'Tahil kordioru' Türk ununun varligini artiracak

Türkiye, dünyada ilk siradaki un ihracati yerini korumak için Rusya ve Ukrayna'dan bugday ithal etmek zorundadir.

Dünya 8.08.2022 10:23:00 0

Türkiye’de bugday unu üreticilerinden ve ihracatçilarindan olan Doruk Un’un Yönetim Kurulu Baskani ve CEO’su Gürsel Erbap, 'tahil koridoru' anlasmasi neticesinde arz ve fiyat dengesinin yeniden saglanarak global gida krizinin önüne geçilecegini ve Türk ununun da ihracat pazarlarinda varligini arttirarak sürdürecegini söyledi.

ISTANBUL (IGFA) - Türkiye’nin ev sahipliginde Ukrayna’dan tahil ve gida maddelerinin güvenli sevk edilmesini saglayacak ‘Tahil Koridoru’ anlasmasi küresel gida fiyatlarinin dengelenmesini saglayacagi için tüm dünya tarafindan ilgiyle takip ediliyor.

Dünyanin en önemli iki tahil üreticisi ülkenin ürünlerini ihraç edememesi ve fiyatlardaki artis sebebiyle özellikle yoksul Afrika ülkelerinde milyonlarca insanin hayatinin tehlikede oldugunu belirten Doruk Un Yönetim Kurulu Baskani ve CEO’su Gürsel Erbap, gida koridorunun olusmasi ile birlikte sürecin kisa sürede toparlanacagina inandiklarini söyledi.

Türkiye ve komsu ülkelerin yanisira  tüm üretici ülkelerde son dönemde gittikçe artan iklimsel degisikliklerin tarimsal ürünlerin mahsul miktar ve kalitelerini olumsuz olarak etkiledigini belirten Erbap, bu olumsuzluklarin neticelerine ek olarak pandeminin getirdigi belirsizliklerin ardindan Subat ayinda baslayan Rusya-Ukrayna Savasi ile birlikte yakin ticari iliskilerin oldugu tüm pazarlarda ciddi bir ekonomik daralma gözlemlendigini kaydetti.

Erbap; "Ekonomik zorluklardan dolayi gidaya erisimin zorluklarini yasayan yoksul ülkeler özellikle lojistik sorunlarin yaninda bölgesel anlasmazliklarin da etkisinde kaliyor. Dünya Gida Programi(WFP) ve Birlesmis Milletler gibi savasin ve yoksullugun oldugu bölgelere yapilan gida yardimlarinin önemli bir bölümü Türkiye’den karsilaniyor.

Dünya bugday ve diger tahillarin ticaretinin önemli bir bölümünü de Karadeniz ülkeleri karsiliyor.

Türkiye’nin önderliginde Karadeniz havzasi tahillarinin menselerinden güven ve baris içinde sevkinde atilan bu çok tarafli tarihi adimin global gida krizinin çözümünde bir mihenk tasi olacagina inaniyoruz.

Bu büyük basari sayesinde, arz ve fiyat dengesinin yeniden saglanarak global gida krizinin önüne geçilirken Türk ununun da ihracat pazarlarinda varligini arttirarak sürdürecegine eminiz" diye konustu.

TÜRKIYE, DÜNYA TAHIL TICARETINDE STRATEJIK BIR ÖNEME SAHIP

Türkiye'nin yillik yaklasik 8 -9 milyon ton bugday ithalatinin yüzde 90’ini Rusya ve Ukrayna’dan gerçeklestirirken, ‘Tahil Koridoru’ ile Avrupa’ya tahilin ulasim hizini da artirmis olacagini belirterek, Türkiye’de 2022 hasat döneminin oldukça iyi oldugunu vurguladi.

Erbap "Türkiye bu yil da oldugu gibi her dönem kendi ihtiyacini karsilayacak kadar bugday üretimini gerçeklestiriyor.

Ancak Türkiye, dünyada ilk siradaki un ihracati yerini korumak için Rusya ve Ukrayna'dan bugday ithal etmek zorundadir.

Aksi taktirde uzak destinasyonlardan yüksek  navlun ve fiyatlarla bugday ithalati yapilir, buna bagli olarak istenen ihracat hedeflerine ulasilamazdi" yorumunu yapti.

 

Afyon HABERI


Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °