3-4 Ekim 2022 Dünya Yürüyüs Günü kutluolsun

Dünya Yürüyüs Günü, fiziksel olarak aktif olmanin ve fiziksel hareketsizligin küresel krizine karsi basit ve eglenceli bir kutlama yöntemi saglamaktadir.

Saglik 3.10.2022 10:11:00 0
3-4 Ekim 2022 Dünya Yürüyüs Günü kutluolsun

3-4 Ekim 2022 Dünya Yürüyüs Günü

Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. Is yerinde, ise giderken veya evde bilgisayar karsisinda olsun, bu hareketsiz yasam tarzi sagligimizi olumsuz etkiliyor. Çalismalar “oturmanin yeni sigara içmek oldugunu” hatta yasam süresini daha olumsuz sekilde etkiledigini gösteriyor. Hareketsiz bir yasam ile obezite, kalp-damar hastaliklari, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastaliklarin görülme sikligini artirmistir.

Uluslararasi Herkes Için Spor Federasyonu (TAFISA) tarafindan 1991 yilinda baslatilan Dünya Yürüyüs Günü, fiziksel olarak aktif olmanin ve fiziksel hareketsizligin küresel krizine karsi basit ve eglenceli bir kutlama yöntemi saglamaktadir.

Fiziksel Aktivite ve Saglik

Fiziksel aktivite bedensel, ruhsal ve sosyal sagligin korunmasi ve iyilestirilmesi açisindan da büyük bir öneme sahiptir. Günlük yasami mümkün oldukça aktif geçirmek saglikli bir yasam için atilacak ilk adimdir. Düzenli yapilan fiziksel aktivitenin farkli yas gruplarindaki insanlarin sagligina asagida siralanan basliklarda büyük katkilari olmaktadir.

· Vücut sistemlerini (kas-iskelet, bagisiklik, kardiyo-pulmoner vb.) düzenler ve iyilestirir,

· Fiziksel uygunlugu gelistirir,

· Kronik hastalik (diyabet, hipertansiyon, kanser, kardiyo-vasküler hastalilar vb.) riskini azaltir,

· Kilo kontrolünü saglar,

· Immün sistem (bagisiklik) üzerine olumlu etkiler yapar,

· Duygu durumu olumlu etkileyerek genel iyilik halini artirir,

· Kognitif (zihni) fonksiyonu gelistirir.

Yürüyüs yapmak, her yastaki bireyler için en yaygin ve kolay uygulanabilen dayaniklilik (aerobik) aktivitesidir.

Dayaniklilik aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttiran, büyük kas gruplarinin dinamik ve ritmik olarak çalistigi aktivitelerdir. Içinde bulundugumuz süreçte sosyal mesafeyi koruyarak bireysel olarak yapacagimiz yürüyüs aktivitesi fiziksel ve ruhsal açidan sagligimizi destekleyecegi gibi pandemi sürecinde kendimizin ve toplumun sagligini riske atmadan yapabilecegimiz ideal bir aktivitedir.

Toplumun büyük bir çogunlugunda fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile esanlamli olarak algilanmaktadir.

Oysa fiziksel aktivite, günlük yasam içinde kas ve eklemlerin kullanilarak enerji harcamasi ile gerçeklesen, kalp ve solunum hizini artiran ve farkli siddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanimlanmaktadir. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yani sira egzersiz, oyun ve gün içinde yapilan çesitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.

Fiziksel aktivitenin sagligin koruyucu ve gelistirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yani sira yetiskin yas grubunda haftanin 5 (bes) günü en az 30 dakika; 5-17 yas grubu için ise günde en az 60 dakika orta siddette fiziksel aktivite yapilmalidir.

Tempolu yürüyüs bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir

Fiziksel aktiviteyi yasam biçimi haline getirmemizde yürüyüs önemlidir. Çünkü:

· Yürüyüsü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerlestirebilirsiniz.

· Yürüyüs yapmak için ayrica bir alet veya özel hazirlik gerekmez.

· Gün içerisinde toplu tasim araci kullaniyorsaniz ineceginiz yerden bir–iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanizi gideceginiz yerin önüne degil birkaç sokak uzaga park ederek gideceginiz yere yürüyebilirsiniz.

· Size en yakin belediyelere ait yürüyüs yollarindan veya Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.

3-4 Ekim Dünya Yürüyüs Günü vesilesiyle, Covid-19 gibi salginlari yenmek için sporun ve fiziksel aktivitenin gücünden hareketle bugünden baslayarak yürüyüs yapilmasi öneriyoruz.

 

Uzm.Dr.Serhat Korkmaz

Il Saglik Müdürü

Afyon HABERI


Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °