabaklarda servis yapmaya özen gösterin. Tatli  tüketilecek ise meyveli keskül gibi hafif tatlilari tercih edin.

 

Çay ve kahveyi artirip, suyu ihmal etmeyin

 

Toplumun geneli gibi yeni evli çiftler de aksamlari çay ve kahve tüketimlerini arttirabiliyor. Burada önemli olan ilk nokta çay ve kahvelerin kesinlikle sekersiz tercih edilmesi gerektigidir. Diger önemli nokta ise çay ve kahvenin vücuttan atabilecegi suyun yerine koyulmasidir. Bundan dolayi ne kadar çay ve kahve içilirse o kadar su içilmeli, yaz aylarinda kg basina 35 – 40 ml su tüketiminin saglanmasina özen gösterilmelidir.

 

“Esime iyi bakmaliyim” derken bu hataya düsmeyin! 

 

“Evlilik sana yaramis” cümlesini her yeni evli çift en az bir kez duymustur. Bu cümlenin altinda esinizin size iyi baktigi anlami yatar ve iyi bakmak düsüncesi de genellikle yemek ile iliskilendirilir. Kadin erkek fark etmeksizin yemeklerinizde esinize biraz daha fazla yemesi için israr etmeyin. "Hatirim için ye" veya "yemiyorsun beni sevmiyorsun" tarzinda cümleler sarf etmeyin veya ihtiyacinizdan fazla yemegi " yemezsem ayip olur" düsüncesi ile tok olsaniz dahi yemeyin.

 

Çayin yanina abur cubur eklemeyin

 

 

Beslenme ve Diyet Uzmani Elif Gizem Ariburnu “Günün yorgunlugunu atmak ve rahatlamak için yemek sonrasi çay bir çogumuzun vazgeçilmezi. Bir de tatli birseyler olsun, tek basina çay olmuyor dedigimizde devreye hamurisleri veya paketli gida tüketimi giriyor. Tüketilen paketli gidalarin içerisindeki seker, hamur iselerinin yapisindaki rafine karbonhidratlar; bel bölgesinin yaglanmasina, kilonun artmasina ve bunlarin sonucunda da insülin direncinin ortaya çikmasina sebep olabiliyor. Bundan dolayi çayin yanina abur cubur degil, küçük miktarlarda çig kuruyemis/kuru meyve atistirmaliklari eklenebilir. Çaylar da siyah çay yerine seker içermeyen meyve aromali bitki çayi olarak tercih edilebilir” diyor. 

 

Haftalik yemek listesi planlayin

 

Günlük rutinler arasinda bir de aksam ne pisirsek diye düsünmek en zor olani. Bu stresi yasamamak için haftalik menü planlamasi yapmak en güzel çözüm. Öncelikle dolabinizda, buzlugunuzda neler var? Son tüketim tarihi yaklasan ürünler var mi? Bunlari not edin ve gelecek hafta menüsünde önceligi bunlara verin. Eldeki ürünlerle menü planlarken, ayni malzemeleri farkli günlerde kullanmayi deneyin. Örnegin; bezelyeden hem yemek hem de enginara iç yapmak gibi. Planlamaya devam ederken protein, sebze, karbonhidrat dengesini unutmayin.  

 

 

Alisverise tok karnina gidin!

 

 

Alisverise muhakkak tok gidin. Yapilan çalismalar; aç bir sekilde yapilan alisverislerde seker orani yüksek gidalarin alindigini net olarak kanitlamistir. Evlendikten sonra gerek saglikli bir beslenme programi hazirlayabilmek, gerekse bütçenizi düzenlemek ve israfi önlemek için alisverise çikmadan önce liste yapmayi aliskanlik haline getirin. Gelecek hafta menüsüne göre eksikleri belirleyin, alinacaklari siralayin. Siralamada sebze, meyve reyonuna öncelik verin, et-tavuk gibi ürünleri en sona birakin, karbonhidrat grubunda hep tam tahilli ürünleri tercih edin. Özellikle pandemi de düsünüldügünde alisverinizi yaparken ihtiyaciniz olmayan reyonlara girmemeye özen gösterin.

 

Aksam yemegi saatinizi ve süresini belirleyin

 

 

Tüm günün kosturmacasi bitip eve gelindiginde, esle beraber sohbet edilerek tüketilen aksam yemekleri farkinda olmadan uzuyor. Ve sofrada kalinan süre arttikça da masada bulunan yiyeceklerden atistirma miktari artiyor. Bundan dolayi aksam yemegi saatini ve süresini sinirli tutmak, yemek sonrasi sofrayi beraberce toplayip sohbete atistirmalara maruz kalinmayacak bir ortamda devam etmek kilo yönetiminize katki saglayacaktir.

 

Yemek siparislerinizde bu kurala dikkat edin!

 

 

Evlilik iki taraf için de yeni bir düzen ve yeni sorumluluklar demektir. Bundan dolayi alismak ve bir rutin olusturmak biraz zaman alabilir ki bu da gayet normaldir. Ilk zamanlarda yemeklerin disaridan söylenme sikligi fazlayken bu zamanla azalacaktir. Fakat ilk zamanlarda dahi tedbiri elden birakmamakta fayda var. Disaridan fast food ürünler söylemek yerine, öncelik ev yemekleri yapan bir yer olmalidir. Eger öyle bir alternatifimiz yoksa yagsiz izgara et/tavuk/balik + salata/izgara sebze kombinasyonu disaridan söylenebilecek en güzel saglikli alternatiflerdendir. Yaninda tüketeceginiz sivilarin da seker içermemesine özellikle dikkat edin.

 

Dönemsel olarak tartilin

  

 

Beslenme ve Diyet Uzmani Elif Gizem Ariburnu “Mutluluk, huzur ve konfor alanina ulasmis olmak, kisilerde rahatlamaya sebep olabiliyor. Bu rahatlama ile alinan kilolar çok uzun süre sonra fark edilebiliyor. Temkinli gitmek adina, haftanin ayni günü, ayni tartida, ayni kiyafetlerle, ayni saatte tartilin. Ve sonuçlarinizi not edin. Eger üç hafta artmalar görüyorsaniz müdahale etmenin vakti geldi demektir. Çiftlerden sadece birisi kilo almis olsa dahi iki tarafin da yediklerine dikkat etmeye baslamasi ve esine destek olarak diyetine uymasina yardimci olmasi önemli” diyor. 


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °