Milletvekili Köksal, Afyon’da egitimde yasanan sorunlari Meclis gündemine tasidi

TASIMALI EGITIMDE SARTNAMEDE YER ALMAYAN ARAÇLARLA MI ÖGRENCI TASINIYOR?

Egitim 4.11.2022 17:57:54 0
Milletvekili Köksal, Afyon’da egitimde yasanan sorunlari Meclis gündemine tasidi

Milletvekili Köksal, Afyon’da egitimde yasanan sorunlari Meclis gündemine tasidi

 

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'da egitimde yasanan sorunlari Meclis gündemine tasidi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Millî Egitim Bakani Mahmut Özer'in cevaplamasi istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanligina 3 ayri soru önergesi verdi.

KOCATEPE ORTAOKULUNDA ÖZEL SINIF OLUSTURULDU MU?

Bakan Özer'e Afyonkarahisar merkezde bulunan Kocatepe Ortaokulunda özel seviye sinifi olusturulup olusturulmadigini soran Milletvekili Köksal, "Afyonkarahisar merkezde bulunan Kocatepe Ortaokulunda 5. sinif ögrencilerinin deneme sinavi yapilarak alinan puanlara göre özel seviye sinifi olusturuldugu iddialari bakanliginizca arastirilmis midir?

  Özel seviye sinifinda bulunan ögrencilerin büyük çogunlugunun 390 puan üzerinde puan aldiklari diger 5. sinif subelerinde okuyan ögrencilerin çogunlugunun 390 puanin altinda puanlar aldiklari iddialari dogru mudur?

Bakanliginizca özel seviye siniflari uygulamasini dogru buluyor musunuz? Ögrencilere torpille, deneme sinav sonuçlari ile vb. kriterlerle özel siniflar açilmasi hakka, hukuka, hakkaniyete uygun mudur?" ifadelerini kullandi.

TASIMALI EGITIMDE SERVIS ARAÇLARI YETERINCE DENETLENIYOR MU?

Milletvekili Köksal, Bakan Özer'in cevaplamasi istemiyle verdigi bir diger soru önergesinde ise, köy okullarinin kapatilmasiyla beraber köylerde yasayan ögrencilerin tasimali egitimle egitim-ögretim hayatina devam etmesinin arttigini söyleyerek, "Tasimali egitimin yayginlasmasi ile beraber egitim-ögretimdeki sikintilar artmis özellikle ögrencilerin sabah çok erken saatlerde yola çikmasi, aksam geç saatlerde evlerine ulasmasi yollarda ögrencileri tasiyan araçlarin kaza yapmasi yasanan sikintilardan en belirgin olanlaridir.

Ögrencileri tasiyacak olan servislerin yeterince denetlenip denetlenmedigi, tasima ihalesini alanlarin gerekli sartlara ve kurallara uyup uymadigi, ögrencilerin ve velilerin tasimali egitimde yasadiklari sikintilarin basinda yer almaktadir." dedi.

TASIMALI EGITIMDE SARTNAMEDE YER ALMAYAN ARAÇLARLA MI ÖGRENCI TASINIYOR?

Milletvekili Köksal, tasimali egitimle ilgili yasanan sorunlari detaylariyla gündeme getirdigi önergesinde Bakan Özer'e su sorulari yöneltti:

"Afyonkarahisar ili Sandikli Ilçesi'nde Arizlar, Dodurga, Ülfeciler, Baskuyucak ve Odaköy’de tasima ihalesini alan kisi ya da firmalarin sartnamede belirtilen araç özelliklerine ve tasima sartlarina uygun olup olmadigi kontrol edilmis midir?

Sartnamede belirtilen araçlar disinda sartnamede yer almayan araçlarla ögrencilere tasima yapildigi iddiasi dogru mudur?

Dogru ise bu araçlarin ögrenci tasimaya uygun olup olmadigi denetlenmis midir? Köy ve kasabalardan il ve ilçe merkezlerine ögrenci tasiyan servis araçlarinin uygunluk denetimi yapilmakta midir? Bu denetimler ne kadar araliklarla yapilmaktadir? Geçtigimiz yil Afyonkarahisar ili Iscehisar Ilçesi'nde yasanan kazada bes ögrencimiz yasamini kaybetmis ve tasima yapan aracin teknik donaniminin tasima isine uygun olmadigi ortaya çikmisti.

Bu ve buna benzer kazalarin tekrar yasanmamasi için hangi tedbirler alinmistir?"

KANTINCILER YÜKSEK KIRA ARTISINDAN DERTLI

Milletvekili Köksal, bir diger soru önergesinde ise, "Bakanliginiza bagli okullarda kantin kira bedeli ilk yil ihale bedeli olarak Okul Aile Birligi Yönetmeligi’nde belirlenmistir.

Ancak 2. ve izleyen yillarda ise kira bedelleri TÜIK tarafindan yayinlanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylik ortalamalara göre yüzde degisim oraninda artirilmaktadir. 2022 Tüketici Fiyat Endeksi 12 aylik ortalamada da görülecegi üzere 59.91’dir

. Okullar bu yönetmelik geregi artisi bu yil için 59.91 olarak uygulamaktadir.

Ekonomik krizin yasandigi birçok isletmenin battigi zamlarla vatandaslarin en temel ihtiyaçlarini bile alamaz hale geldigi bu dönemde üstelikte ögrencilerin beslenmesinin ne kadar önemli oldugu ortadayken kantincilere uygulanan bu zam hakkaniyete uygun mudur?

Kira artislari bile kanunla %25 olarak sinirlanmisken kantincilere bu kadar yüksek artis öngören yönetmeligin degisimi konusunda bakanlikça bir çalismaniz var midir?

Okul kantincileri pandemi döneminde bile kaderine terk edilmisken simdi de yüksek kira artislari ile bir darbe daha vurmak neden?" seklinde konustu.

Afyon HABERI


Cuma 21.6 ° / 8.6 °
Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °