BEBEGINIZIN ISITME TARAMA TESTINI YAPTIRDINIZ MI?

Lütfen çocugunuzun saglik hakkini elinden almayin!! Hastaneden taburcu olmadan önce mutlaka bebeginizin isitme tarama testini yaptirin.

Saglik 17.09.2022 10:47:55 0
BEBEGINIZIN ISITME TARAMA TESTINI YAPTIRDINIZ MI?

Normal konusma gelisiminin ilk sarti isitmektir. Bir çocuk için isitmek ve konusmayi ögrenmek, iletisim kurabilmesi ve oyun oynayarak yeteneklerini gelistirmesi açisindan temel gereksinimlerdir. Çocuklar dogar dogmaz duymaya ve dinlemeye baslar. Konusmayi ögrenirken, çevrelerinde duyduklari sesleri taklit ederler.

 

Arastirmalara göre her 1000 saglikli yeni dogan dan 2 ila 3’ü isitme kayipli dogmaktadir. Isitme kayiplari çocugun bilissel, ruhsal, sosyal ve fiziksel gelisimini olumsuz etkiler. Isitme kaybinin erken teshisi konusma gelisimi, yasam kalitesi ve akademik basari açisindan kritiktir. Erken teshis, isitme kayipli çocuklar da normal veya normale yakin konusma ve dil gelisimi saglar. Konusma ve dil gelisimi açisindan ilk 6 ay kritik dönemdir.

Ülkemizde uygulanan yenidogan isitme tarama programi kapsaminda, dogum sonrasi basit ve kisa süreli ölçüm ile bebeginizin ilk isitme taramasi yapilmakta ve bu tarama ile dogustan isitme kaybina sahip bebeklerin büyük kismi tespit edilebilmektedir.

Yenidogan isitme testi, bebek dogal uykusundayken dis kulak yoluna yerlestirilen küçük bir prob ile iç kulaga özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dis saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür.

Bu islem bebege hiçbir zarar vermez ve canini acitmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür.

Isitme objektif olarak degerlendirilir, bebegin hiçbir katilimi gerekmez. Her iki kulaga yapilan ölçümden geçen bebekler için farkli bir uygulama yapilmamaktadir. Bebeginizin isitme taramasindan kalmasi durumunda 1 hafta sonrasina yeniden randevu verilerek tarama testi tekrarlanir.

Yine geçemezse 1 randevu daha verilir. Toplamda 3 kez tarama ile kontrol edilir. Bu testlerin mutlaka ilk 1 ay içerisinde tamamlanmasi gerekmektedir

. Üç testten de kalmasi durumunda bebeginizin kaldigi anda 3.ayini doldurdugu tarih için Afyonkarahisar Saglik Bilimleri Üniversitesi Hastanesi(AFSÜ) Referans Merkezinden randevu alinarak kesin tani –takip programi kapmasinda yapilan ileri test yöntemleri ile tedavisine baslanmalidir.

 

Bu kapsamda Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskanliginca, yenidogan isitme tarama testleri ile ilgili bir toplanti. Toplantiya, Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Sükrü Boz, Saglik Hizmetleri Baskan Yardimcisi Opr. Dr. Sedat Yunusoglu, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Baskan Yardimcisi Uzm. Dr. Muhammed Yegit, Halk Sagligi Hizmetleri Baskan Yardimcisi Dr. Mücahid Pehlivan, Ilimizde dogum yapilan bütün hastanelerin idarecileri ve isitme tarama birimi personeli katildi. Interaktif bir sekilde yapilan toplantida ilimizin isitme tarama açisindan durumu degerlendirildi, aksayan yönler ele alindi, çözüm önerileri görüsüldü. Ilimizin isitme tarama saglik uygulamalarini daha da iyilestirmek için planlamalar yapildi.

Afyon HABERI


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °