Üniversite ve Meslek Tercihi Nasil Yapilmali?

Ailelerin ya da ögretmenlerin onun adina karar vermektense, onun karar vermesine yardimci olmalari, kendisine uygun seçenekleri önermeleri daha dogru olur

Egitim 25.07.2022 14:31:21 0
Üniversite ve Meslek Tercihi Nasil Yapilmali?

 

YKS sinavi sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan, üniversite adaylari ve ailelerini tercih yapma telasi sardi. Egitim danismani Baris Balci, kisinin geleceginin belirlendigi bu süreçte; üniversite, alan ve meslek seçiminin nasil yapilmasi gerektigi konusunda önemli bilgiler verdi. Tercih yapacak gençlere ve ailelerine önerilerde bulundu.

Meslek seçimi kisinin hayattaki mutlulugunu belirleyen en önemli etkenlerden biri. Bu nedenle gençlerin gelecekteki mesleklerini belirleyecek olan üniversite tercihleri hayati önem tasiyor.

Üniversite tercih sürecini degerlendiren Egitim Danismani Baris Balci, “Kisi; gelecegini ve kaderini belirleyecek olan bu karari kendi almalidir. Ailelerin ya da ögretmenlerin onun adina karar vermektense, onun karar vermesine yardimci olmalari, kendisine uygun seçenekleri önermeleri daha dogru olur” dedi.

Baris Balci, üniversite ve meslek tercihi konusunda üniversite adaylarina ve ailelerine su önerilerde bulundu:

Kisinin Ilgi, Yetenek ve Donanimina Göre Tercih Yapilmali

Popüler meslekler ve popüler üniversiteler insanlari çok çabuk etkileyebiliyor.

Bazen de tercihlerini aldiklari puana göre, oradaki rakamlara göre yapabiliyorlar. Aday; öncelikle kisisel donanimlari ve becerilerini gözeterek tercih yapmali.

Hangi becerileri daha iyi, hangi alanda kendisini daha iyi yansitabilir, bunlara bakmali. Kendi arti ve eksilerini bilirse daha dogru karar verebilir

. Ben bu meslege uygun muyum?

Bu alan benim için ideal mi? Üniversitede gidecegim bölümde hangi derslerle karsilasacagim?

Gibi sorulara yanit aramak ona yardimci olacaktir. Gittigi bölümde dersleri sevmez ve zorlanirsa bu onu okuldan sogutabilir.

Bu nedenle sevdigi ve güçlü oldugu alanda tercih yapmalidir.

Mesleki Egilim Testi Yapilabilir

Adaylar, okullarin rehber ögretmenlerine meslek egilim testi yaptirabilirler. Internet ortaminda, özel üniversitelerin sitelerinde de bu testleri bulup cevaplayabilirler. Buradaki sorulara verecekleri cevaplar hangi alana daha uygun, hangi bölümlerdeki islere daha yatkin olduklariyla ilgili önemli ipuçlari verecektir. Aday, henüz hangi bölümü seçecegini ya da hangi meslege yatkin oldugunu bilmiyorsa bu güzel yol göstericiden faydalanabilir.

Bununla birlikte, onu uzun süredir taniyan, gören, bilen dayi, teyze, hala gibi büyükleri de hangi meslege uygun olduklariyla ilgili önerilerde bulunabilirler.

Onlarin sezgileri çok güçlü olur.

Ayni sekilde ögretmenlerinin de önerileri etkili olacaktir.

Meslek Mensuplariyla Tanismak ve Üniversite Ziyareti

Kisi neyle karsilasacagini bilmeden sadece fotograf üzerinden tercih yapip gittiginde hayal kirikligina ugrayabiliyor.

Üniversiteyi birinci, ikinci siniftan birakip tekrar sinava giren bir çok ögrenci oluyor.

Bu nedenle daha saglikli karar verebilmek için aday tercihten önce seçmek istedigi üniversiteyi ve bölümü ziyaret edebilir.

Orada okuyan ögrenciler ve akademisyenlerle görüsülebilir. Böylece o bölüm

ve üniversite ile ilgili daha iyi fikir edinebilir. Ayrica hangi meslegi istiyorsa o alanda meslek mensuplariyla tanistirilabilir.

Anne & Baba Çocuguna Seçenek Sunmali

Anne babalar süphesiz evladinin gelecegini ve onun iyiligini düsünür.

Fakat bu onlarin hayatini belirleyen bir tercih olacagi için onlarin yerine karar vermeleri yanlis olur.

En azindan onun istek ve yetenekleri dogrultusunda kendisine birkaç tane üniversite ve bölüm seçenekleri sunmalari gerekir.

Kisilik Özellikleri Meslek Seçiminde Önemli

Kisilik özellikleri de meslek seçiminde önemlidir. Örnegin kisi çok disa dönük sosyal biriyse, Iletisim becerisi, dil becerisi, özgüveni yüksekse; tek basina çalisacagi bir is i onu mutlu etmeyebilir, saglikli olmaz. Sosyal alanlarda daha çok bulunacagi, insan etkilesiminin yogun oldugu bir seçmesi daha uygun olur.

Büyüksehirde Okumak mi, Gidilecek Bölüm mü Daha Önemli?

Eger kisi memur olacaksa, ögretmen olacaksa, doktor olacaksa her hangi bir üniversiteden mezun oldugunda o ünvani ve uzmanligi alacaktir. Alacagi diploma ona bu hakki sunar. Bu nedenle hedefledigi meslegi kazanmasi daha önemlidir

. Daha küçük bir sehirde de okuyabilir. Ama kisi özel sektörde çalisacaksa ve kendi bireysel yeteneklerini gelistirecek bir alanda egitim görecekse örnegin bilisimle ilgili bir alanda teknik bir üniversite okumasi daha iyidir.

Büyük sehirde iyi bir üniversitede okumasi onu mesleginde daha ileriye tasiyacaktir.

Daha fazla insanla etkilesim içinde olacaktir. Akademik bir kariyer istiyorsa, yurt disina gitmek istiyorsa en azindan yurt disi baglantilari olan bir üniversitede olmasi ona imkanlar sunar. Kariyeriyle ilgili daha etkili sekilde yol almasini saglar.

Mezuna Kalmak mi? Tercih Yapmak mi?

Sonuçlar beklentilerin biraz daha altinda veya üstünde gelebiliyor. Aday eger aldigi puanla istedigi bölümde, istedigi alanda egitim alabilecekse, büyük sehir olmasa bile daha küçük bir sehirde o alanda egitim görebilir. Uzmanlikla ilgili yil kaybetmek istemeyebilir.

Aday istedigi bölümü kazanamamissa, ama tekrar sinava girdiginde kazanacagina inaniyorsa, sevdigi alanla ilgili istedigi bölüme gitmek için tekrar denemesinin daha onu mutlu edecegini düsünüyorum

. Ama 2-3 yil hatta 4.yilinda sinava hazirlanip istedigi bölümü kazanan ögrencilerim de var.

Belki 1 yil kaybedecek ama hayati boyunca sevdigi isi yapacak. Ama kisi gerekli çalismayi yapamayacaksa, gerekli bedeli ödemeyecekse, kendinde bu gücü kendinde hissetmiyorsa tercih yapmasinda fayda var.

Uzmanlar ve Rehber Ögretmenlerle Birlikte Tercih Yapin

Ögrencilerin son noktada tercihlerini egitimcilerini egitimcilerle, ögretmenleriyle, konunun uzmanlariyla birlikte yapmalari gerekir.

Bunun için tercih danismanlik ofisleri var. Okullarda, özel ögretim kurs merkezlerinde, özel okullarda, rehber ögretmenler var.

Onlarin tavsiyeleri dogrultusunda tercih yapmalarini öneriyorum.

Bu yil hem üniversiteye geçis sinavinda ögrenciler daha iyi netler yaparak daha iyi siralamalar elde edemediler.

Çünkü genel basari ortalamasi yükseldi.

Bu nedenle belki de aday yaptigi netle, puanla

daha düsük siralamada bir tercih yapmak zorunda kalacak. O yüzden adaylarin sürece, konuya hakim uzmanlarla birlikte tercih yapmalari ve karar vermeleri daha dogru olur

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °