Hakan Dilek: Piyasa 30 sene öncesine döndü

“Yirmi yildir alisilagelmis olan piyasa normunun, bundan 30 sene öncesine, 1992'li yillara dönmüs oldugunu görmekteyiz” dedi

Ekonomi 7.09.2022 13:17:34 0
Hakan Dilek: Piyasa 30 sene öncesine döndü

Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi Baskani Hakan Dilek, “Yirmi yildir alisilagelmis olan piyasa normunun, bundan 30 sene öncesine, 1992'li yillara dönmüs oldugunu görmekteyiz” dedi

Izmir Demir Çelik'in kararinin sektördeki diger aktörlerle ayni yönde oldugunu ve benzer kararlarin diger üreticiler tarafindan da alinabilecegini ve insaat sektörünü olumsuz etkileyecegini belirten Dilek, sunlari söyledi:

 

"Yirmi yildir alisilagelmis olan piyasa normunun, bundan 30 sene öncesine, 1992'li yillara dönmüs oldugunu görmekteyiz

O dönemlerde insanlarin faiz geliriyle geçindigini ve faizlerin de attigini görüyorduk.

Simdi ise karaborsaciligin attigini ve firsatçilara gün dogdugunu görüyoruz. Ayrica faizle gelir elde eden insanlarin yastik alti ve dövize yönelmesi ister istemez yereldeki bakkali bile etkilemektedir.

5 BIN LIRAYA ARABA ALIRKEN 100 BIN LIRAYA ARABA ALIYORUZ

Buna örnek olarak 5 bin liraya yerli araba alinirken, bugün 100 bin liraya satildigini biliyoruz.

100 bine satansa ayni arabayi ayni fiyata alamiyor.

Bu durumun tüm piyasayi sarstigini görebiliyoruz. Ortadan nakit para olmadigini görüyoruz.

Piyasadaki bu ekonomi sagligina ters olusumlar tüm sektörleri etkilemekte  basta da  yaklasik 300 kalem malzeme ve hizmet alanina tesir eden insaat sektörü basta gelmektedir. 

ACIL EYLEM PLANI

Yetkililerin acil eylem plani olusturmalari ve piyasayi regüle etmek için bir an önce açiklama yapmalari gerekmektedir.

Bunun bir yani da oda be borsalardir. Bu kuruluslarin hükümetin atacagi adimlarda aydinlatici öneriler sunmalari beklenmesine ragmen bu güne kadar sessiz kalmalari anlasilabilir degildir. 

YAPICI ROLLER ÜSTLENILMELI

Diger yandan TOBB, TÜSIAD ve MÜSIAD basta olmak üzere TESK ve bunlara bagli birliklerin piyasaya olumlu etki edecek projelerini açiklamalari gerekmektedir. Ayrica esnaf ve is dünyasinin çati kuruluslarina oldugu kadar siyasi partilerin de yapici roller üstlenmesine ihtiyaç oldugu açiktir.

Bu cümleden olarak herkes ayni gemideyse mutlaka ortak paydada bulusulmalidir. 

KARABORSAYA DIKKAT

Ekonomideki üretim durdurmalari en basta karaborsada is yapanlarin isine yarayacaktir. Bu tür durumlar piyasanin en önemli itici gücü olan güveni sarsmaktadir. Örnek olarak, belli bir aidat miktari üzerinden belli sürede is yeri ya da konut teslim edeceginin sözünü veren bir müteahhit veya kooperatif yönetimi bu belirsizlikte sözünde nasil durabilir?

Bu sorunun yanitini yetkililerden duymak istiyorum. 

 

Bu arada, insaat sektörünün en birinci girdisi olan demir sanayinin açacagi yol diger kalemlere aynen yansiyacaktir. Cam, PVC, dis cephe kaplama ve çimento basta olmak üzere diger girdiler de karaborsacilarin at oynatacagi meydan olacaktir. 

 

CAM SIKINTISI VAR

Ekonomik krizin ve pandeminin baslamasiyla Türkiye’de cam üreten büyük bir firma 8 adet fabrikasinin ikisini bakima aldi. Bunun ardindan iç piyasada cam sikintisi basladi. Iki fabrikanin bakimi 14 ay sürdü.

Bu asamada fabrika dövizin de artmasiyla iç piyasanin talebini görmezden geldi, dis piyasaya mal satisi yapti. Bu büyük firma iç piyasaya cam vermemesinin yani sira diger cam üretici nispeten daha küçük isletmelerin hammadde taleplerini de yerine getirmedi.

Örnekleyecek olursak 1 çay bardagi fiyati bile 5 katina çikti ve piyasada bulunmadi. 

SUYU BULANDIRANLAR VAR

Görüldügü üzere piyasada gerçek oyuncularin yani sira suyu bulandirarak rant elde etmek isteyen kisi ve kuruluslar da bir hayli vardir.

Basta hükümetimiz olmak üzere is dünyasinin çati kuruluslarina ve dogal olarak üretici firmalara bu karaborsacilarin oyunlarini bozmalari ve gerekli önlemleri almalari acil beklentimizdir.

Muhalefetin de bu konuda basta hükümetimiz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluslara hassasiyetle destek vermesini beklemekteyiz.

Afyon HABERI


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °