Her Basarili Ögrencinin Arkasinda Ilgili Bir Veli var

. Okul toplantilarina katilmaniz okul idaresi ile etkilesiminiz süreci çok etkiliyor

Egitim 11.10.2022 10:35:37 0
Her Basarili Ögrencinin Arkasinda Ilgili Bir Veli var

 

Ailelerin Önceligi Çocuklarin Egitimi

Egitim Danismani Baris Balci, ögrencilerin okul ve sinav basarilarinda, çocuklarinin gelecegi için çaba sarf eden ailelerin payinin büyük oldugunu söyledi. Balci, kendi çektigi sikintilari çocugunun çekmemesi ve iyi bir meslek sahibi olmasini isteyen günümüz anne babalarinin, egitime daha fazla önem verdigini kaydetti.

Egitim Danismani ve Kisisel Gelisim Uzmani Baris Balci, ögrencilerin basarisinda anne babalarin önemli pay sahibi oldugunu söyledi.

Bugüne dek yaklasik 8 bin ögrenciyle ve velileriyle çalismalar yapan Baris Balci, “Günümüzde aileler çocuklarina deger veriyor, onlarin gelecegi için daha fazla yatirim yapiyorlar.

Aile bütçesinin belli bir kismini çocugun egitimine ayiriyor, çocuklarinin egitimi için en iyi kaynaklari sagliyorlar. Beslenmesine-sagligina dikkat ediyorlar.

Egitim sürecinde aktif rol oynayarak üzerlerine düseni fazlasiyla yapiyorlar. Anne babalarin çocuklara katkisi ve destegi basariyi da beraberinde getiriyor” diye konustu.

Kendi Çektiklerini Çocuklari Çekmesin Istiyorlar

Anne babalarin egitime önem vermelerinin en önemli sebebinin, geçmiste kendi çektikleri sikintilari çocuklarinin çekmemesi düsüncesi oldugunu kaydeden Baris Balci, “Bu nedenle çocuklari iyi egitim görsün, iyi bir isi, meslegi olsun istiyorlar” dedi.

Baris Balci velilere su önerilerde bulundu:

Sinav Basarisi Her Sey Demek Degil

“Bazen ortaya çikan sinav sonuçlari, denemeler, okuma becerisi ile ilgili gelismeler ortaya çikan sonuçlar beklendigi gibi olmayabiliyor. Her ögrencinin kendine göre bir potansiyeli var. Çocugunuza her kosulda güler yüz gösterilmesini öneriyorum. Böyle durumlarda varsa bir eksiklik tespit edilmesi için çocugun ögretmenleriyle, okul rehberlik servisiyle görüsülebilir. Belki disaridan özel destek almasini saglanabilir.

Maalesef bazi veliler egitime yaptigi masraflari bir ticari yatirim gibi görüyor. ‘Para harciyorum, zaman harciyorum, bunun karsiligi hemen olsun’ diye düsünebiliyor. Bunu bir kar zarar hesabina dönüstürmemek gerekiyor. Böyle bir yaklasim oldugunda çocuk bu defa kendini baski altinda hissediyor ve gerçek potansiyelini açiga çikaramiyor. ‘Ya yapilan masraflarin karsiligini veremezsem’ diye üzülebiliyor. Egitim uzun bir maraton. Unutmayin bir meyve agaci için fidani diktiginizde, büyümesi yapraklanmasi, kisi geçirmesi, meyve vermesi birkaç yil zaman aliyor.

Egitim Sürecini Takip Edin

Çok iyi ögretmenler, bina, okul idaresi olabilir.

Ama ögrenci ögrenmeye istekli degilse, veli çocugunu desteklemiyor ve süreci takip etmiyorsa fiziksel kosullar yeterli olmayabiliyor.

Anne baba olarak sizin tutumunuz çocugun gayretini, kendine olan güvenini çok etkiliyor. Sizden gereken destegi

gördüklerinde görev ve sorumluluklarini daha iyi yerine getiriyorlar.

Çocugun ödevinin takibi, düzenli beslenmesi, zamaninda uyuyup uyanmasi, temel ihtiyaçlarinin karsilanmasi, mutlu oldugu bir ev ortami saglanmasi biz velilerin sorumlulugunda. Anne baba olarak birbirinizle olan iletisiminiz de çocuklari etkiliyor.

Mutlu ve sevgi dolu bir aile ortaminda büyüyen çocuklar daha basarili oluyor.

Çocugunuzu Iyi Taniyin

Ailenin çocugunu çok iyi tanimasi, potansiyelini, güçlü ve zayif yönlerini bilmesi gerekiyor.

Bu nedenle ilkokulda, ortaokulda, lisede sinif ögretmeni ve brans ögretmenleri ile iletisiminiz çok önemli. Okul toplantilarina katilmaniz okul idaresi ile etkilesiminiz süreci çok etkiliyor. Eksik bir durum oldugunda onunla ilgili tedbir almanizi sagliyor.

Sosyal Faaliyetlere de Zaman Ayirin

Akademik basarinin yaninda çocugun sosyal becerilerinin gelismesi de çok önemli. Sportif ve sanatsal faaliyetler bireyin gelisimine önemli katki sagliyor. Bir kitap okumak, siir okumak, folklor, enstrüman çalmak çok degerli.

Örnegin bir spor takiminda oynamak, is hayatinda da bir takimla uyumlu hareket edebilme becerileri sagliyor.

Bir is görüsmesine gittiginizde geçmiste yapmis oldugunuz faaliyetleri, becerilerinizi soruyorlar.

Sizin sosyal olup olmadiginiza, disa dönük olup olmadiginiza bakiyorlar.

Bu nedenle çocugunuzun sanatsal ve sportif faaliyetlere katilmasini da desteklemenizi öneriyorum.

Afyon HABERI


Cuma 21.5 ° / 7.4 °
Cumartesi 17.6 ° / 5.7 °
Pazar 18.7 ° / 3.8 °