Internet medyalarindan Internet Gazeteciligi Yasasi’na tam destek

IGF Genel Baskani Mesut Demir, internet gazeteciligi yasasinin ülkemize ve medya sektörüne hayirli olmasini diledi.

Gündem 5.10.2022 16:15:38 0
Internet medyalarindan Internet Gazeteciligi Yasasi’na tam destek

Internet medyalarindan Internet Gazeteciligi Yasasi’na tam destek

TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulan Basin Kanunu ile bazi kanunlarda degisiklik yapilmasina dair kanun teklifinin ilk 2 maddesi geçti.

Bugün kalan maddelerin oylamaya sunulacagi kanun teklifine internet medyalarindan tam destek geldi.

ANKARA (IGFA) - TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulan Basin Kanunu ile bazi kanunlarda degisiklik yapilmasina dair kanun teklifinin ilk 2 maddesi geçti. Bugün kalan maddelerin oylamaya sunulacagi kanun teklifine internet medyalarindan tam destek geldi.

TÜRKIYE’NIN BELINDEKI KAMBUR KALKIYOR
Internet Gazetecileri Federasyonu (IGF) Genel Baskani Mesut Demir, 40 maddelik kanun teklifinde çeliskili olan 29. Madde ile ilgili degisikligin yapildigini belirterek, “15 yildir bekledigimiz, her Meclis’e geldiginde ‘Basina sansür’ adi altinda karsi çikilan Internet Gazeteciligi Yasasi’nda sona gelindi. Internet Gazetecileri Federasyonu olarak 29. Madde ile ilgili degisikligin yapilmasini gerek Dijital Mecralar Komisyonu’nda, gerekse Adalet Komisyonu’nda dile getirmistik.

Bu maddede yapilan düzenleme ile birlikte basina sansür degil, aksine ilan destegi ile issiz genç meslektaslarimiza istihdam yolu açilmis oluyor. Yine internet medyalarinda çalisan ancak, yasa olmadigi için fiilen gazeteci sayilamayan meslektaslarimiz, hergün yüzbinlerce kisinin aninda haberi okudugu fiilen medya sayilmayan internet haber siteleri, bu yasa ile resmen medya sayilacak olmasi, resmi ilanlardan ilan destegi alacak olmasiyla birlikte Türkiye’nin belindeki kambur kaldirilmis oluyor” dedi.

ANADOLU MEDYALARI YILLARDIR BU YASAYI BEKLIYOR
“Anadolu illerinde yayin yapan gazeteler, döviz kurlarinin yükselmesi, baski maliyetleri ve personel giderleri nedeniyle ekonomik güçlük çekmektedir” diyen IGF Genel Baskani Mesut Demir, “Internet Gazeteciligi Yasasi, baskili gazeteler için bir can simidir. Ilan gelirlerinin kamu kurum ve kuruluslarinin reklam ve ilanlari, belediye meclis kararlari, belediye banner ve advatorial reklamlarinin basin Ilan Kurumu araciligiyla verilecek olmasi, ilan pastasinin büyümesini saglayacaktir. Internet Gazetecileri Federasyonu (IGF) ve IGF Haber Ajansi (IGFA) üyesi yaklasik bin 600 civarinda medya bulunmakta, bu medyalarin yüzde 60’i yazili medya, yüzde 30’i kurumsal internet medyasi, yüzde 10’u görsel medyadan olusmaktadir.

Dolayisiyla internet medyalari kadar gazetelerin haklarini korumak için de mücadele ediyoruz. Internet Gazeteciligi Yasasi, internet medyalarina can suyu olacak, nefes aldiracak, ekonomik sikintilar sona erecektir. Yazili medya, bu yasa ile birlikte matbaa maliyetlerinden kurutulacak, ekonomik düzlüge çikacaktir” diye konustu.

ONBINLERCE ISSIZ GENÇ GAZETECIYE ISTIHDAM YOLU AÇILIYOR
Internet gazeteciligi yasasinin medya sektöründe çag atlatacagina da vurgu yapan IGF Genel Baskani Demir, sözlerini söyle sürdürdü;
“Teknolojinin hizla ilerledigi, metaverse ile yeni atilimlarin konusuldugu günümüzde internet gazeteciligi yasasina karsi durmak, medya sektörüne kötülük yapmak anlamina gelmektedir. Her seyden önce Basin Yasasi ile internet haber siteleri hukuki statü elde edecek. Basin Ilan Kurumu nezdinde ‘Süreli Yayin’ sayilacak haber sitelerinde çalisanlar, basin karti, basin is sözlesmesi, sigorta, fazla mesai, yillik ve haftalik izin gibi yillardir mahrum kaldiklari özlük haklarina kavusacak. Bir anlamda çalisanlarin özlük haklari, güvence altina da alinmis olacak.

Çogunlugu yazili ve görüntülü basinda istihdam edilemedigi için issiz kalan, kurduklari haber siteleri ile geçim mücadelesi veren gazeteciler, fiiliyatta sürdürdükleri mesleklerine ve unvanlarina resmiyette de kavusacak. Internet gazetecilerinin akreditasyon uygulanan alanlara girisleri ve özgün içerik üretebilmeleri kolaylasacak. Internet medyalari, Basin Ilan Kurumu araciligiyla yayinlayacaklari resmi ilan ve reklamlar ile ilave gelir elde edecek, Iletisim Ve Gazetecilik mezunu on binlerce issiz genç meslektasimiza istihdam yolu açilacaktir. Basin Ilan Kurumu’nun internet medyalarina verecegi ilanlar, yatirim, istihdam ve vergi kazanci olarak geri dönecek.

Ekonomik bagliliklar azalacak ve haber özgürlügü artacak. Böylece sadece haber sitelerinin degil, dijital mecranin büyük bir bölümünün her anlamda hukuki zemine oturtulmasi saglanacak. Diger taraftan resmi ilan ve reklamlar daha çok kisiye ulasacak, özelikle kamuya ait ilanlarda seffaflik saglanarak ve rekabeti arttiracak. Vatandas ise, kamu hizmetlerinden etkili bir sekilde haberdar olacak.

Kanun Teklifi ile Meclis’e getirilen yeni düzenleme gazeteleri ve gazeteciligi sonlandirmayacak, aksine ömürlerini uzatacak, hatta yasatacak. Gazeteler, sahip olduklari haber sitelerinde resmi ilan ve reklam yayinlayarak yeni gelir elde edecek

. Diger taraftan günümüzün kosullarina ve toplumun beklentine uygun gazetecilik faaliyeti, yazili basinin yaninda yeni mecra üzerinden de nitelikli sekilde sürdürülecek.”

MERDIVEN ALTI HABER SITELERI TARIH OLACAK
Yazili gazetelerin düne kadar icra ilanlarini tümüyle kaybetme tehlikesi yasadigina dikkat çeken Mesut Demir, “Kapanma tehlikesiyle yüzlesecek olan yazili basin, yeni düzenleme ile icra ilanlarinin mecrasi olmayi sürdürüyor.

Önceki düzenlemede, sadece ‘gazetede ilan edilmesine dair karar’ alinmasi halinde yayinlanan icra ilanlarinin yayini, yeni düzenleme ile gazete veya haber sitesinde yayinlanmasi zorunluluk haline getiriliyor.

Bu, bir anlamda yayinlanacak toplam ilan sayisi ve yayin bedelinin ciddi oranda artacagi anlamina geliyor.

Dünya genelinde oldugu gibi ülkemizde de teknolojinin yayginlasmasi ve düsük yayin maliyeti nedeniyle binlerce internet sitesi kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Sahibi, adresi ve künyesi bilinmeyen bazi siteler üzerinden tehdit, santaj, haksiz kazanç gibi ceza kanunlarimiza ve Basin Ahlak Esaslarina aykiri yayinlar yapilirken, kamu kurum ve kuruluslari, temsilcileri ile bireyler töhmet altinda birakiliyor

. Bundan en büyük zarari yine gerçek gazetecilik yapan medyalar görüyor.

Bu yasanin yürürlüge girmesi ile ‘merdiven alti’ diye tabir edilen haber siteleri ayiklanacak, haber sitelerinin Basin Ahlak Esaslari kapsaminda yayin yapmalari tesvik edilecek” ifadelerini kullandi.
Bugün kalan maddelerin Meclis Genel Kurulu’nda görüsülmeye devam edileceginin altini çizen IGF Genel Baskani Mesut Demir, internet gazeteciligi yasasinin ülkemize ve medya sektörüne hayirli olmasini diledi.

Afyon HABERI


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °