Bir 'deli' gelenek

Sehriman köyü sakinleri yüzlerinde maske, ellerinde baltalarla köy meydaninda vatandaslari korkutarak bu gelenegi sürdürüyor.

Gündem 11.07.2022 15:50:00 0
Bir

Bursa'nin Mustafakemalpasa Ilçesi’ne bagli Sehriman Köyü’nde 200 yildir süren ilginç gelenege katilan Baskan Mehmet Kanar, kurban derileri ile hazirladiklari kostümlerle düsmana korku salan 'Deliler gelenegini' yasatan köylülere tesekkür etti.

BURSA (IGFA) - Bursa'nin Mustafakemalpasa Belediye Baskani Mehmet Kanar, savas zamani düsmana korku salmak için uygulanan ve bugüne kadar yasatilan ‘Deliler geleneginin basta Sehriman olmak üzere birçok köyde devam ettigine dikkat çekerek, bu yasayan kültürel mirasi Bursa ve Türkiye duyuracak bir etkinlik haline getireceklerini açikladi.

 

Savaslarda düsman askerini korkutmak için Alabas kiligina giren Sehriman köyü sakinleri yüzlerinde maske, ellerinde baltalarla köy meydaninda vatandaslari korkutarak bu gelenegi sürdürüyor.

 

Bu özel gelenek Sehriman köyü sakinleri tarafindan yilda bir kez Kurban Bayrami'nin ikinci günü gerçeklestiriliyor.

 

Sehriman sakinlerinin atalarindan kalan bu gelenegi sürdürmelerinin yasayan kültürel bir miras olduguna dikkat çeken Mustafakemalpasa Belediye Baskani Mehmet Kanar, "Deliller, Osmanli kara ordusunda görevli gözü kara bir askeri birlik.

 

Delil olan isim cesaretleri ve korkusuzca düsmana saldirmalarindan dolayi zamanla Deli olarak kullanilmis. Ve büyük çogunlugu gençlerden olusan savasçilarin bu mirasinin 200 yildir yasatilmasi çok çok anlamli” diye konustu.

 

 

 

 

Bursa HABERI


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °