TÜRKIYE HER DAIM KKTC’NIN YANINDADIR,

Türk Devletleri Teskilati Devlet Baskanlari 9'uncu Zirvesi, Özbekistan'in tarihi Semerkant sehrinde 11 Kasim 2022 tarihinde gerçeklestirildi

Gündem 14.11.2022 18:11:00 0
TÜRKIYE HER DAIM KKTC’NIN YANINDADIR,

TÜRKIYE HER DAIM KKTC’NIN YANINDADIR,
YANINDA OLMAYA DEVAM EDEVEKTIR

Türk Devletleri Teskilati Devlet Baskanlari 9'uncu Zirvesi, Özbekistan'in tarihi Semerkant sehrinde 11 Kasim 2022 tarihinde gerçeklestirilmistir. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in da katildigi tarihi zirveden KKTC için sevinç verici bir gelisme yasandi. KKTC, Türk Devletleri Teskilatinin gözlemci üyesi oldu.

Bu güzel gelisme sebebiyle, KKTC’yi ve KKTC’li kardeslerimi yürekten kutluyorum. Türkiye, her zaman oldugu gibi bu tarihi zirvede de KKTC’nin yaninda oldugunu bir kez daha göstermistir.

Her daim yaninda oldugumuz ve destegimizi sonsuza kadar devam ettirecegimiz Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ile benim de çok güzel hatiralarim bulunmaktadir. Bunlardan kisaca bahsetmek istiyorum.

Lise Yillarimda Kibris Mitingi Tertip Ettik…

KKTC ile olan ilk münasebetim lise yillarima dayanmaktadir. Afyon Lisesi'nde okudugum yillarda "Kibris Mes’elesi" gündemde idi. Hassasiyetlerimiz büyüktü. Bu yüzden arkadaslarimizla Afyonkarahisar’da büyük bir Kibris mitingi hazirlamaya karar verdik.

Ciddi hazirliklar yaptik. Afyonkarahisar'daki gazetelerden de destek aldik. Neticede büyük bir istirak oldu.

O günlerdeki sloganimiz hala hafizamdadir: "Kibris bizim canimiz. Feda olsun kanimiz." idi. Tertip ettigimiz bu miting çok etkili olmus ve büyük ses getirmistir.

Türk Devletleri 1. Ilmi Isbirligi Konferansi Lefkosa’da…

Sovyetler Birliginin çöküsünden sonra Orta Asya’daki kardeslerimiz ile isbirligi yapmak ve münasebetlerimizi gelistirmek maksadiyla Ilmi Isbirligi Konferanslari tertip etmek arzusundaydim.

ITÜ’de akademisyenlik yaptigim o dönemde bu konferanslari tertip etmek çok zor bir isti. Ancak bütün zorluklara ragmen ciddi bir çalisma ve gayret neticesinde konferans serisini ilkini 1992 yilinda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetinde gerçeklestirdik.

Lefkosa’da tertip ettigimiz bu önemli konferansa
12 ülkeden 200 kisi istirak etti. Kuzey Kibris’in, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri tarafindan bilinmesi açisindan çok faydali oldu. Açikçasi 11 Kasim’da alinan kararla KKTC’nin Türk Devletleri Teskilatina Gözlemci Üye olmasinda, bizim geçmiste tertip ettigimiz bu konferanslarin çok etkili ve faydali oldugu kanaatindeyim.

KKTC’den sonra ikinci konferansi Kazakistan Almati sehrinde gerçeklestirdik.

Ikinci konferans için 200 kisilik bir uçak kiralayarak katildigimiz ve ITÜ, Kazakistan Devlet Ziraat Üniversitesi ve Dogu Kazakistan Devlet Üniversitesi isbirligi ile gerçeklestirdigimiz bu konferans çok faydali oldu. Daha sonra bu konferans serisini devam ettirdik.

 

Asrin Projesi KKTC Su Temin Projesi…

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ile en büyük ve en somut münasebetim, Bakanligim döneminde hayata geçirdigimiz KKTC Içmesuyu Temin Projesidir. Asrin Projesi olarak da bilinen bu muazzam proje ile ülkemizden Toroslarin menba suyunu denizin içinden askida boru hatti ile KKTC’ye ileterek kardeslerimize menba kalitesinde içmesuyu temin ettik.

Asrin Projesi olan KKTC Içmesuyu Temin Projesi ile KKTC’ye yilda
75 milyon m3 Toroslarin menba suyu iletilmektedir. Böylece KKTC’nin gelecek
50 yillik su ihtiyaci karsilanmistir.

Bütün safhalarini bizzat takip ettigimi bu muazzam proje, temelde üç ana safhadan meydana gelmektedir. Bunlardan birincisi Mersin Anamur’da insa ettigimiz Alaköprü Barajidir. Ikinci safha ise KKTC tarafinda insa ettigimiz

Geçitköy Barajidir. Projenin üçüncü ve en kritik safhasi ise deniz geçis hattidir.

Deniz geçis hatti, Mersin Alaköprü Barajinin suyunu, denizin içinden KKTC’de Geçitköy Barajina ileten kisimdir.

Borular deniz yüzeyinin 250 metre altinda askida uçucuna eklenerek teskil edilmistir. Toplam 107 km’lik hattin 80 km’lik kismi askida geçilmistir.

17 Ekim 2015 tarihinde Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan tarafindan hizmete alinan bu muazzam proje Dünya’da ilk ve tek olma özelligi tasimaktadir.

KKTC’ye yilda 75 milyon m3 içme ve sulama suyu temin ederek, KKTC’nin 50 yillik su ihtiyaci karsilanmistir.

Bu suyun yaklasik 38 milyon m3’ü içmesuyu maksatli, kalan 37 milyon m3‘ü ise Güzelyurt Ovasi'nin sulanmasi için tahsis edilmistir.

Böylece KKTC’nin içmesuyu ihtiyaci karsilanirken, 48.240 dekarlik arazinin sulanmasi saglayacaktir. Sulama projelerinin de insaat çalismalari devam etmektedir.

Ülkemiz, kardes ülke KKTC’ye bundan önce oldugu gibi bundan sonrada gereken destegi vermeye devam edecektir. KKTC’nin uluslararasi alanda taninirligi, bilinirligi ve kabul edilirligi her geçen gün artacaktir.

Özbekistan’in Semerkant sehrinde atilan bu adimi çok önemsiyoruz ve bu tür adimlarin devami gelecegine inancimiz tamdir.

KKTC’nin Türk Devletleri Teskilatina gözlemci üye olmasini tekrar tebrik ediyor, KKTC’li bütün kardeslerime saygi ve hürmetlerimi sunuyorum.

 

Afyon HABERI


Cumartesi 17.6 ° / 5.7 °
Pazar 18.7 ° / 3.8 °
Pazartesi 20.8 ° / 6 °