Isik Hizinda Okumak Ister misiniz?

Egitim Danismani Baris Balci hizli okuma konusunda sorularimizi söyle yanitladi:

Egitim 31.10.2022 14:48:23 0
Isik Hizinda Okumak Ister misiniz?

Ilkokulda ögretmenimizden kelime kelime, tane tane ses hizinda okumayi ögrendik. Peki aslinda isik hizinda okuyabildigimizi biliyor muydunuz? Egitim Danismani Baris Balci sorularimizi yanitladi, sinavlarda ögrencilere büyük avantaj saglayan hizli okuma teknikleri konusunda önemli bilgiler verdi.

Hizli okuma egitmenleri; bazi teknik ve egzersizlerle göz kaslarimizi gelistirerek, bütünü hizla görmemizi ve beynimize kisa sürede daha fazla veri iletmemizi sagliyorlar.

Yani düne kadar ses hizinda okurken, bu teknikle kendi potansiyelimizi açiga çikarip isik hizinda okuyabiliyoruz. 20 yilda yaklasik 10 bin kisiye hizli okuma egitimleri veren Baris Balci, bazi teknik ve egzersizler sonucu okuma hizinin 2-3 katina çikabildigini söyledi.

Egitim Danismani Baris Balci hizli okuma konusunda sorularimizi söyle yanitladi:

Isik hizinda okuma nedir?

Ilkokulda ses temelli okumayi, yani kelime kelime, tane tane okumayi ögreniyoruz. Kisi bunu degistirmek için herhangi bir çaba içine girmediginde bu aliskanlik ömür boyu sürüyor.

Oysa telefonlara, bilgisayarlara nasil güncelleme geliyorsa, onlari nasil daha modern ve etkili hale getiriyorsak; ses temelli okumanin da görsel okumayla yani isik hizinda okumayla güncellenmesi gerekiyor. Hizli okuma teknikleri; geçmiste edinilmis bazi yanlis aliskanliklari, kisinin okuma, algi ve dikkat ile ilgili bilgilerini revize ediyor.

Gözlerimiz daha genis görebiliyor, beyin daha fazla kelime isleyebiliyor.

Biz bu tekniklerle dogustan var olan bir becerinin, potansiyelin açiga çikmasina rehberlik ediyoruz.

Düsünün; otomobilinizde 5 vites var, 220 kilometre hiz yapabiliyor ama siz arabayi sürekli ikinci viteste kullaniyorsunuz.

Oysa zamanla ustalasip, kaçinci viteste oldugunuzu, kaç kilometre hizla gittiginizi düsünmeden daha rahat ve konforlu araç kullanabilirsiniz.

Bizim yaptigimiz çalisma da buna benziyor. Biz hizli okumayla ilgili bir donanima sahibiz ve sahip oldugumuz bu donanimi daha iyi kullanabiliriz. Okurken nerede hizli, ne zaman yavas okuyacagimiza biz karar verebiliriz.

Nasil araba, bisiklet yolun durumuna göre vites ayari yapiyorsa biz de okuma anlaminda gerektiginde daha yüksek vitesle gidebilmeliyiz.

Dakikada kaç kelime okuyan hizli okuyor demektir?

Biz 100-150 kelime arasini zayif, 150-220 arasini iyi, 220 kelime üzerini daha iyi olarak degerlendiriyoruz. Birine hizli okuyor diyebilmemiz için dakikada 300-350 kelimenin üzerine çikmasi gerekiyor

. Bizim egitimlerimiz sonunda katilimcilar baslangiç hizlarinin en az 2 katina çikip, ortalama 400-600 kelime okuyorlar.

Tabii kisinin bir amaci olmasi, ögrenmeye istekli olmasi, çaba sarf etmesi gerekiyor.

Kimler hizli okuma ögrenebilir? Yas siniri var mi?

10 yasindan büyük herkes bu egitimi alabilir. Kisi ögrenme güçlügü çekmiyorsa, görmeyle ilgili önemli bir problemi yoksa bu teknikleri rahatlikla ögrenebilir. Her yas grubundan ve meslekten insanlar hizli okumaya ilgi gösteriyor.

50 yasinda ziraat mühendisi katilimcimiz da var,

40 yasinda ev hanimi da. Önemli olan insanin okumaya ve ögrenmeye istekli olmasi. Ancak dogal olarak egitimlere sinav adaylari daha fazla ilgi gösteriyor. Sinavlara girmeden önce alinan hizli okuma egitimleri onlarin sinava daha donanimli, daha güçlü sekilde hazirlanmalarina katki sagliyor.

Hizli okuma sinav basarisini nasil artiriyor?

Türkiye’de yapilan sinavlar bilgiyi ölçmeyle birlikte o bilgiyi belli bir sürede kullanmayi da gerektiriyor. Sorulari yetistirememe duygusu ögrenciyi tedirgin ediyor. Stres ve panik hatalara sebep oluyor.

Yaptigimiz çalisma ise ögrencinin sinavda süre ilgili endise yasamasini engelliyor ve sahip oldugu bilgiyi daha rahat kullanmasini sagliyor. Hizli okuma teknigiyle sinava daha donanimli hazirlanmasini, daha çok bilgiye sahip olmasina olanak taniyor.

Kisinin okuma anlama becerisinin daha güçlü olmasi ona avantaj sagliyor.

Sinavda baski hissetmediginde sahip oldugu bilgiyi daha rahat kullaniyor. Hizli okuma programina katilan ögrenciler, sinavda basit hatalardan kaynaklanan yanlislarinin azaldigini ifade ediyorlar. Dikkat ve odaklanmayla ilgili hatalar azaliyor.

Hizli okurken anlayabiliyor muyuz? Algilamada bir sorun olmuyor mu?

‘Hizli okursam anlayamam’ diye bir önyargi olabiliyor. Tam tersine hizli okuma dikkat ve odaklanma sagliyor.

Bir sporcu nasil antrenman yaparak kaslarini gelistirir, daha iyi ziplar, daha iyi kosar, daha iyi yüzer duruma gelirse; bizim yaptigimiz çalismada da göz kaslarini gelistirip daha genis görmeyi sagliyor.

Veri islemeyle ilgili beynimiz yüksek bir kapasiteye sahip.

Ama biz beyne yeterince kelime göndermedigimiz zaman, okumayla ilgili islem daha düsük bir aralikta, daha pasif kalmis oluyor.

Beyin o boslugu hayallerle dolduruyor. Örnegin aksam yemekte ne yiyeceginizi, telefonunuza mesaj gelip gelmedigini düsünebiliyorsunuz.

Bizim yaptigimiz çalisma; kisinin zihnine daha fazla kelimenin daha rahat ve hizli ulasmasini sagliyor. Beyin bu kelimeleri daha yüksek bir enerji ve daha büyük bir dikkatle isliyor. Hizli okurken algilamada bir kayip yasanmiyor.

Hizli okuma egitimi ne kadar sürüyor?

Bir buçuk ay süren bir programimiz var. 40’a yakin metin üzerinde test yaparak okuma hizindaki gelismeyi ölçüyoruz. 8. Oturumdan itibaren kisi günlük yasantisinda bu bilgiyi kullanabilir hale geliyor.

Hizli okuma; ögrenciler disinda kimlere katki saglayabilir?

Insan hayatini anlamli, daha güzel, daha keyifli sürdürmek için okuyor olmak çok degerli. Okurken zamanda yolculuk yapiyorsunuz. Sizi geçmise götürüyor, gelecege götürüyor. Mesleginizle ilgili size ilham verici olabiliyor. Hayal dünyanizi gelistiriyor. Hizli okumak ise sahip oldugunuz zamani daha iyi degerlendirmenize katki sagliyor. Hizli okuma teknikleri yorulmadan sikilmadan okuyorsunuz, basladiginiz kitabi daha rahat bitirebiliyorsunuz.

20 yilda farkli mesleklerden ve farkli yaslarda pek çok insanla çalistim

. Is insanlari okuduklari kitaplarla kendilerini mesleki anlamda gelistiriyorlar. Meslegini icra ederken de o alanda daha fazla bilgiye sahip oldugu için çok daha ögretici olabiliyorlar. Örnegin 800 kelime dagarcigina sahip bir eczaci, kendisini 500 kelimeyle konusan bir meslektasindan daha iyi ifade edebiliyor.

Egitimlerimizde; planli programli olmak, dikkat, odaklanma, stres ve baski altinda sakin kalabilme, ders çalisma yöntemleri gibi konularda da paylasimda bulunuyorum.

Çalisma bitiminde katilimcilar daha pozitif düsündüklerini, özgüvenlerinin gelistigini söylüyorlar. Yaptigimiz çalismalar göz kaslarini gelistirdigi için kisinin reflekslerini artiriyor

. Hizli okuma egitimlerine katilan sporcular sportif basarilarinin arttigini ifade ediyorlar. Dolayli olarak katkida bulundugumuzu düsünüyorum.

Okumak insanin hayat kalitesini artiriyor. Kendisini gelistirmek, daha fazla okumak isteyen herkese hizli okuma egitimi almasini tavsiye ediyorum. Birçok ilde özel ya da halk egitime bagli kurslar var bunlara katilabilirsiniz.

Diger yandan online hizli okuma egitimlerimiz de var. Türkiye’nin her yerinden hatta yurt disindan kursiyerlerimiz bu egitimlere katiliyor. Online hizli okuma egitimi seçenegini de degerlendirebilirsiniz.

Afyon HABERI


Perşembe 20.6 ° / 6.8 °
Cuma 18.7 ° / 7 °
Cumartesi 21.3 ° / 9.1 °