Türk bilim insanlarindan Maymun Çiçegi için PCR Tani Kiti!

KKTC'de Yakin Dogu Üniversitesi arastirmacilari, COVID-19’dan sonra, Maymun Çiçegi hastaligini 1 saatte saptayabilen PCR Tani Kiti gelistirdi.

Saglik 8.08.2022 11:08:00 0
Türk bilim insanlarindan Maymun Çiçegi için PCR Tani Kiti!

KKTC'de Yakin Dogu Üniversitesi arastirmacilari, COVID-19’dan sonra, Maymun Çiçegi hastaligini 1 saatte saptayabilen PCR Tani Kiti gelistirdi.

KKTC (IGFA) - Dünya Saglik Örgütü tarafindan “küresel acil durum” olarak ilan edilen, maymun çiçegi hastaligi endise yaratmaya devam ediyor.

COVID-19’a nazaran pandemi yaratma riskinin oldukça düsük oldugu açiklanan hastalik için yine de gerekli önlemlerin alinmasi gerekiyor. Bu önlemlerin basinda ise PCR Tani Kiti gelistirilmesi geliyor.

COVID-19 sürecinde basta gelistirdigi yerli PCR Tani ve Varyant Kiti olmak üzere, yürüttükleri bilimsel çalismalarla önemli bir tecrübe edinen Yakin Dogu Üniversitesi bilim insanlari, maymun çiçegi hastaligina yönelik arastirmalarinda da önemli bir yol kat etti. Yakin Dogu Üniversitesi arastirmacilari, COVID-19’dan sonra, maymun çiçegi hastaligini saptamak için de PCR Tani Kiti gelistirdi. Yakin Dogu Üniversitesi bünyesinde gelistirilen Maymun Çiçegi PCR Tani Kiti ile hastaligin teshisi 1 saat içerisinde konulabiliyor.

Kitin kullanim ve üretim izinleri için Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Saglik Bakanligi’na basvurmaya hazirlanan Yakin Dogu Üniversitesi, gerekli izinlerin ardindan üretime geçerek KKTC’nin olasi maymun çiçegi vakalarinda ihtiyaç duyacagi tani kitlerini üretmeyi planliyor.

 

Yakin Dogu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Sanlidag, Yakin Dogu Üniversitesi bünyesinde çalismalarina devam eden tam donanimli laboratuvarlari ve yetkin kadrolariyla COVID-19 sürecinde gelistirdikleri koruyucu burun spreyi, yerli PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti gibi önemli projeleri hatirlatarak, “Sahip oldugumuz olanaklar, yetkin akademik kadrolarimiz ve COVID-19 sürecinde edindigimiz tecrübelerle, olasi bir maymun çiçegi salgininda da ülkemizin ve toplumumuzun ihtiyaçlarini karsilamak için haziriz” dedi.

Sanlidag, basta üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Kit Üretim Laboratuvari ve Genom Analiz Laboratuvari gibi tam donanimli laboratuvarlari olmak üzere sahip olduklari tüm olanaklarla toplum sagligi için çalismaya ve üretmeye devam edeceklerini söyledi.

Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Tibbi Genetik Laboratuvari Sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören de tasarlanan PCR Tani Kiti ile maymun çiçegi teshisini 1 saat içerisinde koyabildiklerini söyledi.

Afyon HABERI


Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °