Seçmen istikrar ve ekonomik refah ister

Basörtüsü, milliyetçilik, muhafazakarlik ve yilbasina dogru ekonomiye para pompalanmasi gibi konular siralanabilir.

Gündem 5.11.2022 19:14:05 0
Seçmen istikrar ve ekonomik refah ister

Gün FM’de yayinlanan Basin Odasi programinda ülkemizdeki seçmenlerin hangi kriterlere göre oy verdikleri konusuldu.

Gazeteci Ismail Akar’in hazirlayip sundugu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yilmaz ve Ertugrul Sevim yorumlariyla katildilar.

Yaklasan seçim dolayisiyla siyasi partilerin sahada oldugunu söyleyen Gazeteci Ismail Akar, “Tüm liderler ve kurmaylari seçim hazirligini sürdürüyorlar. Tüm partiler kendi bakis açilarini vatandaslara aktariyorlar.

Peki seçmen neye göre oy verecek? Yapilan arastirmalara göre ülkemizde seçmenlerin büyük bölümünün ekonomik gidisata göre oy verecegi ortaya çikiyor. Bunun yaninda liderlerin açiklama, davranis ve tutumlari da etkili oluyor.

Bir de ideolojik seçmenler var. Bu seçmenler ideolojisi net olan partilere oy veriyor ve tercihleri de çok fazla degismiyor.

CHP, MHP ve HDP gibi partileri ideolojik partiler olarak söyleyebiliriz

. Ak Parti için ise lider partisi diyebiliriz

. Cumhurbaskani Erdogan tutum ve davranislariyla partisinin çok üstünde katma deger sagliyor.

Ekonomik gidisata göre oy veren kesim yüzde 25-30 civarinda. Ekonomik gidisattan memnun olanlar iktidara, olmayanlar ise muhalefete oy veriyorlar. Bu seçmenlerin davranis biçimleri önemli.

Çünkü seçimin kaderini belki de bu seçmenler belirleyecek” diye konustu.

“Seçmenlerin kriterlerini en iyi Ak Parti biliyor”

Türkiye’de seçmenlerin kriterlerini en iyi bilen partinin Ak Parti ve Erdogan oldugunu söyleyen gazeteci Polat Yilmaz, “Yillardir tüm seçimlerden galip çikmalari bunun en iyi göstergesi.

Ancak dünya ölçeginde baktigimizda pandemi ve sonrasindaki ekonomik krizin birçok iktidari degistirdigini görüyoruz.

Böyle zamanlarda seçmen davranislarinin duygusallasip, nesnellikten uzaklastigini söyleyebiliriz. Seçimlere 7-8 ay gibi bir süre kala ülkemizde seçimlerin hangi konular etrafinda dönecegi de belli olmaya basladi.

Basörtüsü, milliyetçilik, muhafazakarlik ve yilbasina dogru ekonomiye para pompalanmasi gibi konular siralanabilir.

CHP Lideri Kiliçdaroglu sayesinde basörtüsü yeniden gündem oldu ve sanirim referanduma götürülecek. Erdogan MHP’nin hassasiyetleri olarak sayacagimiz milliyetçilik ve muhafazakarligi da gözetmeye devam edecektir. Ayrica Erdogan’in iyi bir hatip olmasinin da seçimlere etki edecegini söylemek gerekir. Erdogan’in seçimlerden basarili çikmasi için CHP’de dahil olmak üzere birçok partinin çalistigini görüyoruz” dedi.

“Tencerenin götüremeyecegi hükümet yoktur”

1960’dan sonra ülkemiz siyasetinde farkli dönemler yasandigini kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “Demirel, Ecevit, Erbakan ve Türkes gibi birçok lider vardi. Bu liderlerin basinda oldugu partiler hükümetler kurdu, koalisyonlar yapti. Kibris Baris Harekati gibi önemli bir harekat gerçeklestirildi. Bu süreçlerde simdiki gibi yüksek enflasyonla karsilastik. Ama o dönemlerde yüksek enflasyona ragmen çok ciddi yatirimlar yapildi. Bu yatirimlar sonraki gelen hükümetler tarafindan bir bir satildi. Rahmetli Ecevit’in son döneminde rahatsizlanmasi ile muazzam bir siyasi bosluk dogdu. O dönemin siyasetçileri Mesut Yilmaz ve Tansu Çiller siyasi hatalari ile bu boslugu dolduramadilar ve o dönemde yeni kurulan Ak Parti bu boslugu doldurdu. Bugüne kadar da iktidar sürüyor. Bana göre seçmen kriterlerinde en önemli husus ekonomik gidisattir. Vatandas cebine giren paraya bakar. Seçmenin davranisi mutfagindaki tencereyle ilgilidir. Rahmetli Demirel, ‘Tencerenin götüremeyecegi hükümet yoktur’ derdi. Millet bu kisi nasil geçireceginin derdinde. Eger rahat geçerse Ak Parti oyunu koruyacaktir” seklinde konustu.

“Oy vermede ana kriter hayata bakis tarzi”

Seçmen davranislariyla ilgili birçok arastirma yapildigini belirten Gazeteci Ertugrul Sevim, “Insanlarin oy vermesi için belli kriterler var. Bana göre ana kriter ise hayata bakis tarzlaridir. Muhafazakarlar, milliyetçiler, sosyal demokratlar var.

Bu kesimlerin birinden digerine oy geçisi kolay olmuyor.

Ekonomik veriler oy vermeyi çok fazla etkilemiyor. Mesela Sultandagi ilçemizde agirlikli olarak CHP kazanir.

Ekonomi düzelse de kötü gitse de tercihleri kolay

kolay degismez. Özal’li yillar enflasyonun doruga çiktigi yillardi.

Ama Özal hep kazandi. Vatandasi asil etkileyen siyasi istikrardir

. Örnegin hükümet kurulamamasi, her kafadan ses çikmasi gibi hadiseler yasanirsa yani siyasi istikrarsizlik olusursa vatandas o zaman oy vermez. Insanlar ailesinde de, siyasette de istikrar arar. Genelde vatandaslar bir siyasiye inanmissa onun yaninda yürümeye devam ediyor. Sadece enflasyon var diye siyasi iktidar gitmez. Bir sey gidince onun yerine neyin konulacagi bilinmelidir. Bu bilinmezse belirsizlik olusur ve vatandas bu belirsizlige oy vermez” diye konustu.

Afyon HABERI


Cuma 21.6 ° / 8.6 °
Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °