Orman köylüsü elektrigini günesten aliyor

Kurulan bu santraller sayesinde köylülerimiz elektrik faturasi ödeme derdinden kurtuldu.

Gündem 8.08.2022 10:45:00 0
Orman köylüsü elektrigini günesten aliyor

Orman Genel Müdürlügü (OGM), 2019’da baslattigi Günes Enerjisinden Elektrik Üretim Projesi kapsaminda, bugüne kadar toplamda 35 ilde 82 köyde 806 haneye 1486,6 kw gücünde üretim yapabilen sistemleri hayata geçirdi. OGM, 2022'de 700 haneye daha Sebekeye Bagli Çati Tipi Günes Enerjisi Sistemi (SEBGES) kurulumu yapacak.

ANKARA (IGFA) - Orman Genel Müdürlügü'nün 4 yil önce baslattigi Günes Enerjisinden Elektrik Üretim projesine pilot bölge olan Afyon ve Konya illerinde yüzde 100 hibe destegi ile kurulan 100 kw’lik santral ile köylülerin tüm elektrik tüketimleri karsilandiktan sonra yillik ortalama 70 bin TL civarinda köy bütçesine ek gelir saglandigini duyurdu.

Türkiye’deki 23 bin orman köyünde sayilari 7 milyonu bulan vatandaslarin yerinde kalkinmalarinin saglanmasinin yasam kalitelerinin artirilmasi ve odun tüketiminin azaltilmasi amaciyla Orman ve Köy Iliskileri (ORKÖY) kapsaminda projeler yürüttüklerini kaydeden OGM Genel Müdürü Bekir Karacabey,  bu kapsamda söz konusu kesime yönelik ferdi ve kooperatif destekleri verdiklerini söyledi.

Karacabey, proje kapsaminda 2020 yilinda pilot bölge olarak Afyonkarahisar'in Suhut ile Konya'nin Ilgin ve Gökbudak ilçelerinde 100'er kilovatsaat gücünde 2 günes enerjisi santrali (GES) kuruldugunu belirterek, söz konusu köylülerin tüm elektrik ihtiyacinin santrallerden karsilandigini, fazla enerjinin ise satilarak köy bütçesine yillik ortalama 70 bin TL kaynak saglandigini açikladi.

 

ORMAN KÖYLÜSÜ ELEKTRIK FATURASINDAN KURTULUYOR

OGM ve Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) tarafindan hayata geçirilen projenin Türkiye’nin pek çok bölgesine yayildigini sözlerine ekleyen Karacabey, “Günes Enerjisinden Elektrik Üretimi projemiz 2 yilda 35 ile yayildi, 806 hanenin çatisina sistem kuruldu.

Kurulan bu santraller sayesinde köylülerimiz elektrik faturasi ödeme derdinden kurtuldu.

Projenin yüzde 47'sini hibe ve yüzde 53'ünü kredi olarak faizsiz uyguluyoruz. Ayrica kredileri de yilda bir ödeme olacak sekilde 7 esit taksit halinde tahsil ederek köylümüze ödeme konusunda da kolaylik sagliyoruz" diye konustu.

Ankara HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °