Erzurum Kongresi 102 Yasinda

Erzurum Kongresi 102 Yasinda

Gündem 23.07.2021 20:40:00 0
Erzurum Kongresi 102 Yasinda

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Baskan Vekil Ali Özkaya, Erzurum Kongresinin yil dönümü münasebetiyle bir mesaj yayinladi.

Erzurum Kongresi 102 Yasinda

23 Temmuz – 7  Agustos 1918 tarihleri arasinda Erzurum’da toplanan Kongre’nin Milli Mücadelenin dönüm noktasi olduguna deginen Milletvekili Özkaya, “Anadolu’nun isgal altinda oldugu dönemde, 15 Kolordu Komutani Kazim Karabekir Pasa’nin çok büyük destekleri ile toplanan Erzurum Kongresi’ne, Sivas, Erzurum, Diyarbakir, Elazig, Van ve Bitlis’ten gelen temsilciler katildi.

Ülkemizin isgalciler tarafindan bölüsülmesi ihtimaline karsi gündeme gelen ve yol haritasi çizilmesini amaçlayarak toplanan Erzurum Kongresi, Mustafa Kemal Pasa öncülügünde yürütülen Milli Mücadele’nin önemli bir dönüm noktasi olmustur. O dönemde önemli bir konumu bulunan ve ülkemizde tek düzenli ordunun basinda bulunan Kazim Karabekir pasanin, Sultan Vahdeddin’in fermani ve destegi ile Samsun’a çikan Mustafa Kemal Pasa’yi da davet ederek, Ülkemizin isgalden kurtulusu ile alakali çarelerinin aranarak tartisildigi kongre 7 Agustos’a kadar devam etti.” dedi. 

Erzurum Kongresi neticesinde alinan kararlarin Türkiye’nin kurtulusunu sagladigini belirten Milletvekili Özkaya, “14 gün neticesinde Kongre, Milli sinirlar içinde vatan bölünmez bir bütündür ve parçalanamaz.

Her türlü Yabanci isgal ve müdahalesine karsi millet topyekun kendisini savunacak ve direnecektir. Manda ve himaye kabul edilemez gibi  önemli kararlara imza atmistir” dedi. Milli Mücadelenin gizli kahramanlarinin asla unutulmamasi gerektigini kaydeden Milletvekili Özkaya, “ Milli Mücadelenin gerçek kahramanlarini rahmetle ve minnetle aniyorum” dedi.

 

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °