‘Kamu kurumlarini esnaflara yardimci olmaya çagiriyorum’

“Kurumlarin hala daha yatirimdan kaçinmasi durumunda biz her türlü tepkiyi verebilecek pozisyondayiz” ifadesine yer verdigi açiklamasini söyle tamamladi

Gündem 12.09.2022 11:24:09 0
‘Kamu kurumlarini esnaflara  yardimci olmaya çagiriyorum’

 

Baskan Dilek, Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi’nin birini etabinin kurasini yil sonuna kadar çekerek, ortaklarin dükkanlarini teslim etmek için yogun bir gayret içinde olduklarini belirterek, bazi kurumlarin üzerlerine düsen görevi yapmaktan kaçindigini vurguladi.

Bu kurumlarin isimlerini ve Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi’nin taleplerini içeren bir mektubu Cumhurbaskani Erdogan’a verdigini anlatan Baskan Dilek: “Kurumlarin hala daha yatirimdan kaçinmasi durumunda biz her türlü tepkiyi verebilecek pozisyondayiz.

En zirvedeki kisiye ulasmis bir insanim. Kapisinda yatarim çelenk de koyarim esnafi da toplarim. O yüzden biz sanayi yapiyoruz, villa falan yapmiyoruz. Villacilarin müteahhitlerin isleri görülüyor, sanayicilerin isi görülmüyor.”

 

Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatif Baskani Hakan Dilek, kaba insaati tamamlanmak üzere olan 382 isyerini hak sahiplerine kura ile teslim etmek için hummali bir çalisma içinde olduklarini belirterek, bazi kamu kurumlarinin eften püften gerekçelerle üzerlerine düsen çalismalari yapmaktan kaçindiklarini belirtti.

Baskan Dilek, birçogu kamu kurumlarindan kaynakli sorunlarin çözümü için basta AK Parti Afyonkarahisar milletvekilleri Veysel Eroglu, Ali Özkaya ve Ibrahim Yurdunuseven olmak üzere devreye girdiklerini belirterek, son olarak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Afyonkarahisar ziyaretinde, bir mektupla durumu kendilerine aktararak detayli bilgi verdiklerini vurguladi.

 

Cumhurbaskani Erdogan’in 29 Agustos’taki ziyaretinde mektubu bizzat kendisine takdim ettigini, özle kalem müdürünün de gerekli bilgileri aldigini belirten Baskan Hakan Dilek, “Sayin Cumhurbaskanimiz bizzat ilgilendi. Mektubu almasinin ardindan bazi kurumlar simdiye kadar yapmak istemedikleri yatirimlari yapmak için harekete geçer bir görüntü verdiler

. Biz de gerekli ve hakkimiz olan hizmeti almak için bekleyis içine girdik. Süreci yakindan izliyoruz. Kurumlar üzerlerine düsen görevi yapmak yerine zamana yaymayi tercih ederek, hizmetten kaçinirlarsa, bu sefer daha ayrintili olarak hem kurumu hem de kurumun basindaki yöneticilerin isimlerini Cumhurbaskanligina bildirecegiz. Baska çaremiz kalmadi” diye konustu.

Açiklamasinda, Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi’nin kurulmasindan bu tarafa kisa bir özet de veren Baskan Dilek, sunlari paylasti:

 

 “Biz kooperatifimizi 2015 yilinda kurduk. Üye kaydetmeden sadece arsa alimlari ile ilgili çalismalar yapildi. 2018 yilina kadar da islemler bitti. 2018’de arsayi Milli Emlak’tan aldik. Yaklasik 200 bin metrekare. Bunun 90 bin metrekaresini Afyonkarahisar belediyesine yol kaldirim ve altyapi çalismalari için verdik ve onlarla ilgili çalismalarimizi dönemin Belediye Baskani Burhanettin Çoban tarafiyla kanalizasyonumuz yapildi.

Oralardan alacagimiz hizmet yesil alan yol parke çalismasi ve dolguydu. Sadece alt yapi yapildi.

Dolgularini kendimiz birikmis hafriyat artiklari tugla kiriklari ile çektik. Suan da alt yapi ile ilgili sorunumuz yok. Çesmelerimiz akiyor. Afyonkarahisar belediyesi insaata baslamadan önce altyapiyi bitirdi. Yaklasik 2018 yilinda. Buradan bize destek veren basta Burhanettin Çoban olmak üzere belediye ekibine tesekkür ediyorum.

 

Tikandigimiz noktalarda 2019 yilinda Telekom, TEDAS, OEDAS bunlarla görüsmelerimiz devam etti. Yatirim planlari alinmasi için dilekçeler yazildi ama suana kadar geldigimiz süreçte de hiçbir sekilde bunlarin hiçbirinden destek alamadik. Esnaf sanatkâri düsünmek gerekirse, dükkan kirasi var, ev kirasi var, okuyan çocugu var ve suanda kooperatiften de mal sahibi olmaya çalisiyor. Küçük esnafin yükü agir.

Bu haldeyken de ödeme düzensizligi yasamadan kit kanaat nafakasindan keserek bizim kooperatif aidatlarimizi ödeyerek belirli bir seviyeye getirildi.

Biz hiçbir sekilde problem yasamadan kaba insaatimizi bitirdik. 10 milyon TL kredi çektik, istihdam destekli Halk Bankasindan. Kaba insaatimiz bitti. Ama TEDAS’tan ve Telekom’dan bir alt yapi çalismasi, Afyonkarahisar Belediyesi’nden de üst yapilar ile ilgili çalisma bekliyoruz. 2023’ün sanayi sitesini Afyonkarahisar’da kurmayi hedefledik ve nasip olursa da açmayi planliyoruz.”

 

 “ Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi’nin 382 dükkânlik birinci etabinin açilisini Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in ilk seçim gezisine geldiginde toplu açilislarda sanayimizi o programa sokmayi düsünüyoruz” diyen Hakan Dilek, sanayi sitesinin hizmet vermeye basladiginda ekonomiye katki sagalamaya baslayacagini bekiterek, sözlerini söyle sürdürdü:

“Biz 382 tane dükkan yaptik. Her biri 3 bin-4 bin TL’ye yakin elektrik faturasi ödeyecektir ki bir yilda benden alacagi para 1,5 trilyon. Isimi yapmiyor, OEDAS, dolayisiyla da gelir saglamiyor.

O yüzden buradaki yatirimi hizlandirmak üzere defalarca kurum müdürleri ile görüstük. Ikili iliskilerimizde bazilarini çözdük.

Milletvekillerimiz basta Ali Özkaya olmak üzere onlar araciligi ile genel müdürlükler ile görüstük ama burada il müdürlüklerinde tasarruf tedbirleri öne sürüldü. Krizi bahane ederek mal temin edemiyoruz dediler.

 

Biz en son tikandik ve Cumhurbaskanimiz Afyonkarahisar’a geldigi gün 100.yilda kendisine bir mektup vermek zorunda kaldik. Sayin Cumhurbaskanimiza bu mektubu ilettik. Bu mektupta ilgili olarak ayaküstü kendisi ile görüstük. Biz derdimizi anlattik.‘Sayin Cumhurbaskanimiz biz 700 tane dükkan yapiyoruz. Sizin sanayi hamlenize Afyonkarahisar’dan baslayalim dedik ama biz su anda destek alamadigimiz kurumlarin isim listesi ve sizden beklentilerimiz mektubun içerisinde dedik’ ve kendisine verdik. Sag olsun orada özel kalemine bunu verdi ve telefonumu aldilar. Bizzat bizimle görüstüler. Son haftalarda da Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un Basdanismani beni aradi

Biz neler yapabiliriz. Cumhurbaskanimiz bizden rapor bekliyor. Nerede tikandiniz diye. OEDAS’in genel müdürü, enerji bakanligindan aradilar, Telekom’dan ulastilar. Biz kendilerine sikintilarimizi söyledik.

Bunlarla ilgili çalismalar yapacaklarini düsünüyoruz ama eger hala daha destek vermezlerse biz ayni mektubu daha farkli bir sekilde Sayin Cumhurbaskanimiza iletecegiz.

Her türlü sözümüzü bulundugumuz ortam ve mecralarda bulundugumuz basin camiasinda duyuracagiz. Sonuçta küçük esnaf olmadan büyük esnaf olmuyor.  Bu durumda esnaf evine ekmek zor götürürken,  ev kirasi dükkan kirasi çocuk okuyacak kis geldi ve birde mal sahibi olmak istiyor bu yüzden biz esnaf ve sanatkari magdur etmeye biz kimseye firsat vermeyiz.

Sayin Cumhurbaskanimizin da buna firsat vermeyecegini düsünüyorum ve kendisine tesekkür ediyorum. Sayin Cumhurbaskanimiz bizzat raporu kendi istemis.”

 

Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi Baskani Hakan Dilek, “Yil sonuna kadar bitirmeyi hedefliyorum, zaten insaatimizin bitmemis bir yeri yok” dedi, sunlari söyledi: “Ama ben kurayi yarin çeksem ne olacak, elektrik yok. Kurayi çekersem insanlar ister istemez dükkani kullanmak isteyecek. Zaten oradan aldigim santiye elektrigi benim kendime yetmiyor.

O yüzden yilsonuna kadar teslim etmek istiyorum. Seçim öncesine kadar da buranin aktif olmasini istiyorum

. Burada Afyonkarahisar’in önünün açilmasi için dönemin sanayi ve ticaret bakani sehir merkezinde kalan sanayi çarsilarini kaldirma planlari vardi ve o plan hala daha devam ediyor. 10 il 11 sanayi ve Afyonkarahisar pilot bir bölgedir. Simdi biz esnafi sanayiyi kaldirdigimizi farz edelim nereye gidecek.

Bunlar seyyar esnaf degil ki. Sanayi sitesine gelecekler.

Sanayi sitesine geldikleri zaman bir esnaf ve sanatkârimiz kendini daha iyi ve daha güzel bir imkânlarda bulup daha iyi gelisecek daha modern bir durumda olacak. Çünkü Afyonkarahisar’in nüfusu 250 bin. Aile basi 4 kisiden araç 60 bin araç düsüyor.

Cografi konumuna baktigimiz zaman da kesisme yollarinda. Günlükte yaklasik bir 50 bin araç geçiyor. Afyonkarahisar sirkülâsyonunda çok iyi bir yer aliyor

. Burada da büyük bir sanayi hamlesi yaptik örnek bir proje oldu. Bütün civar illerde böyle sanayi siteleri yapildi yapiliyor.

  Burdur bucak projeleri bizden istediler. Cumhurbaskanimizin sanayi hamlesini buradan baslatacagini düsünüyorum.

Destek verecektir kaygisiz kalacagini düsünmüyorum.”

 

 “Kurumlarin hala daha yatirimdan kaçinmasi durumunda biz her türlü tepkiyi verebilecek pozisyondayiz” ifadesine yer verdigi açiklamasini söyle tamamladi: “En zirvedeki kisiye ulasmis bir insanim.

Kapisinda yatarim çelenk de koyarim esnafi da toplarim.

O yüzden biz sanayi yapiyoruz, villa falan yapmiyoruz. Villacilarin müteahhitlerin isleri görülüyor, sanayicilerin isi görülmüyor.

Benim aklima bu gelir.

Biz gelismekte olan Ahi Evran’dan gelen bir sistemiz, gelecege dair insan yetistiriyoruz, burasi bir hayat fakültesi. Bu yüzden buna engel olacak insanlarin karsisinda da ben engel olurum, her türlü. Hangi dili anliyorsa da o dilde de cevabini veririz. Esnaf kardeslerimiz için hangi dil kullanmam gerekiyorsa kullanirim, yani gerekirse helva derim, gerekiyorsa da halva  demesini de bilirim.”

Baskan Dilek, Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi’nin ikinci etabinda da ortak üye kabulüne basladiklarini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °