Yerli ve milli pasaport üretimi basladi

Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü, süresi dolan hususi (yesil) pasaportlarin geçerlilik süresinin uzatilmasi islemine de basladi.

Gündem 2.09.2022 07:29:00 0
Yerli ve milli pasaport üretimi basladi

Yerli ve milli pasaport üretimine baslayan Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü, süresi dolan hususi (yesil) pasaportlarin geçerlilik süresinin uzatilmasi islemine de basladi.

ISTANBUL (IGFA) – Yerli ve milli pasaport üretimine baslayan Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü, süresi dolan hususi (yesil) pasaportlarin geçerlilik süresinin uzatilmasi islemine de basladi.

Buna göre; hususi (yesil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yildan 10 yila çikarilmasi nedeniyle, süresi dolan veya dolmasina bir yildan az süre kalan pasaportlarin bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma islemine baslanirken, süre uzatma islemi ücretsiz yapiliyor. 

 

Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü ve Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügünce yürütülen çalismalar tamamlanarak 25 Agustos itibariyle yerli ve milli pasaportun üretimine baslandi. Ayrica yerli pasaporta geçis süreci tamamlanincaya kadar vatandaslarin acil pasaport talepleri de karsilanmaya devam ediliyor. 

 

SÜRESI DOLAN HUSUSI PASAPORTLAR 5 YIL DAHA UZATILABILECEK

05 Mayis itibariyle hususi (yesil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yildan 10 yila çikarilmasi nedeniyle geçerlilik süresi dolan veya dolmasina bir yildan az süre kalan hususi pasaportlarin bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma islemine baslandi.

Hususi pasaportlarin geçerlilik süresinin uzatma islemi kapsaminda: 

 

- 01.06.2010 tarihinden sonra düzenlenmis ve fiziki olarak iptal edilmemis (delinmemis, vb) pasaport ile il nüfus ve vatandaslik müdürlüklerine sahsen müracaat edilmelidir.

- Hususi(yesil) pasaport uzatma islemi ücretsizdir.

- Süresi uzatilacak pasaportun geçerlilik süresinin dolmus olmasi veya dolmasina bir yildan az süresi kalmis olmalidir.

- Kanunda belirlenen sinirlamalari asmayacak sekilde hak sahiplerinin pasaport süresi en fazla bes yil uzatilir.

- Basim asamasinda bekleyen basvurular hariç, uzatma isleminde hususi pasaport basvurusunda oldugu gibi çalisanlardan talep formu, emeklilerden ise sistemde kayitli degilse emekli belgesi talep edilir.

- Hak sahibinin çocuklarina iliskin basvurularda; Pasaport Kanununda belirlenen yas siniri (25 yas) ve diger sartlar dogrultusunda uzatma islemi yapilir.

- Ergin olmayanlarin pasaportlarinin süre uzatimi isleminde yasal temsilcilerin muvafakati alinir.

 

Istanbul HABERI


Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °