Milletvekili Köksal, çiftçinin Ankara'daki sesi oldu

HER TÜRLÜ ÜRETIM MALZEMESINE ZAM GELIRKEN, SÜT DESTEKLEME PRIMI YERINDE SAYIYOR..!

Siyaset 18.08.2022 17:26:13 0
Milletvekili Köksal, çiftçinin Ankara

Milletvekili Köksal, çiftçinin Ankara'daki sesi oldu

 

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci'ye kiraz ve hayvan üreticilerinin yasadiklarini magduriyetlerin ne zaman giderilecegini sordu.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci'nin cevaplamasi istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanligi'na 2 ayri soru önergesi verdi.

KIRAZ ÜRETICILERININ ZARARLARI KARSILANACAK MI?

Milletvekili Köksal önergesinde kiraz üreticilerinin büyük sikinti yasadiklarini söyleyerek Bakan Kirisci'ye su sorulari yöneltti:

"Afyonkarahisar ilimize bagli Sultandagi Ilçesi'nde kiraz üreticileri büyük sikinti yasamaktadir.

Bölgede yasanan don olayi nedeniyle kirazda yüzde 90’lara varan bir verim düsüsü yasanmistir. Ayrica yagmur nedeniyle mevcut meyvelerde çatlak vb. hasarlar olusmustur.

Bu yil milyonlarca lira zarar eden kiraz üreticilerinin zararlarinin karsilanmasi için bakanlikça bir çalismaniz var midir?"

BAKANLIK KIRAZ ÜRETICILERINI YINE KADERINE MI TERK EDECEK?

Kiraz üreticilerinin borcunu borçla kapatmaya çalistiklarinin önemle altini çizen Köksal önergesinde, "Mazot, elektrik, tarimsal ilaçlar vb. gelen zamlarla üretim maliyeti artan borcunu borçla kapatmaya çalisan Sultandagi’ndaki kiraz üreticilerinin banka ve tarim kredi kooperatifine olan borçlarinin faizsiz ertelenerek 1 yil sonra makul taksitlerle ödemeye baslamalari konusunda bir çalismaniz var midir?

Sultandagi’ndaki kiraz üreticilerinin zarari karsilanmaz ve borçlari faizsiz olarak ertelenmezse önümüzdeki yil birçok üreticinin üretimden çekilecegi bununda kirazda ithalati tamamen sona erdirebilecegini bölgede yasayan herkes öngörebiliyorken bakanliginizca Sultandagi’ndaki kiraz üreticileri yine kaderine mi terk edilecektir?" seklinde konustu.

ÜREME PARAMETRE KRITERI NEDEN HALA KALDIRILMADI?

Milletvekili Burcu Köksal, bir diger soru önergesinde ise, "Buzagi desteklemelerinde üreme parametre kriteri getirilmisti.

Bu sekilde üreticilerin desteklemelerden faydalanamayacagi konusunda tepki gösterilince bu kriterin kaldirilacagi belirtilmisti. Ancak bu kriter hala uygulaniyor.

Bu yüzden de üreticiler desteklemelerden yeterince faydalanamiyor.

Zaten yem fiyatlarina gelen zamlarla üretim yapamaz hale gelen üreticiler üstüne birde desteklemelerden faydalanamazsa daha çok magdur olacaktir. Bu magduriyeti önleme adina herhangi bir çalismaniz olacak mi?" dedi.

HER TÜRLÜ ÜRETIM MALZEMESINE ZAM GELIRKEN, SÜT DESTEKLEME PRIMI YERINDE SAYIYOR..!

Süt destekleme priminin yerinde saydigini kaydeden Köksal, "Koyun keçi süt destekleme primi 2010 yilinda 20 kurus olarak veriliyorken bugün hala 20 kurus olarak verilmektedir. Yeme, ilaca, mazota her türlü üretim malzemesine zam gelirken süt destekleme priminin yerinde saymasi hakkaniyete uygun mudur?

Bu konuda niçin üreticiye daha fazla destek olunmamaktadir. Yem fiyatlarinin düsürülmesi ve üreticinin üretim maliyetinin azaltilabilmesi için bakanliginizca herhangi bir çalisma yapilacak midir?" ifadelerini kullandi.

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °