BELEDIYEDENKAMUOYUNA DUYURU

2. Belediye Sehir Çarsisi ile ilgili basinda çikan haberlere iliskin açiklama yapma zorunlulugu dogmustur.

Gündem 14.11.2022 18:29:00 0
BELEDIYEDENKAMUOYUNA DUYURU

   Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan 2015 yilinda riskli bina ilan edilen, 2018 yilinda yikim karari alinan 2. Belediye Sehir Çarsisi ile ilgili basinda çikan haberlere iliskin açiklama yapma zorunlulugu dogmustur.

                   Bilindigi üzere sehrimiz 2.Belediye Çarsisi riskli yapi statüsü kapsaminda degerlendirilmesi için burada hissesi bulunan, belediyemiz disindaki bir malik tarafindan müracaatta bulunulmus ve yasal süreç baslatilmistir.

Bu kapsamda;

  • Söz konusu parsel üzerindeki yapinin riskli (tehlikeli) olup olmadigi ile ilgili islemler lisansli firmalar tarafindan yapilarak olusan rapor, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü’nce   degerlendirilerek riskli yapi ilan edilmistir.
  • Bu süreçte hak sahibi vatandaslarimizin magduriyetlerinin asgariye indirilmesi için görüsmeler yapilirken vatandaslarimiz yapinin tehlikeli olmadigini belgelemek için yerel mahkemeye gitmislerdir. Mahkeme binanin riskli olduguna karar vermistir. Bunun üzerine vatandaslarimiz üst mahkemeye müracaat etmislerdir. Bu kararda da   yapinin riskli oldugu bilirkisi raporlarinca da dogrulanmistir.
  • Belediye olarak tehlikeli yapinin ortadan kaldirilmasi için verilen sürelerin yeniden degerlendirilmesi açisindan Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin görüsüne basvurulmus, yikim süreci maliklerin lehine uzatilmaya çalisilmistir.
  • Ancak yasalari uygulamak kurumlarin görevi olmakla birlikte yasalara uymak da vatandaslarimizin görevidir.
  • Belediye olarak vatandaslarimiza teklif edilecek (edilen) rakamlar tamamen arsalarinin hisselerinin karsiligi olup mevcut rayiç degerlerinin çok üzerindedir.
  • Buradaki yanlis algi tehlikeli yapi olarak tespiti yapilan bina veya isyerinin yapisal maddi degeri olmayip tamamen hissesi oraninda arsa degeri oldugunun ANLASILMAMASIDIR.
  • Bunun disinda buradaki hak sahiplerinin zararlarinin asgariye indirilmesi amaci ile parsel üzerine yeniden yapilacak otopark üzerine Eskisehir Kültür Varliklarinin Koruma Bölge Kurulu’nun verecegi izin dogrultusunda olusacak isyerlerinden hisselendirilen yeniden isyeri sahibi olmalari için toplantilar yapilmistir.

 

          Bu kapsamda idare olarak önceligimiz, 6306 sayili yasa kapsaminda alinan mahkeme kararinin uygulanmasi, riskli yapinin ivedilikle yikimin saglanmasi sonrasinda yapilacak olan yapi için hissedar olan idaremiz ile hak sahibi vatandaslar arasinda magduriyetin de giderilerek belirli bir sonuca ulasilmasi hedeflenmektedir.

             Yüzde 74’ü Belediyemize ait olan ve riskli bina ilan edilen çarsinin yikimi öncesi yada sonrasinda magduriyetin yasanmamasi için gerekli adimlarin atilacagindan kimsenin süphesi olmamasini kamuoyuna saygiyla sunariz.

 

Afyon HABERI


Cuma 21.5 ° / 7.4 °
Cumartesi 17.6 ° / 5.7 °
Pazar 18.7 ° / 3.8 °