Katilim Finans Strateji Belgesi finansa erisimde yeni ufuklar açacaktir

Belge’de yer alan krediye dayali finansmanin payinin azaltilmasi, özellikle is dünyasinin finansa erisimde yeni ufuklar açacaktir”

Ekonomi 20.10.2022 12:39:55 0
Katilim Finans Strateji Belgesi finansa erisimde yeni ufuklar açacaktir

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi’nda düzenlenen Tarimin Finansmaninda Katilim Finansin Potansiyel Rolü panelinde konusan ATSO Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Serteser, “Katilim Finans Strateji Belgesi, ülkemizin en önemli sorunlari arasinda yer alan, dünyada da esitsizliklere neden oldugu düsüncesiyle sorgulanmaya baslanan faize karsi yeni bir durusu simgeliyor. Belge’de yer alan krediye dayali finansmanin payinin azaltilmasi, özellikle is dünyasinin finansa erisimde yeni ufuklar açacaktir” dedi.

Cumhurbaskanligi Finans Ofisi ve Ziraat Katilim isbirligiyle, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi ev sahipliginde Tarimin Finansmaninda Katilim Finansin Potansiyel Rolü paneli düzenlendi. ATSO Meclis Salonu’nda gerçeklestirilen panele Cumhurbaskanligi Finans Ofisi Katilim Finans Dairesi Baskani Dr. Tarik Akin, Ziraat Katilim Genel Müdürü Metin Özdemir, ATSO Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Serteser, Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Yücel Albay, Meclis Baskan Yardimcisi Osman Erdem, Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Mühsürler, Meclis ve Meslek Komiteleri Üyeleri ile is insanlari katildi.

Panelin açilis konusmasini Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Serteser yapti. Serteser, “Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in 3 Ekim 2022 tarihinde açikladigi, ardindan Resmi Gazete’de yayimlanan Katilim Finans Strateji Belgesi, ülkemizin en önemli sorunlari arasinda yer alan, dünyada da esitsizliklere neden oldugu düsüncesiyle sorgulanmaya baslanan faize karsi yeni bir durusu simgeliyor. Belge’de yer alan krediye dayali finansmanin payinin azaltilmasi, özellikle is dünyasinin finansa erisimde yeni ufuklar açacaktir” dedi.

BM RAPORUNDA FAIZ ELESTIRISI

Serteser, konusmasina söyle devam etti: “Bu konuda dikkatimi çeken bir gelismeyi sizinle paylasmak isterim: Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in Katilim Finans Strateji Belgesi’ni kamuoyuna açikladigi gün, Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi’nin 2022 Ticaret ve Kalkinma Raporu da yayimlandi. Raporda faiz artirimlarinin gelismekte olan ülkelerin ekonomilerinde daralmaya neden olacagi, gelismis devletlerin faiz artirimini sürdürmesi durumunda büyük sorunlarla karsilasilacagi vurgulandi. Bu da ülke olarak durusumuzun ne kadar önemli oldugunu gösterdi.”

“TÜRKIYE EKONOMI MODELI’NIN ÖNEMLI BIR AYAGI”

Açilis konusmasinin ardindan Cumhurbaskanligi Finans Ofisi Basin Müsaviri Murat Oktay’in idaresindeki panele geçildi. Panelde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan Katilim Finans Strateji Belgesi hakkinda ayrintili bilgiler veren Cumhurbaskanligi Finans Ofisi Katilim Finans Dairesi Baskani Dr. Tarik Akin, “Katilim finans anlayisi ve stratejisi, Türkiye Ekonomi Modeli’nin finansal olarak en önemli ayaklarindan biri olmayi hedefliyor.

Dünyadaki ismiyle Islami finans, aslinda 1400 yildir var. Türkiye’de de resmi olarak 1984 yilindan itibaren faizsiz finans kurumlari faaliyete basliyor. Hakikaten de finansal sistem içerisinde yüzde 1’ler seviyesinden bugün yüzde 10’a ulasmis durumda. Bu çok güzel ve önemli bir gelisme ama biz, ‘bu yetmez’ diyoruz.

Katilim finans önemli bir yapisal dönüsüm geçirerek, özellikle reel sektörün hane halklarinin finansmaninda önemli bir rol oynamali diye düsünüyoruz, bizim derdimiz bu” ifadelerini kullandi.

“KATILIM FINANSIN PAYI ARTTI”

Ziraat Katilim Genel Müdürü Metin Özdemir ise katilim finans kurumlarinin ivmesinin yükselise geçtigini kaydetti. Özdemir,  “2015’te ilk kamu katilim bankasi olarak Ziraat Katilim faaliyetine basladi. Kamunun da bu sektöre girmesiyle birlikte en önemli olan vatandaslarimizdaki güven noktasi da tamamlanmis oldu.

Kamu, katilim finans sektöründe ciddi bir güven asiladi diyebiliriz. Vakif Katilim ve Emlak Katilim’in da pes pese açilmasiyla birlikte sektöre ciddi bir rekabet ortami getirmis olduk.

2015’te yüzde 4,5’larda olan bankacilik içindeki payimiz su an yüzde 10’a yaklasmis durumda.

Yani, 6-7 yil içerisinde hakikaten kamunun burada ne kadar etkin oldugu gözle görülür bir sekilde ortaya çikmis durumda. Yüzde 10’a yaklasan bir bankacilik payina ulasmis olduk. Bütün katilim bankacilik sektörünün aktif büyüklügü su an 1 trilyonu asmis durumda” dedi. Panelde, Ziraat Katilim Ürün Yönetimi ve Dijital Bankacilik Grup Baskani Suat Tüccar, “Tarim Finansmani”, Perakende Bankacilik Grup Baskani Mustafa Kürsad Çetin ise “KOBI Pazarlama” basliklarinda ayrintili bilgiler verdi.

 

PANELDEN ÖNCE ZIYARET

Panelden önce Cumhurbaskanligi Finans Ofisi Katilim Finans Dairesi Baskani Dr. Tarik Akin, Ziraat Katilim Genel Müdürü Metin Özdemir ve beraberindeki heyet, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Serteser’i ziyaret etti. Ziyaret, karsilikli hediye takdiminin ardindan sona erdi.

Afyon HABERI


Cuma 18.7 ° / 7 °
Cumartesi 21.3 ° / 9.1 °
Pazar 23 ° / 10.7 °