BILIM VE TEKNOLOJIYE KAYITSIZ KALAMAYANLARIN FESTIVALI

BILIM VE TEKNOLOJIYE KAYITSIZ KALAMAYANLARIN FESTIVALI

Uluslararasi IHA ve Liseler Arasi IHA Yarismasi'nda IHA'lar, Sabit Kanatli ve Döner Kanatli olmak üzere iki farkli kategoride yarisir.

TEKNOFEST IHA YARISMALARI NEFES KESIYOR

 

 Afyonkarahisar Belediyemizin destekleriyle Büyük Taarruzun 100. Yili etkinlikleri kapsaminda düzenlenen TEKNOFEST Uluslararasi ve Liseler arasi IHA yarismalari, tüm coskusuyla sürüyor.  

Pakistan, Azerbaycan, Endonezya ve Polonya'nin yani sira 61 ilden 254 Takimin katildigi Dünyanin En Büyük Havacilik Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST Uluslararasi ve Liselerarasi IHA Yarismalarina ev sahipligi yapmanin mutlulugunu yasiyoruz.

 Afyon Motor Sporlari Merkezinde düzenlenen festivalde yarismalar büyük heyecana sahne oluyor.

TÜBITAK tarafindan 2016 yilindan bu yana, Uluslararasi Insansiz Hava Araçlari (IHA) Yarismasi, 2020 yilindan itibaren Liseler Arasi Insansiz Hava Araçlari (IHA) Yarismasi ve 2021 yilindan günümüze Uluslararasi Serbest Görev Insansiz Hava Araçlari (IHA) Yarismasi düzenlenmektedir

.Milli Teknoloji Hamlesi dogrultusunda 2018 yillindan itibaren TEKNOFEST kapsaminda düzenlen yarismalar, , üniversite ögrencileri ile Türkiye, Azerbaycan ve KKTC'deki lise ve dengi okullarda egitim gören ögrenciler ile Türkiye'deki BILSEM ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nin, Bilim Merkezleri'nin, Gençlik Merkezle ri ve Bilim Atölyeleri'nin lise seviyesindeki ögrencilerini Insansiz Hava Araçlari (IHA) teknolojilerine yönlendirmeyi, bilimsel ve teknik çalismalar yapmalarini tesvik etmeyi ve IHA teknolojisinde basarili olan ülkemizi yetenekli ulusal ve uluslararasi ögrencilerin bulusma noktasi haline getirmeyi amaçlar.

Ülkemizin gelisen yerli ve milli teknolojine ivme kazandiran yarismalar, gelecegin teknolojisini bugünden gelistirmekte, nitelikli insan kaynagini bugünden yetistirmektedir.  

 Uluslararasi IHA ve Liseler Arasi IHA Yarismasi'nda IHA'lar, Sabit Kanatli ve Döner Kanatli olmak üzere iki farkli kategoride yarisir. Döner kanatli IHA'lar helikopterler gibi üzerlerinde birden fazla dönebilen kanat bulunan ve tasima kuvvetinin tamamini veya büyük bir bölümünü rotor sisteminden (makinelerin dönen bölümleri) alan insansiz hava araçlaridir. Sabit kanatli IHA'larda sabit ve düz kanatlar bulunur.

Döner kanatli IHA'lara göre tasarimi ve mekanizmasi farklidir.

Tasima kuvvetinin tamamini veya büyük bir bölümünü üzerlerindeki kanat sisteminden alirlar. Ögrenciler tarafindan gelistirilen IHA'lar, araçlarin belirlenen görevlerdeki uçus ve manevra kabiliyeti, otonom uçus, tasima ve istenen bölgeye birakma gibi becerilerine göre degerlendirilir.

 Büyük Zaferin 100 ncü yilinda Uluslararasi IHA Yarismasina geçen yila göre % 22 artis ile 660 takim üyesi 4500'den fazla ögrenci basvuru yapti.

Ilk rapor olan Kavramsal Tasarim Raporunda basarili olan takimlara 10 bin TL, ikinci asama olan Detayli Tasarim Videosunda basarili olan takimlara 8 bin lira hazirlik destegi aktarildi. 6 Endonezya, 5 Pakistan 2 Polonya ve 2 Azerbaycan'dan olmak üzere  toplam 126 takim (75 Sabit Kanat, 51 Döner Kanat), 9  - 14 Agustos 2022 tarihleri arasinda Afyon Motor Sporlari Yaris Alanindaki yarismaya davet edildi. Liseler Arasi IHA Yarismasina ise geçen yila göre % 69 artis ile 1252 takim üyesi 10 binden fazla  ögrenci basvuru yapti. 

Ilk rapor olan Kavramsal Tasarim Raporunda basarili olan takimlara 8 bin TL, ikinci asama olan Detayli Tasarim Videosunda basarili olan takimlara 5 bin lira hazirlik destegi aktarildi. 64 Sabit Kanat ve 64 Döner Kanat olmak üzere toplam 128 takim 9  - 14 Agustos 2022 tarihleri arasinda Afyon Motor Sporlari Yaris Alanindaki yarismaya davet edildi.

Büyük rekabet ve heyecanin yasanacagi yarismalarda takimlara 40.000 TL'ye kadar verilecek olan Performans, Yerlilik, Mansiyon ve TUSAS ödülleri 14 Agustos 2022 tarihinde belirlenecek ve Performans ödülleri disindaki ödüller, saat 15.00'de sahiplerini bulacaktir.

Performans derecesi alan takimlar ise ödüllerini 30 Agustos – 4 Eylül tarihleri arasinda Samsun'da düzenlenecek TEKNOFEST'te Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in elinden alacaklardir.

Afyon HABERI