Blok mermerde dünya lideriyiz.

Biz blok mermeri 20 cent, tabaka mermeri 40 cent civarinda satarken, Italya islenmis mermeri 2 dolara gönderiyor.

Ekonomi 27.09.2022 10:12:39 0
Blok mermerde dünya lideriyiz.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi’nin Isçehisar temsilciligini hizmete açti.?

Hisarciklioglu burada yaptigi konusmada, hayirli isler için Afyonkarahisar’a geldiklerini belirterek, “Önce burada Odamizin yeni temsilciligini açacagiz. Sonrasinda da yine Odamiz bünyesinde kurulan Arabuluculuk Merkezini faaliyete geçirecegiz” dedi.

 

Afyonkarahisar ve Iscehisar’in mermerin bassehri oldugunu vurgulayan Hisarciklioglu, “Türkiye’nin en büyük Mermer Ihtisas OSB’si burada. Odamiz Afyon Mermerini, cografi isaret olarak da tescil ettirdi.

Dünya çapinda taninan, bilinen bir markaniz var.

Hatta Vatikan'daki en önemli kilise olan San Pietro’da bile, Iscehisar'in mermerleri kullanilmis” seklinde konustu.

 

Türkiye’nin 300 çesit mermer ve 200 çesit travertenle bu alanda çok büyük bir zenginlige ve avantaja sahip olduguna dikkat çeken TOBB Baskani söyle devam etti: “Blok mermerde dünya lideriyiz.

Ihracatimiz, yüzde 60’i tabakali islenmis halde olmak üzere, 2 milyar dolari geçti. Islenmis mermerde Italya ve Çin bizden önde olsa da, bu alanda da gelisme içindeyiz.

Öte yandan, en büyük pazarimiz olan Çin’deki yavaslamayla ve küresel resesyonla karsi karsiyayiz. Iç pazarda insaat sektörümüz henüz tam toparlamis degil.

 

Bunlara ilaveten son dönemde elektrik ve akaryakit fiyatlarindaki artisin da etkisi altindayiz.

Ruhsatlandirma, harçlar ve devlet hakki gibi maliyetleri artiran sorunlarimiz mevcut.

Ayrica bir ilde veya bölgede ruhsat verirken, yerel yönetimlerin ve buradaki sektörün, yani sizlerin de Odamiz vasitasiyla söz hakkimiz olmali

. Zira sahayi en iyi siz bilirsiniz. Hem arz planlamasi yapilir, hem de kamuoyunda olumsuz imajlar olusmasina sebebiyet verilmez.

 

Öte yandan sektörümüzde katma deger noktasinda da yapmamiz gereken isler var.

Biz blok mermeri 20 cent, tabaka mermeri 40 cent civarinda satarken, Italya islenmis mermeri 2 dolara gönderiyor.

Tüm sikintilara ragmen, sektörde ürün isleme ve kalite artiyor, ihracat yapilan ülke sayisi büyüyor. Bu sektör de gidecek daha uzun bir yolumuz var. Hem bu bölgenin kalkinmasi, hem de ülkemizin döviz ihtiyacinin karsilanmasi için, el birligiyle çalismaya devam edecegiz”.

 

Tüm sikintilari ve sorunlari, Afyon TSO ile birlikte ilgili Bakanliklara ilettiklerini ve takip ettiklerini bildiren Hisarciklioglu, “Bu noktada sunu da hiç unutmayalim. Bizler üyelerimizin sesiyiz ve onlarin tercümanlari oluruz.

Bize yasayla verilen görev budur. Icraat yetkisi ve sorumlulugu da, hükümetimizindir.

Bir ve beraber olunca, Allah rahmeti ve bereketi de verir.

Birbirimizi ötekilestirmeyelim. Kimseyi, fikrinden, inancindan, görüsünden dolayi dislamayalim” dedi.

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °