Gün FM’de yayinlanan Basin Odasi programinin gündemi milletvekillerin parti degistirmeleri oldu.

. Siyasiler böyle yola çiktiklari için bu unvan hep omuzlarinda kalsin isterler. Yollari kapandikça baska yerlerden çikis yolu ararlar.

Siyaset 23.10.2022 11:11:30 0
Gün FM’de yayinlanan Basin Odasi programinin gündemi milletvekillerin parti degistirmeleri oldu.

“Siyasette kurumsallasamadik”

 

Gün FM’de yayinlanan Basin Odasi programinin gündemi milletvekillerin parti degistirmeleri oldu.

Gazeteci Ismail Akar’in hazirlayip sundugu Basin Odasi programina Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yilmaz ve Ertugrul Sevim yorumlariyla katildilar.

Seçimlere az bir süre kala siyasi havanin isindigini belirten Gazeteci Ismail Akar, “Liderler ve vekiller alanda çalismalarini sürdürüyorlar. Bir yandan da vekillerin transferleri konusulmaya basladi. CHP’den seçilen Mehmet Ali Çelebi önce Memleket Partisi’ne, ardindan Ak Parti’ye transfer oldu. Çelebi’nin rozetini Cumhurbaskani Erdogan takti. Akabinde Sanliurfa Ak Parti Milletvekili Esref Fakibaba çesitli gerekçeler göstererek partisinden istifa etti. Fakibaba’nin Iyi Parti’ye katilmasi bekleniyor.

Kulislerde kendine yeni dönemde yer bulamayacagini düsünen Ak Partili baska vekillerin de istifa edip baska partilere geçecekleri konusuluyor. Bülent Arinç’in oglu Mücahit Arinç’in da Ak Parti’den istifa edecegi iddia ediliyor. Bakalim önümüzdeki süreçte neler olacak” diye konustu.

“Vekil transferleri yeni degil”

Siyasi tarihimizde vekil transferlerinin yeni olmadigini kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “1979’da kurulan Ecevit hükümetinde 11’ler hadisesi vardir.

Bu olay Günes Motel hadisesi olarak da bilinir. O dönemde Demirel’in partisinden seçilen bazi vekiller Ecevit’in partisine transfer olmustu.

Ergenekon davasinda yargilanan ve sonra vekil seçilen Mehmet Ali Çelebi bana bu eski hadiseyi animsatti. Yine DSP’den seçilen ilimiz milletvekili merhum Kubilay Uygun da o dönemde birçok partiye transfer olmustu. Çelebi’nin ardindan Fakibaba’nin istifasi geldi.

Fakibaba’nin istifa gerekçeleri dikkat çekiciydi. Uzun süre iktidarda kalan partiler yipranir. Belki baska istifalar da gelebilir. Bu kamuoyunda konusuluyor” dedi.

“Türk seçmeni kurumsal parti istiyor mu?”

Ülkemizde siyasetçi olmanin basli basina bir unvan oldugunu söyleyen Gazeteci Polat Yilmaz, “Farkli uygulamalari olan siyasiler elbette vardir ama ülkemizde siyasete soyunanlarin genelde gözü yüksektedir. Her geldikleri makami yetersiz bularak daha da iyilerine ulasmak isterler

. Siyasiler böyle yola çiktiklari için bu unvan hep omuzlarinda kalsin isterler. Yollari kapandikça baska yerlerden çikis yolu ararlar.

Parti onlar için önemli degildir. Suranin vekili denmeye devam etsin isterler.

Bu eskiden beri böyledir. Bundan sonra da böyle devam edecektir. Seçimler öncesi yine ufak tefek transferler olabilir.

Geçmisten bugüne birçok örnek sayilabilir. Önemli olan ülkemizde siyasette kurumsallasmayi basarabilmektir.

Türkiye bunu basaramadi. Türk seçmeni kurumsal parti istiyor mu? Bence hayir” seklinde degerlendirmede bulundu.

“Seçim atmosferine girildiginde transferler sürebilir”

Siyasilerin transferleri ile genelleme yapmanin yanlis oldugunu belirten Gazeteci Ertugrul Sevim, “Siyasi tarihimize baktigimizda transferler bazen dogru, bazen yanlis bulunmustur. Hepsini kendi mecrasinda degerlendirmek gerekir. Mesela Cemal Enginyurt MHP’den ihraç edildi,

Demokrat Parti’ye geçti. Enginyurt önceleri çok elestiriliyordu, sonra inanilmaz bir sempati görmeye basladi.

Cumhur Ittifaki’ndan Millet Ittifaki’na geçen veya tersini yapan siyasiler hep ilgi görüyor.

Çelebi’nin Ak Parti’ye geçmesiyle de benzer seyler yasaniyor. Siyasette böyle bir atmosfer var. Seçim atmosferine girildiginde transferler sürebilir. Kendine mevcut partisinde yer bulamayanlar yer bulacagi partilere geçecektir. Ben yanlislari görüp istifa ettim diyorlar. Bu yanlislari neden önce görmediniz?” dedi.

Basin Odasi’nin son bölümünde ekonomi ile Afyonspor konusuldu.

Afyon HABERI


Perşembe 22.3 ° / 10.6 °
Cuma 21.6 ° / 8.6 °
Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °