Afyonkarahisar Büyük Zafer’in 100. Yilinda TEKNOFEST’e Ev Sahipligi Yapiyor

100 yillar sonra bir yüksek teknoloji alaninda dünyanin en güçlüsü olmanin hakli gururunu milletimiz yasiyor.

Bilim-Teknoloji 10.08.2022 15:06:31 0
Afyonkarahisar Büyük Zafer’in 100. Yilinda TEKNOFEST’e Ev Sahipligi Yapiyor

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Valiligimiz ve Afyonkarahisar Belediyesi isbirliginde düzenlenen ulusal ve uluslararasi 254 takim IHA’larinin yarisacagi Liseler Arasi IHA Yarismalarinin açilis programi Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yigitbasi, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir’in katilimiyla yapildi. 

Büyük Zafer’in 100. Yili etkinlikleri kapsaminda Afyonkarahisar ev sahipliginde düzenlenen yarismalarda 6 gün süreyle kiyasiya bir rekabet yasanacak. Yarismalara geçen yila göre yüzde 49 artis ile toplam 1912 takim ve yaklasik 15 bin ögrenci basvuru yapti.

Yarismalarda; bilimsel ve teknik kriterlere göre basarili bulunan toplam 254 ulusal ve uluslararasi takimin IHA’lari, 9  - 14 Agustos 2022 tarihleri arasinda derece almak için Afyon Motor Sporlari Yaris Alani semalarinda yarisacak

Her Daim Yaninizdayim

Programda konusan Belediye Baskani Mehmet Zeybek: “Büyük Taarruz Zaferi’nin olmasi sebebiyle 100 etkinlik yapma karari almistik.

TEKNOFEST’i Afyonkarahisar’da yapalim düsüncesi de bu 100 etkinligin içerisindeydi.

Sayin Valimizin, Bakanimizin destegi ile IHA yarismalari bu yil açilisini gerçeklestiriyoruz.

Bu programin hayirli olmasini diliyorum. Gençlerimizin her d daim yanindayiz.

Sizlerden ümitliyiz. Ülkemizin gelecegisiniz. Belediye olarak attigini her adimda yaninizda oldugunu belirtmek istiyorum.

12-3-14 Agustos’taki Gençlik Festivali ile yarislari taçlandiracagiz. Hepinize saygilar sunuyorum” dedi.

Milli Teknoloji Hamlesi, Alaninda Dünyanin En Iyisi Ürünlerini Gelistirebilen Türkiye Olmanin Adi

Ardindan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi, TEKNOFEST Icra Kurulu Baskani Mehmet Fatih Kacir konustu. 

Milli Teknoloji Hamlesinin önemine deginen Baka Yardimcisi Kacir: “Türkiye’mizin en güzel sehirlerinden Büyük Taarruz ’un 100. Yilinda Afyonkarahisar’da sizlerle birlikte olmaktan son derece mutlu oldugumu belirtmek isterim.

Türkiye’miz Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde tipki Büyük Taarruz’da oldugu gibi tam bagimsizlik yolunda Milli Teknoloji Hamlesini gerçeklestiriyor.

Milli Teknoloji Hamlesi Türkiye’nin kritik teknolojilerde tam bagimsiz oldugu, kendi ihtiyaçlarini, kendi kabiliyetleriyle, yetkinlikleriyle giderebildigi ve ayni zamanda dostlarina, kardeslerine el uzatabildigi bir kuvvete erisme yolculugu. Milli Teknoloji Hamlesi yüksek teknolojinin sadece bir müsterisi, tüketici olan bir Türkiye degil, yüksek teknolojiyi rekabetçi sekilde dünyaya ihraç edebilen ve alninda dünyanin en iyisi ürünleri gelistirebilen bir Türkiye olmanin adi

. Biliyoruz ki Milli Teknoloji Hamlesi sadece savunma alanindaki basarilarla degil, insallah sanayinin, teknolojinin diger alanlarinda da Türkiye’nin yüksek teknoloji üretme ve gelistirme ve rekabetçi sekilde dünyaya ihraç edebilmesiyle mümkün olacak.

Bütün çabamiz bu hedef dogrultusunda adeta bir toplumsal seferberdik, bir dip dalga olusturmak, on binlerce gencimizi dâhil edebilmek, onlarin gayretiyle Türkiye Cumhuriyetimizi 100. Yilina hep birlikte tasiyabilmek adina iste bu TEKNOFEST’leri, Dene Yap Atölyelerini, TÜBITAK tarafindan yürüttügümüz Bilim Toplum Çalismalarini, tüm gayretlerimizi bu dogrultuda sürdürüyoruz” diye konustu.

TEKNOFEST’te Sahip Çikarsak Türkiye’yi Çok Daha Aydinlik bir Gelecek Bekliyor

TEKNOFEST’tin 5. Yilina ulastigini ve dünyanin en büyük Teknoloji Festivali oldugunu hatirlatan Kacir: “Ilk yil Istanbul’da yola çikmistik. 2. Yilda kirilmasi zor bir rekora imza attik. 1 milyon 700 bin ziyaretçi ile dünyanin en büyük Teknoloji Festivali olduk. 3. Yildan itibaren de bir yil Anadolu’da bir yil Istanbul’da TEKNOFEST’i düzenlemeye karar verdik.

Gaziantep, Istanbul ve bu yil Samsun merkezli olarak Karadeniz. Bu yilin bir önemli noktasi daha var.

Büyük Zafer’in 100. Yilini idrak ediyor olmamiz. Iste bu sebeple TEKNOFEST’in en güzel yarismalarindan birini Afyonkarahisar’da yapiyoruz.

Burada 254 finalist takimimiz var. Bu takimlar bir yili askin bir süredir büyük emekler verdiler.

Kendi özgün IHA’larini gelistirdiler. Türkiye’nin 61 sehrinden takimlar ve Pakistan, Azerbaycan, Endonezya ve Polonya gibi farkli ülkelerden takimlar bugün bizimle birlikteler. Insallah bu TEKNOFEST’e sahip çikarsak, bu isleri israrla sürdürmeye devam edersek Türkiye’yi çok daha aydinlik bir gelecek bekliyor.

Yeter ki gençlerimizin önünü açalim. Yeter ki onlarin önündeki engelleri kaldiralim, onlarin yaninda olalim” ifadelerini kullandi.

Dünyanin Bir Numarasi IHA’lari Bu Topraklarin Çocuklari Gelistirdi

TEKNOFEST’in artan ilgiyle rekor kirdigini belirten Kacir söyle devam etti: “Ilk yil 550 bin ziyaretçimiz vardi,

TEKNOFEST'te. Ilk yilimizda dünyanin en büyük 2. havacilik etkinligi olmustu. Simdi bu yil 150 bin takimda 750 bin gencimiz yarismalara katiliyor.

Yani 550 binin tamami sahaya inmis, üzerine 200 bin kisi daha bu yolculuga dâhil olmus.

Bu dünyada esi benzeri olmayan muhtemelen kirilmasi da imkânsiz olan bir rekordur.

Bu rekora Türkiye imza atiyor.

Türkiye yeninden özgüveniyle bulusuyor. 100 yillar sonra bir yüksek teknoloji alaninda dünyanin en güçlüsü olmanin hakli gururunu milletimiz yasiyor.

Iste bugün insansiz hava araçlarinda alaninda dünyanin bir numarasi insansiz hava araçlarini bu topraklarin çocuklari gelistirdi, bu ülkenin çocuklari üretti ve onlar medeniyetimize bu basariyi bu zaferi armagan ettiler.”

Milletvekili Mehmet Taytak’ta Afyonkarahisar’da 1teknofest’in yapiliyor olmasinda büyük guru ve mutluluk duydugunu ifade etti. Ardindan Doç. Dr. Kübra Güran Yigitbasi Yigitbasi söz aldi.

Sizleri Agirlamak Bizler Için Çok Büyük Mutluluk

Afyonkarahisar’da bu yil Büyük Taarruz’un 100. Yil coskusunun yasandigini vurgulayan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yigitbasi: “Bu yil bu coskuyu Teknofest ile birlikte yasiyoruz.

Bu topraklardan, bu cografyalardan yetisen çocuklarimizin, gençlerimizin neler yapabildigini tüm dünyaya göstermek adina bu festivalin çok kiymetli oldugunu düsünüyorum.

Bizler için en önemli olan özgüven. Yillar önce bizler için daha önce hayal olan, ütopya olan yani gerçeklesmesi çok da mümkün olmayan bir takim seylerin suan Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizin, TÜBITAK’in, T3 Vakfi’nin ve sizlerin sayesinde ne kadar aslinda gerçeklesebilir oldugunu bütün gençlerimiz sizlerin destegiyle gösteriyor. Bu bizim için çok büyük bir gurur kaynagi.

Bu özgüvenle, inançla, azimle, sizlerin buradaki gayretleri ve bizlerin de destegiyle insallah çok güzel seyler yapacagina inaniyorum.

Su anda Rusya- Ukrayna savasinda da IHA’larimizin neler basardigini gördük.

Gençlerimizin gündemine bu konularin girmesi, bu konularda çalismalar yapmak, emek harcamak, beni bir anne olarak, geçmiste akademisyenlik yapmis bir ögretim üyesi olarak, ayni zamanda Afyonkarahisar’in Valisi olarak son derece mutlu ediyor.

Sizleri agirlamak bizler için çok büyük mutluluk

. Afyonkarahisar’in tarihi ve kültürel degerlerini görmeden lezzetlerini tatmadan gitmeyin. Yolunuz açik olsun gençler” dedi.

Konusmalarin ardindan festivalin açilisi gerçeklestirildi. Protokol üyeleri stantlari tek tek ziyaret ederek takimlarin ürettigi uçak ve droneler hakkinda bilgiler aldi. Daha sonra padog alanina geçen protokol üyeleri deneme uçuslarini izledi.

Büyük rekabet ve heyecanin yasanacagi yarismalarda derece alan takimlar 14 Agustos 2022 tarihinde belirlenecek.

Takimlar ödüllerini 30 Agustos – 4 Eylül tarihleri arasinda Samsun’da düzenlenecek TEKNOFEST’te Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in elinden alacak.

Milli Teknoloji Hamlesi dogrultusunda 2018 yillindan itibaren TEKNOFEST kapsaminda düzenlen yarismalar, ülkemizin gelisen yerli ve milli teknolojine ivme kazandiran, gelecegin teknolojisini bugünden gelistirmekte, insan kaynagini bugünden yetistiriyor.

Afyon HABERI

Habere Ek Fotograf(lar)

Çarşamba 26.1 ° / 12.1 °
Perşembe 22.3 ° / 10.6 °
Cuma 21.6 ° / 8.6 °