OKAN GEÇGEL: “INTERNET GAZETECILERINI YOK SAYAMAZSINIZ”

Dünya bilgi çagini yasarken en yüksek tiraji 50 bini dahi geçmeyen gazeteler ile bu bilgi çaginda yarisabileceginafyon,internetmedya,izi düsünüyor musunuz?

Gündem 30.07.2022 13:33:00 0
OKAN GEÇGEL: “INTERNET GAZETECILERINI YOK SAYAMAZSINIZ”

Türkiye Internet Gazeteciligi Dernegi (TIGAD) Genel Baskani Okan Geçgel, Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nazmi Bilgin’in internet haberciligi yasasina karsi yürüttügü çalismalari elestirerek, “Türk yasalarinda hala taninmayan internet gazetecilerini yok sayamazsiniz.

Emekçi binlerce gazetecinin hakkini ranta kurban edemezsiniz.” dedi.

TIGAD Genel Baskani Geçgel, geçtigimiz günlerce Haberler.com’da yayinlanan “Nazmi Bilgin’e açikça soruyoruz:

Internet medyasinda çalisan emekçiler gazeteci degil mi?” baslikli kinama yazisina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Yazisinda, “Internet medyasi rant kurbani ediliyor, gelisen teknoloji çaginda Türk medyasinin dünya basiniyla yarismasi konusunda önemli bir misyon üstlenen internet medyasinin ve internet medyasinda çalisan emekçilerin haklarinin rant kurbani edilmesi vicdanlari yaralamaktadir.” sözleriyle Internet Medyasi çalisanlarinin sesini duyurmaya çalisan Geçgel, “Her firsatta gazetecilerin haklarini savundugunu ifade eden ve bu konuda mangalda kül birakmayan Nazmi Bilgin’e soruyoruz.” diyerek sayin Bilgin’e su sorulari yöneltmisti:

 Bir geleneksel medya çalisani ile ayni egitimi görüp gecesini gündüzüne katan internet medyasi çalisanlarinin haklarinin verilmemesi bir hak kaybi degil midir?

 Dünya bilgi çagini yasarken en yüksek tiraji 50 bini dahi geçmeyen gazeteler ile bu bilgi çaginda yarisabileceginizi düsünüyor musunuz?

 Gazeteciler Cemiyeti’ne ait 24 Saat gazetesi ile yüzbinlerce liralik destek alirken onlarca yazilimci ve gazeteci çalistiran internet medyasinin bu desteklerden mahrum kalmasi hakkaniyetli midir?

 Dünyanin bilgi akisina yön veren sosyal medya ve internet medyasi mecralarini desteklemeniz gerekirken böyle bir rant savasi içine girmek gazetecilik meslek etigi ile bagdasir mi?

“Saygimiz, yanlislari dile getirmemize engel degil”

Internet haberciligi yasasi çikmasi için 2-3 yildir yogun bir mücadele verdiklerini ve Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nazmi Bilgin de dahil olmak üzere sektörde hatiri sayilir birçok gazeteciden görüs aldiklarini belirten Geçgel, “Sayin Nazmi Bilgin, duayen bir gazetecidir. Meslek abimiz olarak kendisine saygimi özellikle belirtmek isterim; ancak bu saygi, bazi yanlislari dile getirmemize engel degil. Çünkü ortada bir yanlis var! Nazmi Bilgin, genç gazetecilere, yeni nesil gazetecilige ayak uydurmalarini tavsiye eder.

Geleneksel gazetecilik ile internet gazeteciliginin harmanlanmasini savunur. Ancak yeni nesil gazetecilik modeli olan internet gazeteciligini resmi olarak kanunlarda tanimlayan internet haberciligi yasasina karsi çikiyor.” dedi.

TIGAD Genel Baskani Geçgel, söyle devam etti: “Adam bir sirket kuruyor, 100 gazete basiyor, Basin Ilan Kurumu’nun resmi ilanlarindan yararlaniyor.

Öte tarafta her gün haberlerini yüz binlerce hatta milyonlarca kisiye ulastiran dijital mecralar ya da haber siteleri, birakin ilan almayi, resmi olarak gazeteci olarak bile taninmiyor. Ben burada duayen gazeteci agabeylerime sormak istiyorum; burada bir yanlis yok mu? Bir yanda yeni nesil gazeteciligi savunmak, diger yanda bu gazetecilik modelini yok sayarak geleneksel medya yapisinin korunmasini talep etmek dogru mu? Haber sitelerinde binlerce emekçi gazeteci var. Çogu geleneksel gazetecilikten yetisen gazeteciler.

Bu internet gazetecilerinin Basin Karti alma hakki yok; ama 100 gazete basan bir sirketin hem yöneticileri hem çalisanlari Basin Karti alabiliyor. Burada bir çeliski yok mu?”

“Ok yaydan çikmistir!”

“Medyada maalesef degismeyen bir yapi var. Gazeteciligi geleneksel kaliplarda degerlendiriyorlar. Bu yapi, nemalandiklari dev pastayi kimse ile paylasmak istemiyor. Bunun için de gazetecilik kurumlarini kullanarak süreci sabote etmeye çalisiyorlar.” diyen Okan Geçgel, sözlerini söyle tamamladi:

“Türk yasalarinda hala taninmayan internet gazetecilerini yok sayamazsiniz.

Emekçi binlerce gazetecinin hakkini ranta kurban edemezsiniz. Siradan bir gazetede çalisan gazeteci ile haber sitesinde çalisan gazeteciyi ayiramazsiniz. Komik tirajlarla elde ettiginiz rantla gazeteciligi ayakta tutamazsiniz.

Ok yaydan çikmistir!

Bunu engelleyemeyeceksiniz!”

Afyon HABERI


Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °