ECZACILAR DERTLERINI CUMHURBASKANI'NA ANLATMAK ISTIYOR

Ülkemizde maalesef ki, egitim veren 47 eczacilik fakültesinden 34’ü, akredite eczacilik egitimi verebilecek kapasiteye sahip degildir.

Saglik 22.08.2022 13:12:33 0
ECZACILAR DERTLERINI CUMHURBASKANI

Ülkemizde halkimiza nitelikli saglik hizmeti veren 28700 eczane, özellikle ekonomik olarak son 30 yilin en zor dönemini yasamaktadir. Içinden geçtigimiz bu dar bogazda, eczane hizmetlerinin sürdürülebilirligini saglamak giderek zorlasmistir.

ILAÇ YOKLARI ve ILAÇ FIYAT FARKLARI HASTALARIMIZI MAGDUR EDIYOR
Ilaç Fiyat Kararnamesinin mevcut uygulamalari nedeniyle birçok ilacin erisiminde ciddi sikintilar yasanmaktadir.

Ayrica hastalarimiza fiyat farki çikarmayan ilaç neredeyse kalmamistir. Saglikta sosyal devlet anlayisina tezat bir durum ortaya çikmakta ve bazi ilaçlarda, Kurumun karsiladigi tutarin daha fazlasini hastalarimiz cebinden ödemek zorunda kalmaktadir.

Hem hastalarimiz hem de meslektaslarimiz açisindan magduriyet yaratan bu durum, her gün eczaci ile hastalarimizin karsi karsiya gelmesine neden olmaktadir. Ilaç fiyat farklari ve toplum sagligini tehdit eder boyuta gelmis olan ilaç yoklari sorununun çözümü için Ilaç fiyat Kararnamesinin bastan sona yenilenmesi ve ülkemiz için çagdas ve sosyal devlet anlayisina uygun yeni bir geri ödeme sisteminin olusturulmasi gerekmektedir.
ECZANELERDE ISTIHDAM GIDEREK ZORLASTI
Bizler, 80.000’i askin çalisanimizla ülkemizde önemli bir istihdam kaynagiyiz.

Meslegimizi güçlü ve saglam temeller üzerinde yükseltmek amaciyla, meslektaslarimiz eczanelerinde ikinci ve yardimci eczaci istihdam etmektedir. Mevzuatimiza göre söz konusu istihdam kosullari meslektaslarimizin öz sermayesiyle karsilanmaktadir. Ancak eczane isletme giderlerinin ciddi oranda artmasi nedeniyle eczanelerdeki istihdamin sürdürülebilirligi de giderek zorlasmistir.
KAMUDA ÇALISAN ECZACILAR DA ZOR DURUMDA
Eczacilarin yasadigi sikintilar toplum eczaneleri ile de sinirli degildir. Kamuda çalisan meslektaslarimizin çalisma kosullarinda ve özellikle özlük haklarinda da, bugüne kadar günümüz kosullarina uygun ve hakkaniyetli bir düzenleme yapilmamistir. Hatta, 12 Agustos'ta Resmi  Gazetede yayinlanan Saglik Bakanligi Ek Ödeme Yönetmeligi'nde kamu eczacilari yok sayilmistir.
NITELIKSIZ ECZACILIK FAKÜLTELERI TOPLUM SAGLIGINI TEHDIT EDIYOR
Ülkemizde maalesef ki, egitim veren 47 eczacilik fakültesinden 34’ü, akredite eczacilik egitimi verebilecek kapasiteye sahip degildir.

Laboratuvari ve eczaci ögretim görevlisi olmayan, uluslararasi standartlarda kaliteli eczacilik egitimini saglayamayan eczacilik fakülteleri, gelecekteki eczacilik hizmetlerini de olumsuz yönde etkileyecektir.

 

Haziran ayi sonunda Konya’da gerçeklestirdigimiz 43. Dönem 1. Bölgelerarasi Toplantisinda eczanelerimizin ekonomik olarak çok zor durumda oldugunu ve her iki eczaneden birinin kapanma noktasina geldigini ifade etmis ve yayimladigimiz ortak deklarasyonda bu durumun sürdürülemez oldugunu vurgulamistik.
Bölgelerarasi toplanti sonrasi, eczane ekonomilerini birinci derecede etkileyen ilaç fiyat kararnamesinde, geçtigimiz Temmuz ayinda bir miktar da olsa düzenleme yapilmistir. Beklentilerin aksine ilaç baremlerinde herhangi bir degisikligin yapilmadigi bu düzenleme, eczanelerdeki yangini söndürmekten çok uzaktir.

Eczanelerin %77 sinin kira ödüyor olmasi, eczane isletme giderlerinin geçen yila göre neredeyse iki kat artmasi ve meslektaslarimizin %60'inin eczanelerini ayakta tutabilmek için sürekli kredi kullanmasi gerektigi bu dönemde, her iki eczaneden biri kapanma noktasina gelmis durumdadir.
Bugün yangin yerine dönmüs olan eczaneler maalesef iflasin esiginde can çekismektedir.

Ne eksik ne fazla, Eczacilar sadece hak ettiklerini istemekte ve bunu da saglik sisteminin sürdürülebilirligi için talep etmektedir.

Toplum sagligini gelistirmek, eczacilik meslegindeki niteligi korumak ve ülkemizin dört bir yaninda birinci basamak saglik hizmet sunum noktalari olarak görev yapan eczanelerimizi ve eczacilik meslegini hayatta tutabilmek için;
1. Ilaç Fiyat Kararnamesi’nde, 18 yil öncesinin kosullarina göre belirlenen fiyat baremlerinin güncel duruma göre yeniden düzenlenmesini; yapilacak barem artislarinin enflasyon, ilaç fiyat artislari ve yeniden degerleme orani gibi bir standarda baglanarak güncellenmelerin yapilacagi yeni bir model olusturulmasini istiyoruz.
2. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ilaç Alim Protokolümüzde eczacilarin içinde bulundugu ekonomik darbogaz gözetilerek gerçekçi iyilestirmelerin yapilmasini istiyoruz
3. Eczanelerimizde istihdamin devamliliginin saglanabilmesi için KOSGEB ve ISKUR desteklerinin saglanmasini talep ediyoruz.
4. Hem sundugumuz saglik hizmetinin kalite ve etkinligini arttiracak, hem de eczacilarimiz için can suyu olabilecek sekilde eczane ekonomilerinin salt ilaç fiyatlarina bagli bir yapidan uzaklastirilmasina yönelik yeni bir model üzerinde çalismalarin baslatilmasi ve hizmetler karsiligi eczacilarin hak ettigi Meslek Hakkinin verilmesini istiyoruz.
5. Takviye Edici Gidalarin da Saglik Bakanligindan ruhsatlandirilarak sadece eczanelerden, eczaci danismanligi ve takibinde halka sunulmasi yönünde gereken düzenlemelerin yapilmasini istiyoruz.
6. Kamuda çalisan meslektaslarimizin hak ettikleri kosullarda görev yapmalari ve özlük haklarinin iyilestirilmesini istiyoruz.
7. Ülkemizin dört bir yaninda hizmet veren eczacilar olarak, ilacin her zaman bulunabilir ve kolay erisilebilir olmasini savundugumuzu her platformda defalarca dile getirdik. Bunun da yolu olarak tüm taraflarin görüsleri alinarak halkin cebinden daha az para çikacagi, dogru bir sistemin kurgulanmasini talep ediyoruz.
SAYIN CUMHURBASKANIMIZLA GÖRÜSMEK ISTIYORUZ

Saglik hizmetlerinin sürdürülebilirligi açisindan kritik öneme sahip olan meslegimizin geleceginden endise duyan biz eczacilar, Sayin Cumhurbaskanimizla görüsmek, ülkemizin ilaç-eczacilik politikalari ile ilgili sorunlari ve çözüm önerilerimizi kendisine iletmek istiyoruz.

Iste bu nedenle, bildigim kadariyla Türk Eczacilari Birligi Sayin Cumhurbaskanimiz ile görüsmek için randevu talebinde bulundu. Ve kendisi ile görüsebildigimiz takdirde sorunlarimizin çözümü noktasinda adim atilacagini umuyoruz.


Müzakere ve mücadeleyi beraber götürecegimiz bu  süreç içerisinde Türk Eczacilari Birligi, 54 Eczaci Odasi ve 40bini askin eczaci olarak ortaya koydugumuz ortak irade dogrultusunda Ekim ayi içerisinde Büyük Eczaci Mitingini gerçeklestirecegiz ve hastalarimizi zor duruma düsürmeden, baslattigimiz mücadeleye, devam edecegimizi de belirtmek isteriz.

 

Ecz.Alper Pehlivanli

TEB 33.Bölge Afyonkarahisar Eczaci Odasi Baskani

Afyon HABERI


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °