OLDU OLACAK TOGG’U DA ZINCIR MARKETLER SATSIN

Avrupa’yi gezip gören arkadaslarimiz vardir. Marketler sabah 10’da açar 8’de kapatir. Ama burada 8’de açiyor 10’da kapatiyor.

Gündem 7.11.2022 15:45:48 0
OLDU OLACAK TOGG’U DA ZINCIR MARKETLER SATSIN

‘Oldu olacak TOGG’u da

zincir marketler satsin!’

Türkiye'de zincir market sayisinin 40 bine yaklastigi saniliyor. Marketler nerdeyse köylere kadar girerken, küçük esnaflarin en önde gelenleri durumundaki bakkal sayilari ise hizla düsüyor.

Denetlenmeyen ve kuralsiz sekilde büyümesini sürdüren marketlerde tekneden ekmege, flash diskten buzdolabina kadar her türlü ürünü bulmak mümkün.

Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi Baskani Hakan Dilek, sayisi 30 bini çoktan geçen zincir marketlerin Igneden buzdolabina kadar her türlü ürünün satisini yaparak bakkallardan, küçük isyerlerine, imalatçi sanayi esnafina kadar her noktaya zarar verdigini belirterek, “Zincir marketler TOGG da satacak mi” diye sordu.

Zincir marketlerin basta bakkal olmak üzere küçük isletmelerin tamamina zarar verdigini belirten Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi Baskani Hakan Dilek, Perakende Yasasi’nda acilen degisiklik yapilmasi gerektigine vurgu yaparak, küçük esnafin yasatilmasinin Türk toplum yapisina büyük katki vereceginin de altini çizdi.

Küçük esnafin ezilmesine çözüm bulunmamasi durumunda kendisinin sahsi olarak üç harfli olarak adlandirdigi zincir marketlerin kapisina siyah çelenk koyacagini açiklayan Baskan Dilek, ESOB Baskani Cengiz Üstün ve Madeni Sanatkarlar Odasi Baskani Mustafa Yilmazaslan’dan da esnaflarin haklarini korumak amaciyla harekete geçmelerini istedi.

 

Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi Baskani Hakan Dilek, devletin bel kemigi olan küçük esnafin, zincir marketler karsisinda ölüm kalim savasi verdigini belirtti. Magaza sayisi binleri bulan zincir marketlerin en küçük beldeye bile girdigini, yakinda köylerde de sube açarlarsa sasirmamak lazim geldigini vurgulayan Baskan Dilek, bu isletmelerin her türlü ürünü satabilmesinin önlenmesini istedi.

Bu marketlerin igneden küçük sandala, motosikletten elektrikli süpürgeye, sakizdan çadira, flash diskten buzdolabina kadar binlerce ürünü müsteriye sundugunu, bu durumun küçük esnafin aleyhine oldugunu kaydeden Hakan Dilek, Perakende Yasasi’nda acilen degisiklik yapilmasi gerektiginin altini çizdi.

ZINCIR MARKETLER HER SOKAGI KAPLAMIS DURUMDA

Bir mahallede çok sayida adi üç harfli olan market bulunduguna dikkat çeken Baskan Dilek, söyle devam etti: “Biz küçük esnafin devletin bel kemigi oldugunu biliyoruz. Devlet küçük esnafin milletin çatisi oldugunu biliyor.

Bizim adina üç harfliler dedigimiz zincir marketler her sokagi kaplamis durumda.

Bunlarin bilerek, isteyerek ve hiçbir kurala kaideye aldirmadan, istedikleri gibi at kosturarak küçük esnafi olumsuz etkiledigini görüyoruz. Insanlarin tek yerden alisveris etmeyi isteme gibi durumlari istismar ediliyor.

Sunu da vurgulamak lazim: Bakkal esnafimizin da kendini gelistirmeme sorunu var.

Ekonomik temelli bir takim bazi sorunlar var. Biz küçük esnaf olmadan büyük esnafin olmayacagini düsünüyoruz. 

MUSTAFA YILMAZSLAN’I GÖREVE DAVET EDIYORUM

Zincir marketler tarafindan bu durumun istismar edilerek, küçük esnaflarin solugunu kesecek sekilde her seyi satmasi dogru bir ticari davranis degildir. Simdi bir marketin tekne satmasini nasil degerlendirecegiz?

Karavan satmasini nereye koyacagiz? Ben sanayide esnafim, emekçiyim, bununla beraber otomotiv üzerine çalisiyorum.

Afyonkarahisar’da karavan ve vip araç düzenlemesi üzerine çok büyük tesisler var. Bu iki sektörde Türkiye’de su anda en hizli ticaretin döndügü yer burasi. Ancak bu marketlerin karavan sattiklarini görüyorum.

Bununla ilgili biz oda baskani olsaydik, daha farkli pozisyonda cevap verirdik.

Bir dönem oda baskani adayi oldum. Buradan da Mustafa Yilmazaslan’i esnaf ve sanatkarini korumaya davet ediyorum.

  O yapmayacaksa ben o girisimi yapacagim. Gerekirse A101, BIM, SOK marketlerinin önüne siyah çelenk koymayi kendime hedef aldim.”

MARKETLER AVRUPA’DAN DAHA SÜRE AÇIK KALIYOR

Bu marketler artik çigirindan çikti. Bununda biz böyle derken sizin araciliginizla siyasi bir argüman yapmayip tüm siyasilerin hükümetin muhalefetin siyaseti de kullanmadan çözüm odakli bir marketler yasasinin çikmasini düsünüyorum.

Avrupa’yi gezip gören arkadaslarimiz vardir. Marketler sabah 10’da açar 8’de kapatir. Ama burada 8’de açiyor 10’da kapatiyor.

Bakkal esnafimiz ne olacak? Bakkal dedigimiz zaman bakkal mahallenin bekçisidir, güvenligidir. Simdi çocugunu bakkala emanet edersin.

Yukaridan annenin bir ihtiyaci oldugu zaman bakkaldan git oradan 50 lira al gel denir. Bu ahlakimizi da kaybetmis durumdayiz. Market demek o mahalledeki 20 tane bakkala bedel. 20 tane ayakkabiciya bedel, 20 tane kirtasiyeye bedel. Burada küçük esnafa da sunu dile getirmek istiyorum. Onlarin kendilerini biraz gelistirmeleri gerektigini düsünüyorum.”

BIR TAKIM BAZI SEYLERIN YAPILMASINI GEREKTIGINI DÜSÜNÜYORUM

Baskan Hakan Dilek’in açiklamalarindan öne çikan bazi basliklar söyle: “Büyük marketin 8 bin tane bakkali var. Sekiz bin tane flash disk almak ne demek. Onlar ne yapacaklar? Küçük bakkallarin bir butik seklinde bir takim bazi seylerin yapilmasini gerektigini düsünüyorum. Su anda çok büyük firmalar yine üç harfli. Beldelerde var ilçelerde var.

O yüzden bunlarin da önüne geçmek gerekiyor. Bununla ilgili odalar birligi bir yaptirim ya da ticaret odalari birlesip bir önerge vererekten Meclis’e gidilebilir

Her yere bakkal olmasina gerek yok ama orta noktada düzgün bir isletmelerin yapilacagi bir standart olmasi lazim. Bir bakkalin en büyük sermayesi kendine oradaki vakti zamanidir, onun orada oyalanmasidir.

OLDU OLACAK TOGG’U DA ZINCIR MARKETLER SATSIN

Esnafimi düsünmek zorundayim. Baktiginiz zaman TOGG’u da onlar satsinlar. Devre mülk yapsinlar, otel rezervasyonlarini onlara yaptiralim, bina da satsinlar. Insallah herhalde TOGG’u da onlar satacaklar. Oldu olacak devre mülk de versinler. Turizm de pazarlasinlar, ev de kiralasinlar.

BASKAN ÜSTÜN KÜÇÜK ESNAFA SAHIP ÇIKMALI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, ‘Ulusal zincir marketler temel gida ürünleri disinda 70-80 meslegin sattigi ürünleri satarak piyasada haksiz rekabet ortami olusturuyor.

Bu da piyasada tekel hâkimiyeti ile fiyatlarin artmasina sebep oluyor’ diyor.

TESK, Afyonkarahisar Esnaf Odalari Birligi'nin (ESOB) çati kurulusu. ESOB Baskani Cengiz Üstün’ün de küçük esnafa sahip çikmasini bekliyorum. Burada Odalar Birligi Baskanim Cengiz Üstün’e büyük görev düsmekte.

Bilhassa Mustafa Yilmazaslan Madeni Sanatkârlar Odasi’nin baskani. Yeni bir baskan. Içinde hevesinin oldugunu biliyorum.

Esnaf ve sanatkârini daha iyi düsünüp bununla ilgili girisim yapmasini istiyorum.

En azindan milletvekilleri ile temasa girerek marketlerin ne satacagini karar verilmesini istiyorum.”

Afyon HABERI


Cuma 18.7 ° / 7 °
Cumartesi 21.3 ° / 9.1 °
Pazar 23 ° / 10.7 °