IKINCIELCEPTELEFONU SATICILARI DERTLI

Türkiye’de 100 BINI ASKIN 2. El cep telefonu ticareti yapan esnafi ÇOK ZOR DURUMDA BIRAKACAKTIR.

Dünya 27.10.2022 15:50:54 0
IKINCIELCEPTELEFONU SATICILARI DERTLI

Bildiginiz üzere artan klonlama islemlerinin önüne geçilmesi bahanesi ile TBMM’de  2 gün önce yani 25.10.2022 tarihinde yasalasan  kanunla, 1 YIL KULLANILMAYAN cep telefonlarinin iletisimimin engellenecek olmasi diger bir deyisle, IMEI  NUMARALARININ KAPATILACAK OLMASI  bizim gibi Türkiye’de 100 BINI ASKIN 2. El cep telefonu ticareti yapan esnafi ÇOK ZOR DURUMDA BIRAKACAKTIR.

Ne  yazik ki, üzülerek söylüyorum MOBISAD, YANI, MOBIL ILETISIM ARAÇLARI IS ADAMLARI DERNEGI nin diger bir deyis ile  BIR SIVIL TOPLUM KURULUSUNUN TMMM ne  kanun teklifi vermesi  ,ve jet hizi ile de bu kanunun yasalasmasi  bizi derinden endiselendirmektedir..

. Kabul edilen kanun ile cep telefonu   IMEI sinyal süresinin 7 yildan 1 yila indirilmesi  milyonlarca kullanici ve biz cep telefonu esnaflarini  çok yakindan ilgilendiren bi konudur.

,Bu yasa iddia edildigi gibi  Türkiye’deki klonlama sorununu ortadan KALDIRMAZ, AKSINE  YÜZBINLERCE   cep telefonu sahibi de diger klon magdurlari arasina katar ve bizim gibi ekmegini bu sektörden kazanan esnaf ile karsi karsiya getirilir.

 “ÖNCELIKLE NEDEN BIR CEP TELEFONU KLONLANIR? Ilk olarak bunun sorgulamasini yapmak lazim.

Birincisi… Eger bir cep telefonu yurda KAÇAK YOLAR ILE sokuluyor ve piyasaya satilmak isteniyorsa  ,bunu illegal yollardan yurdumuza sokan KAÇAKÇILAR TARAFINDAN klonlama islemi yapilir. Yani ülkemizde klonlama nin önüne geçilmesinin birinci yolu, öncelikle yurda kaçak yollar ile sokulan cep telefonlari için sinirlarimizda, ve gümrük kapilarinda yeterli güvenlik önlemleri alinarak kaçakçiligin önüne geçmektir.. ANCAK sinirlarimiz ve gümrük kapilarimizdaki güvenlik zafiyetinin faturasini,  öncelikle bizim gibi  sayisi yüz bini bulan cep telefonu ticareti yapan esnafa ve, KAÇAKÇILAR tarafindan da  IMEI numaralari klonlanmak suretiyle hak mahrumiyetine ugratilarak BTK tarafindan iletisimi kesilen cep telefonu sahiplerine kesilmesi  NE  HUKUK DEVLETI NEDE SOSYAL DEVLET ILKELERI ILE BAGDASMAZ..

Klonlamayi engellemenin 2. Yolu ise…..Maalesef ülkemizde  “Cep telefonlari  üzerinden % 100 Ü BULAN VERGILER ALINMAKTADIR .Zira Amerika’da yeni çikan bir model 1000 dolar yani 18.500 lira iken ayni model cep telefonu  maalesef bizde 45 BIN LIRAYA SATILIYOR. Hükümet olarak cep telefonlari üzerindeki %100 e varan vergiyi düsürüp fiyatlari Avrupa seviyesine çekersek iste o zaman NE KAÇAKÇILIK NEDE KLONLAMA KALIR.

Ama bu bahsettigim ve, klonlamadaki baslica etken olan iki konuda da , MAALESEF idareciler olarak yetersiz kaliniyor. Bu yetersizligin faturasi da bizim gibi esnaflar ile  suçu olmayan yüzbinlerce  hak sahibi kisiye kesilerek

 CEP TELEFONLARIMIZ kullanima kapatiliyor. Ileride telafisi mümkün olmayan ÇOK DAHA FAZLA magduriyetler yasanmamasi için  kanun düzenleyicinin bir sivil toplum kurumunun teklifi ile yasalasan  kanunu  TEKRAR GÖZDEN GEÇIRMESI gerektigi kanaatindeyim

2 GÜN ÖNCE YASALASAN KANUN ILE ARTIK KAÇAKÇILAR,  yurda kaçak sokulan cep telefonlarini aktif hale getirmek için  1 YILDAN DAHA AZ KULLANILMIS  telefonlarin imei numaralarinI  getirdikleri telefonlara  klonlama yapacaktir..

Bu durum Türkiye’de SAYISI YÜZBINI Geçen ve   2. El cep telefonu ticareti yapan esnafimizi  ÇOK ZOR DURUMDA birakacaktir. Sattigimiz cep telefonlari kaçakçilar tarafindan klonlanip BTK TARAFINDANDA iletisime kapatilacak, bunun sonucunda da tüketici ile bizim gibi esnaflar karsi karsiya gelecektir. Bu yasa klonlamanin önüne kesinlikle  geçmez.

 BU YASANIN TEK BIR AMACI VARDIR

Bu yasa en çok kimin isine yarayacak.  Tabiki ,Kanun teklifini TMMM ne veren ,ve ÜLKEMIZE   cep telefonu ithal eden firma sahiplerinin kurmus oldugu MOBISAD isimli bir sivil toplum kurulusundaki  is adamlarina yarayacaktir. Çünkü bu   yasa 2. El cep telefonu ticaretini bitirmek için atilmis bir adimdir. Mobisad in tek amaci . fahis fiyat ile  gsm operatörleri üzerinden ,vadeli sifir cep telefonu satmak, vatandasi da yillarca taahhüt adi altinda , bu GSM operatörlerine mahkum etmektir

YANI diger bir deyisle tek amaçlari ikinci el cep telefonu ticaretini bitirmek, yurt disindan daha çok cep telefonu ithal ederek sermayelerini katlamaktir .

Hali hazirda, yürürlükte olan klonlanmis cep telefonlari için  yapilan  çözüm uygulamasinda ki hatalar yüzünden ,her gün yüzlerce esnafimiz zaten magdur olmaktadir.

VATANDASIN bedeli ve vergisini ödeyerek  almis oldugu cep telefonlari, kaçakçilar  tarafindan  klonladiginda; (BTK) ,YANI BILGI TEKNOLOJILERI KURUMU, alt yapi sisteminin  ACIZLIGI  VE YETERSIZLIGINDEN kaynakli   olarak, HANGI cep telefonunun gerçek HANGISININ kaçak oldugunu ayirt edememesi nedeni ile, ayni IMEI numarasina sahip  ,NE KADAR CEP TELEFONU VAR ISE TAMAMINI ILETISIME KAPATIYOR. CEP TELEFONUNU KLONLAYANLAR KAÇAKÇILAR………… iletisime kapatan BTK……… Ve yetmezmis gibi birde  KURUM kullaniciya da mesaj göndererek ” TELEFONUNU  SU TARIHTE KAPATACAGIZ ALDIGINIZ YERE BASVURUN” diyerek bizle ile vatandasi karsi karsiya getiriyorlar.  Uygulamadaki  bu mevcut kanunlar ile  TÜM FATURA maalesef bizim gibi 100 BINLERI BULAN  cep telefonu esnafinaa  kesiliyor.

 “ BTK Vatandasin yasal yollardan elde ettigi, parasini ve vergisini ödeyerek satin aldigi cep telefonunu iletisime kapatiyor, sonra faturasini ibraz et SADECE BIR GSM NUMARASINA açalim diyor.

Yapilan bu uygulama ile cihaz sahibinin  elindeki cep telefonunu  ,satmasini, hediye etmesini veya aileden baska birsinin kullanmasi otomatik olarak engellenmis oluyor.

BU MESNETSIZ UYGULAMA VATANDASIN CEP TELEFONUNUN TASARRUF HAKKINI GASP ETMEKTEN BASKA BIR SEY DEGILDIR.

Tüketiciye,  Cep telefonunu satin alirken, TEK BIR NUMARA ILE KULLANACAKSIN, SATAMAYACAKSIN, BASKASINA HEDIYE EDEMEYECEKSIN denilse o cep telefonunu zaten satamazsin.. BTK gerçek magdurun kim oldugunu çözememe acizliginin faturasini vatandasa ve bizlere  keserek  “ISTER TEK NUMARA ILE KULLAN ISTERSEN ÇÖPE AT  “ yaptirimi ile yüzbinlerce kisiyi magdur etmis hala daha etmektedir.. TBMM’ne sunulan kanun teklifinde IMEI sinyal süresinin 7 yildan 1 yila indirilmesi uygulamasi da 1 kasim 2022 tarihinde hayata geçirilecek ve   magdur vatandaslarin sayisina milyonlarca yeni magdurlar da ekleyecektir. “

Simdi size KLONLAMA ADI ALTINDA  DÖNEN oyunun  ve rant düzenin sifresini anlatacagim. Sanayi ve ticaret bakanligi,  ithal edilen tüm cep telefonlari  için 2 yil ithalatçi garanti zorunlulugu nu sart kosuyor. Ama ne hikmet ise cep telefonlarini birileri  klonluyor. BTK klonlu cep telefonunun  sebekesini keserek kullanimini engelliyor. VE  BU cihazdan kaynakli güvenlik açigi sorunu  NE HIKMET ISE   CIHAZIN 2 YILLIK GARANTISINI KAPSAMIYOR. Garantiyi kim vermek zorunda, tabiki ithalatçi firma. Kim , iste bu kanun teklifini  TBMM ne sunan MOBISAD DERNEGININ , CEP TELEFONU ITHALATÇI, IS ADAMLARI. Çok ilginç degilmi, yüzbinlerce kisi  magdur olurken, SADECE KAZANAN  ,bu yasa teklifinin kabulü için, kanun teklifini meclise sunan  MOBISAD YANI mobil iletisim araçlari is adamlari dernegi üyeleri oluyor.

IMEI sinyal süresinin 7 yildan 1 yila indirilmesi uygulamasini yürürlüge girdigi andan yani 1 kasimdan itibaren hali hazirda klon olan 3 milyon cep telefonuna yaklasik 4 milyon imei numarasi kapatilan  cep telefonunu da eklenecek ve  bu ILETISIME KAPATILAN CEP TELEFONU SAYISI  7 milyon adete ulasacaktir.

Bu ekonomik sartlarda Milyonlarca magdur edilmis cep telefonu kullanicinin yeni bir telefon almasini ZATEN MÜMKÜN DEGILDIR.

Dünyada yasanan Covid-19 virüs ve bunun beraberinde getirdigi pandemi sürecinde hükümetimiz  vatandaslarinin ,magduriyet yasanmamasi için  , cep telefonlarina geçici IMEI kayit hakki saglamisti.

“Geçici IMEI kaydi süre uzatmalari,  yaklasik 1 ay önce sona erdi Bundan dolayi da AN ITIBARIYLE  3 milyon kullanici  su an zaten çaresiz durumda. Ülke olarak zor bir ekonomik sinavdan geçerken , yeni yasa ile sebeke sinyali kesilmis  ,sayilari 7 milyonu bulacak cep telefonlarini çöpe atarak;  yeniden binlerce lira ödey,p, cep telefonu  satin almak bir çok aile için imkansizdir. Türkiye’nin çesitli bölgelerinden her gün YÜZLERCE cep telefonu kullanicisi ,dernegimize telefon ederek çözüm yolu sormaktadir. TICARET BAKANLIGIMIZIN konuyu tekrardan degerlendirerek,  nasil ki  ceza evindeki hükümlüler için af çikiyorsa, NASIL KI vergi affi çikiyorsa, kapanan cep telefonlari içinde IMEI NUMARASI ILETISIM AFFI DA ÇIKARTMASI ZORUNLU HALE GELMISTIR.

Çikarilacak bir af ile , hak sahibi ,kendi e- devleti  üzerinden hükümetimizin belirleyecegi makul ücret karsiliginda kapanmis cep telefonunu  kayit ederlerse magdur olan ve olacak olan vatandaslarimizin magduriyeti giderilmis olur.

Yapilmasi zorunlu hale gelen bu af ile de magdur milyonlarca kisinin bütçesinden yeni bir cep telefonu alim maliyeti ortadan kalkarken, devletimiz de kayit ücreti almak karisikliginda ek bir bütçeye sahip olacaktir.”

Cep telefonculari Dernegi olarak Türkiye’deki tüm il ve ilçelerde faaliyet gösteren yüzbinlerce esnafimizin sesiyiz.  Bu kanun  sadece birilerini zengin etmek amaci ile çikarilmis olan bir kanundur. Klonlamayi önlemez.

Aksine  Bizim gibi ekmegini 2. EL CEP TELEFONU TICARETINDEN kazanan ve bakmakla da yükümlü oldugu ailelerimizin ekonomik anlamda bitirilmesi için çikarilmis  bir kanundur. 

Cep Telefoncular dernegi olarak , magduriyetlerimizin giderilmesi hususunda hükümette 3 çözüm önerimiz var. 

1-) Klonlama olayi,  ithalatçi firma  garantisine dahil olmak zorundadir.

Çünkü klonlama islemi   cep telefonunun  güvenlik açigi sorunudur. ;Güvenlik açiginin önlemini almak ve bu açiktan dolayi da magdur olanlarin magduriyetinin giderilmesi tamamen  ithalatçi firma sorumlulugundadir.  YANI  bir cep telefonu 2 yilik garanti kapsami süresince klonlanmaya maruz kalir ise ,ithalatçi firma  garanti kapsaminda cep telefonunu degistirmek zorundadir.

2-) Mevcut ,magdur olan milyonlarca klonlanmis ,ve kapali vaziyette milli servet olan cep telefonari için acil imei affi çikartilmalidir.

3-) Hükümet olarak, birkaç firmanin maddi menfaatleri için   çikarilan bu yasanin  tekrar gözden geçirerek 100 bin civarindaki cep telefoncu esnafimizin   aleyhine olan kisimlarda gerekli düzenlemeleri yapilmasi lazimdir..

SESIMIZE KULAK VERIN. NASIL KI DÜNYA 5 DEN BÜYÜK ISE , IKINCI EL CEP TELEFONU TICARETI YAPAN  YÜZBINCIVARINDAKI  ESNAFIMIZDA , BU kanunu çikartan  VE SAYILARI 5 I BULAN  RANTÇILARDAN ÇOK DAHA BÜYÜKTÜR


Cuma 21.5 ° / 7.4 °
Cumartesi 17.6 ° / 5.7 °
Pazar 18.7 ° / 3.8 °