VI. ULUSLARARASI GASTRONOMI TURIZMI ARASTIRMALARI KONGRESI

VI. Uluslararasi Gastronomi Turizmi Arastirmalari Kongresi (UGTAK), Akrones Termal Otel’de düzenlenen programla basladi.

Gündem 6.10.2022 22:05:59 0
VI. ULUSLARARASI GASTRONOMI TURIZMI ARASTIRMALARI KONGRESI

VI. ULUSLARARASI GASTRONOMI TURIZMI ARASTIRMALARI KONGRESI

 Afyonkarahisar Valiligi, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi is birliginde VI. Uluslararasi Gastronomi Turizmi Arastirmalari Kongresi (UGTAK), Akrones Termal Otel’de düzenlenen programla basladi.

9 Ekim’e kadar devam edecek VI. Uluslararasi Gastronomi Turizmi Arastirmalari Kongresi açilis törenine Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yigitbasi, Belediye Baskani Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Mehmet Karakas basta olmak üzere, alaninda uzman isimler, akademisyenler, 200’ün üzerinde bilim insani, sefler ve gurmeler katilim sagladi.

Panellerin yaninda sosyal gezilerin de olacagi kongrenin açilis oturumunda Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yigitbasi ve Belediye Baskani Mehmet Zeybek sehrimizde gastronomi alaninda yapilan çalismalara iliskin konusma yapti.

 Kongre Dönem Baskani Prof. Dr. Murat Dogdubay, Belediye Baskanimiz Mehmet Zeybek, gastronomimizin sehrin potansiyel turizm ve kültürü ile dogrudan baglantili oldugunu aktararak, bu özel süreçte yapilan yatirim ve faaliyetlerle ilgili bilgiler aktardi.

           Zeybek Baskan, “Afyonkarahisar, Konya’dan sonra Mevleviligin baskenti. Bu sene 4.’sünü uluslararasi düzeyde 2.’sini gerçeklestirdigimiz Gastronomi Festivalimizin temasi “Bizim mutfagimizda sadece yemek degil insan da piser.”

"Mevlana’nin “Hamdim, pistim, yandim.” sözünden hareketle manevi dokuyu da bu vesile ile festivalimizin içinde yer almis oldu. 2019 yilinda UNESCO tarafindan Gastronomi sehri ilan edildik.

Afyonkarahisar 8 bin yillik geçmisi olan tarihi bir kent. 7 medeniyete ev sahipligi yapmis bir kent. Bundan dolayi 600’e yakin yöresel ürünümüz var. 32 ürünümüzün tescilini aldik 31 ürünümüzde tescil almak için sirada bekliyor. Müracaat sayimizi 99’a çikarmayi hedefliyoruz.

Mermerin baskentiyiz 400’ün üzerinde fabrika var. Yumurta üretiminde Türkiye borsasini belirleyen sehiriz.

Kurulusun ve kurtulusun baskentiyiz. Büyük Taarruz’un basladigi tarihi bir kentiz. Sporun baskentiyiz. Dünya Motokros Sampiyonasina ev sahipligi yapiyoruz.

Gastronomi alaninda Türkiye’de bir ilki gerçeklestirerek dezavantajli gruplara hitap eden Engelsiz Gastronomi Mutfagi ve Terapi Merkezimizin insasi tamamlandi. Termalin baskentiyiz. 27 bin yatak kapasitesine sahip tek iliz. Yine ilklerden termal alt yapili Karavan alanina sahip iliz.

Birçok özelligi barindiran karayollari ve demir yollarinin kesistigi nokta. Ulasimi son derece kolay, kendi kendine yetebilen bir iliz.

Sizleri burada agirlamaktan son derece memnunuz. Kongremizin hayirlara vesile olmasini temenni ediyor, katilimlarinizdan dolayi tesekkür ediyorum” diye konustu.

KONGRE 9 EKIM’DE SONA ERECEK

 Kongrede alaninda uzman isimler, gastronomi turizmi alaninda degisen piyasa egilimleri ve firsatlarla ilgili olarak bilimsel oturumlara katilacak. Yerli ve yabanci katilimcilar IV. Uluslararasi Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivalinde de aktif rol alacak ve çesitli söylesiler yapacak.

Kongreye basta Türkiye olmak üzere Italya, Ispanya, Fransa, Ingiltere, Kanada, Litvanya, Macaristan, Bosna-Hersek, Portekiz, Ingiltere, Tunus, Cezayir, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Azerbaycan, Hindistan, Banglades, Endonezya ve Sri Lanka gibi ülkelerden bilim insanlari 132 bildiri sunumu yapacak.

  Kongre davetlisi olarak Afyonkarahisar’a gelecek olan yerli ve yabanci katilimcilar sehrimizde ayni tarihlerde ‘Bizim Mutfagimizda Sadece Yemek Degil Önce Insan Piser’ temasiyla tertip edilecek olan IV. Uluslararasi Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivalinde de aktif rol alacak.

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °