HABER SITESI ÇALISANLARI ARTIK BASIN KARTI ALABILECEK

Mücadelemiz meyvesini verdi ve artik internet gazetecileri de resmen ‘gazeteci’ olarak tanindi.

Gündem 13.10.2022 17:00:00 0
HABER SITESI ÇALISANLARI ARTIK BASIN KARTI ALABILECEK

TIGAD’in mücadelesi meyvesini verdi; internet gazetecileri Basin Karti alabilecek
Türkiye Internet Gazeteciligi Dernegi (TIGAD) tarafindan uzun süredir mücadelesi verilen “internet gazeteciligi”ni de içeren yasa teklifinde internet medyasi için en önemli maddelerden biri olan “Basin Karti” maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Buna göre haber sitesi ya da internet medyasi çalisanlari da geleneksel gazeteciler gibi Basin Karti alabilecek.

TIGAD Genel Baskani Okan Geçgel, yillardir bu yasanin çikmasi için mücadele verdiklerini belirterek, “Bu yasada internet medyasini ilgilendiren maddeler TIGAD’in önerdigi maddelerdir.

Mücadelemiz meyvesini verdi ve artik internet gazetecileri de resmen ‘gazeteci’ olarak tanindi.

Önerilerimizin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin gururunu yasiyoruz.” dedi. 
29. MADDE TARTISMA KONUSU OLMAYA DEVAM EDIYOR
Kamuoyunda “dezenformasyonla mücadele yasasi”, “sosyal medya yasasi”, “internet gazeteciligi yasasi” gibi adlarla bilinen yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüsülüyor. Meclis’teki görüsmeler 13 Ekim Persembe günü de devam edecek. “Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi”, 40 maddeden olusuyor. Teklifteki 15 madde kabul edilirken, 29. madde tartisma konusu oldu.

Teklifte yer alan, "halk arasinda endise, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dis güvenligi, kamu düzeni ve genel sagligi ile ilgili gerçege aykiri bir bilgiyi, kamu barisini bozmaya elverisli sekilde alenen yayanlara 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasi verilmesi”ni öngören 29. madde, CHP tarafindan protesto ediliyor.
“HABER SITESI ÇALISANLARININ ‘GAZETECI’ OLARAK TANIMLANMASI DEVRIM NITELIGINDE”
TIGAD Genel Baskani Okan Geçgel, teklifte internet gazetecilerini yakindan ilgilendiren bazi maddelerin kabul edilmesini memnuniyetle karsiladiklarini söyledi. Geçgel, haber sitesi ya da internet medyasi çalisanlarinin artik Basin Karti alabilecegine isaret ederek, “Internet haber sitelerinde çalisanlar artik bir ‘basin mensubu’ sayilacak.

Daha önce böyle bir hak taninmiyordu; yillarin editörleri sadece haber sitesinde çalisiyor diye gazeteci olarak görülmüyordu

. Haber sitesi çalisanlarinin ‘gazeteci’ olarak tanimlanmasi ve Basin Karti alma hakki verilmesi, bu mecralar için devrim niteligindedir.” ifadelerini kullandi.
“INTERNET MEDYASINI ILGILENDIREN MADDELER HER KESIMIN ONAYINI ALDI”
“Bu yasadan önce haber sitelerindeki medya çalisanlari Basin Kanunu ile gazetecilere verilen haklardan yararlanamiyordu.” sözleriyle yasanan magduriyeti vurgulayan Geçgel, sunlari kaydetti:

Yeni yasa sayesinde internet sitesindeki editörlere, yayincilara, muhabirlere ve sunuculara Basin Karti verilebilecek. Ayrica, teklifte internet medyasi çalisanlarinin özlük haklarina iliskin bazi düzenlemeler de var. Internet sitelerinin resmi ilan yayimlamasinin da önü açiliyor.

Bu açidan baktigimizda teklifteki internet medyasini ilgilendiren maddeler her kesimin onayini aldi diyebiliriz.”
“ÖNERILERIMIZIN TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDILMESININ GURURUNU YASIYORUZ”
“TIGAD’in yillardir verdigi mücadele sonunda meyvesini verdi.” diyen TIGAD Genel Baskani Okan Geçgel, “Bu yasada internet medyasini ilgilendiren maddeler TIGAD’in önerdigi maddelerdir. Mücadelemiz meyvesini verdi ve artik internet gazetecileri de resmen ‘gazeteci’ olarak tanindi.” dedi.

Geçgel, ayrica “TIGAD ailesi olarak yillardir bu yasanin çikmasi için mücadele veriyoruz.

Teklifteki maddelerin birçogu TIGAD olarak belirledigimiz ve önerdigimiz maddelerdir. Internet medyasinin içinde bizzat yer alan gazeteci arkadaslarimizin, akademisyenlerin ve duayenlerin görüs ve önerileri çerçevesinde hazirladigimiz önerilerimizin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin gururunu yasiyoruz. Bu süreçte bizi yalniz birakmayan, bizi dinleyen ve taleplerimizi dikkate alan degerli siyasetçilerimize ve bizi destekleyen duayen gazeteci agabeylerimize tesekkürlerimi sunuyorum.” diyerek tüm basin çalisanlari adina duydugu gurur ve memnuniyeti dile getirdi.
“29. MADDE TEKRAR ELE ALINMALI”
TIGAD Genel Baskani, teklifin 29. maddesine iliskin de degerlendirmelerde bulundu. 29. Madde; "halk arasinda endise, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dis güvenligi, kamu düzeni ve genel sagligi ile ilgili gerçege aykiri bir bilgiyi, kamu barisini bozmaya elverisli sekilde alenen yayanlara 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasi verilmesini" öngörüyor.

Geçgel, 29. madde ile ilgili bir muglaklik söz konusu olduguna dikkat çekerek, buna açiklik getirilmesi gerektigini söyledi: “Savcilar iddianame hazirlarken ve hakimler karar verirken net doneler olmali. 29. maddede açik uçlu ve muglak ifadeler yer aliyor. Bu durum herkesi olumsuz etkileyebilir.

Bu sebeple bu maddenin tekrar ele alinmasi gerektigini düsünüyoruz.” diye konustu.

Afyon HABERI


Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °