UEFA Stadyum ve Güvenlik Konferansi Istanbul’da yapiliyor

Türkiye Futbol Federasyonu’nun ev sahipliginde Istanbul’da gerçeklestirilen 21. UEFA Stadyum ve Güvenlik Konferansi, Hilton Bomonti Hotel’de basladi.

Spor 1.09.2022 17:58:00 0
UEFA Stadyum ve Güvenlik Konferansi Istanbul’da yapiliyor

Türkiye Futbol Federasyonu’nun ev sahipliginde Istanbul’da gerçeklestirilen 21. UEFA Stadyum ve Güvenlik Konferansi, Hilton Bomonti Hotel’de basladi.

ISTANBUL (IGFA) - Türkiye Futbol Federasyonu’nun ev sahipliginde Istanbul’da gerçeklestirilen 21. UEFA Stadyum ve Güvenlik Konferansi, Hilton Bomonti Hotel’de basladi.

Konferansta Türkiye Futbol Federasyonu’nu Baskan vekili Nüket Küçükel Ezberci, Yönetim Kurulu Üyeleri Talat Papatya, Hamit Altintop, Murat Sahin ve Genel Sekreter Kadir Kardas temsil etti.

COVID-19 pandemisi nedeniyle iki yildir online seminerler seklinde organize edilen ancak bu yil tekrar yüz yüz yapilan konferansta, UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardimci, UEFA Stadyum ve Güvenlik Komitesi Baskani Michael van Praag, Emniyet Müdürlügü temsilcileri, UEFA yetkilileri ile Avrupa kupalarinda mücadele edecek kulüplerin güvenlik sorumlulari da yer aldi.

UEFA Baskani Aleksander Ceferin, konferansin açilisi için gönderdigi video mesajinda Avrupa Konseyi ile UEFA arasinda dört yildan beri stadyum ve güvenlik konularinda stratejik is birligi yapildigina dikkat çekerek, futbol karsilasmalarinda stadyum, emniyet ve güvenlik konularinin ele alinmasinda koordinasyon ve is birliginin önemine vurgu yapti.

Nüket Küçükel Ezberci: “UEFA’nin Istanbul’u tercih etmesinden dolayi çok mutluyuz”

Daha sonra kürsüye gelen TFF Baskan vekili Nüket Küçükel Ezberci, konusmasini yapti. Ezberci, konusmasinda futbol karsilasmalari bir aile etkinligi olarak gördüklerini ve kadin ve çocuklarin statlara çekilmesinin önemine dikkat çekti. TFF Baskan vekili ayrica UEFA maçlarindaki organizasyon gücünü takdir ettigini belirtti.

Ezberci’nin konusmasinin tam metni söyle: “UEFA ve UEFA üyesi federasyonlar ile Avrupa kupalarinda mücadele edecek kulüplerinin kiymetli temsilcileri, degerli katilimcilar,

Sözlerime, 21. UEFA Stadyum ve Güvenlik Konferansi için Istanbul’a gelen katilimcilara hos geldiniz diyerek baslamak isterim. COVID-19 pandemisi sebebiyle iki senedir online olarak düzenlenen bu önemli etkinligin, bu yil yeniden yüz yüze olarak hem de Türkiye’nin ev sahipliginde gerçeklestirilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz.

85 milyon nüfuslu ülkemizde, basta futbol olmak üzere spor karsilasmalarinin genis kitleler tarafindan büyük bir ilgiyle takip edildigi bilinen bir gerçek. 10 yildan fazla süredir ülkemizde uygulanmakta olan Sporda Siddet ve Düzensizligi Önleme Kanunu, devaminda tüm sehirlerimizde olusturan Emniyet Müdürlügü’ne bagli Spor Güvenligi Sube Müdürlükleri, kanunla birlikte getirilen ve en üst iki ligimizde uygulanan Elektronik Bilet sistemi, ülkemizde sporda güvenlik konusuna verilen önemi gösteren en bariz örneklerdir.   

Yillar içerisinde stadyum güvenligi konusunda Türkiye’de hem ulusal hem de uluslararasi çapta birçok organizasyon düzenlendi. Bunlara UEFA’dan da temsilciler katildi. UEFA’yi Stadyum ve Güvenlik Konferansi için Istanbul’u tercih etmesi nedeniyle kutluyorum. Bu karari, ilgili Bakanliklarimizda, Emniyet Genel Müdürlügünde ve Türkiye Futbol Federasyonu’nda bu konuyla ilgili çalisan tüm yetkililerinin yillardir verdikleri emeklere bir tesekkür olarak görüyorum.  

2005 UEFA Sampiyonlar Ligi finali, 2009 UEFA Kupasi finali ve 2019 UEFA Süper Kupa maçina basariyla ev sahipligi yapmis olan Istanbul, simdi de Cumhuriyetimizin ve Federasyonumuzun kurulusunun 100. yil dönümünde bir baska önemli spor etkinligini olan 2023 UEFA Sampiyonlar Ligi finalini heyecanla bekliyor. Üst düzey futbol karsilasmalarinin gerektirdigi güvenlik standardina titizlikle uyarak, yerel makamlarimizin da en önemliler arasinda yer aldigi paydaslarimizla koordineli bir biçimde, tipki 18 yil önce oldugu gibi yalnizca yesil sahada olanlarla akilda kalacak unutulmaz bir organizasyona daha imza atmak istiyoruz.

Finale iliskin güvenlik konularini masaya yatirdigimiz toplantilarimiza üst mercilerin katilimiyla yapmaya basladik. Maça kadar olan dönemde yetkili makamlarla olan koordinasyon ve is birligimiz artarak devam edecek.     

Futbol karsilasmalarinin güvenli ve saglikli bir ortamda oynanabilmesi için her türlü yasal çerçeveyi kuran ve koordinasyon amaçli bir platformu da hayata geçiren UEFA’nin gayretlerini çok degerli buluyorum. Karsilasmalarda siddet ve düzensizligi önleme ve uluslararasi boyutta bilgi paylasimini saglama konusunda çalisan, 38 aktif üyesi olan Ulusal Futbol Bilgi Merkezi (NFIP) aginin rolünü de göz ardi edemeyiz. Bugün artik, futbol maçlarinin güvenligi, UEFA, NFIP, Interpol ve Europol gibi çoklu paydaslarin katilimi ve dayanismasi ile bir üst noktaya tasinmaktadir.  

Nihai amacimiz, futbol stadyumlarinda düzensizligi ve siddeti tamamen ortadan kaldirmak, holiganizmin önüne geçmek, ihlalde bulunanlarin cezasiz kalmamasini ve yaptiklarindan pisman olmalarini saglamaktir. Bilhassa kadin ve çocuk seyircileri daha fazla statlara çekecek, güvenli ortamlari saglama konusunda hepimize önemli görevler düsmektedir. Sözlerime son verirken, konferansin verimli ve basarili geçmesini umuyor, gelecege isik tutacak bir etkinlik olmasini diliyor, hepinize saygi ve sevgilerimi sunuyorum.”

Ezberci’nin ardindan sözü alan UEFA Stadyum ve Güvenlik Komitesi Baskani Michael van Praag, konusmasinda Türkiye Futbol Federasyonu’nun yogun bir çalisma temposunda oldugunu belirterek, 2022/23 Avrupa kupalari grup kuralarinin geçtigimiz hafta Istanbul’da çekildigini hatirlatarak, sezonun da 2023 UEFA Sampiyonlar Ligi final maçiyla burada kapatilacagini söyledi. Praag konusmasini söyle sürdürdü: “UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardimci’ya Stadyum ve Güvenlik Konferansi’nin Istanbul’da yapilmasi konusundaki gayretleri için tesekkür ediyorum. 30 yildir futbolun içindeyim ve yillar içerisinde öne çikan iki konunun degisen sartlara adaptasyon ve gelisim oldugunu gördüm. Takim oyunu ve birlik olmak da isimizin en önemli iki unsurudur. Bu yilki etkinligimizin temasini da “Sharing the Stage” (Sahneyi Paylasmak) olarak belirledik.” diye konustu.

Van Praag, son Sampiyonlar Ligi maçinda yasanan seyirci olaylarina iliskin raporlarin hazirlanma sürecinin devam ettigi konusunda katilimcilari bilgilendirdi.

Konferansin sabah oturumlarinda statlarda yasanan sosyal aktivizm, ayrimcilik ve irkçilik, COVID-19 pandemisinin etkileri ve taraftarlarin stadyuma dönüsü, stadyuma dönen taraftarlarin eskisine göre farkli davranis kaliplari sergilemesi (örn. Daha fazla patlayici ve yanici madde tasima), COVID-19 pandemisi ile artan mobile bilet ve mobil ödeme yöntemleri kullanimi gibi konular ele alindi.

Geçen yil Arnavutluk’un baskenti Tiran’da düzenlenen UEFA Avrupa Konferans Ligi finalini konu alan ve çesitli uzmanlarin katildigi panelde, daha önce UEFA finallerine ev sahipligi yapmamis ülkelerde organize edilen karsilasmalardaki hassas noktalar tartisildi; ayrica özel güvenlik çalisanlarinin egitimi ve deplasman seyircileri için yapilan uygulamalara dikkat çekildi.

Etkinligin ögle ve aksam oturumlarinda seyirci yogunlugu hesaplamasi ve acil tahliye planlari, taraftar davranislarinin degerlendirilmesi, bilgi sistemlerinin yönetimi, UEFA güvenlik sorumlularinin rolü ve bilgi paylasimi gibi konulara deginilecek.

 

Istanbul HABERI


Pazartesi 16 ° / 6.4 °
Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °