KURBAN BAYRAMINDA ET ALERJISINE DIKKAT!

Kurban Bayrami’nda kirmizi et tüketiminin artmasiyla beraber kirmizi et alerjisinin belirtileri de kendini göstermektedir.

Saglik 7.07.2022 16:23:52 0
KURBAN BAYRAMINDA ET ALERJISINE DIKKAT!

Kurban Bayrami’nda kirmizi et tüketiminin artmasiyla beraber kirmizi et alerjisinin belirtileri de kendini göstermektedir.

Alerjik reaksiyonlar kirmizi et tüketiminin hemen sonrasinda görülebilecegi gibi 3 ila 6 saat sonrasinda da olusabilmektedir.

 

Kirmizi et içerisinde bulunan karbonhidrat ve protein yapisindaki moleküllere karsi bagisiklik sisteminin asiri tepki göstermesi sonucu alerji meydana gelebilir. Kirmizi et tüketildikten sonra vücutta yogun kasinti,

kizariklik, kusma, sisme, kurdesen, ishal, karin agrisi reaksiyonlarinin yani sira hipertansiyon, bayginlik, tansiyonda düsme ya da yükselme gibi belirtilerin ortaya çikmasi durumu kirmizi et alerjisi olarak tanimlanmaktadir

Çocuk Alerji, Gögüs Hastaliklari Uzmani ve Besin Alerjisi Dernegi Baskani Prof. Dr. Ahm et Akçay,  et alerjisinin yasam kalitesini bozan bir saglik problemi oldugunu, hayati tehlikeler barindirdigini söyledi. Kurban Bayrami öncesi kirmizi et alerjisine dair açiklamalarda bulundu.

 

Kirmizi Et Alerjisi Bir Tür Saglik Sorunudur

 

Besin alerjileri özellikle çocukluk döneminde siklikla karsilasilan bir durumdur. Kuruyemis, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri sik yasanan besin alerjilerindendir. Prof. Dr. Ahm et Akçay besin alerjilerinin daha ziyade çocukluk döneminde görülse de kirmizi et alerjisinin spesifik bir durum oldugunu ve genelde yetiskinlerde görüldügünün altini çizdi.

‘Aslinda süt alerjisi bulunan her 5 çocuktan birinde kirmizi et tüketimi sonrasinda et alerjisi görülebilir. Et tüketildikten yaklasik 30 dakika sonra görülebilen alerjinin vücuttaki yansimasi kizariklik, kasinti, nefes almada zorluk, karin agrisi gibi reaksiyonlar seklinde ortaya çikabilmektedir’ ifadelerini kullandi.

 

Et Alerjisi Karin Agrisiyla Kendisini Gösteriyor!

 

Daha ziyade eriskinlerde görülebilen et alerjisinin 3 ile 6 saat sonrasinda karin kramplariyla beraber ciddi boyutlarda alerjik reaksiyonlarla seyrettigini açiklayan Prof. Dr. Akçay, ‘ Kurban Bayrami’nda çok dikkatli olmak gerekir. Kirmizi et tüketildikten sonra ishal veya karin kramplari gibi bulgular genelde tüketilen etin bozulmus olmasina ya da hijyenik olmamasiyla bagdastirilir.

Tekrarlanarak tüketilen besinlerde tüketilen miktara bagli olmaksizin semptomlar görülüyorsa bu durum hastanin mutlaka et alerjisi odagindan degerlendirilmesi gerektigine isarettir. Bu grup hayati tehlike tasiyan alerji grubundandir’ dedi.

 

Kirmizi Et Alerjisi Öteki Et Gruplarina Karsi Alerji Gelistirebilir

 

Beyaz et tüketiminin de alerjik reaksiyonlara sebebiy et verebilecegini söyleyen Prof. Dr. Ahm et Akçay, ‘Kirmizi et grubuna alerjisi olan kisinin diger et gruplarina da alerjisi gelisebilmektedir. Her grup hayvansal protein için bu durum geçerlidir.

Beyaz ve kirmizi et tüketildikten sonra alerjik semptomlar olusuyorsa, kesinlikle bir alerji uzmanindan randevu alinmasi ve hastanin durumunun degerlendirilmesinde fayda vardir’ uyarisinda bulundu

. Prof. Dr. Ahm et Akçay alerjik bireylerin et tüketmemeleri gerektigini vurguladi ve ekledi ‘ Et alerjisi hayati tehlike tasiyan bir reaksiyondur.

Eser miktarda tüketilse dahi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir.

Bu sebeple öncelikli olarak et tüketmemeleri oldukça önem tasir. Et alerjisi teshisi bulunan kisiler için oto enjektörler reçete etmekteyiz

. Bireylerin bu sekilde bir süpheleri varsa ve daha evvelinde et tüketimi sonrasinda kizariklik, kasinti, ishal, nefes almada güçlük, karin agrisi benzeri reaksiyonlar olustuysa, Kurban Bayrami’nda et tüketmemeleri faydali olacaktir’.

 

Kene Isirmasi Ile Çapraz Reaksiyon

 

Spesifik olarak kene isirmasina maruz kalan kisilerde kene tükürügü içerisindeki maddelere karsi reaksiyonlar görüldügü ve bu maddelerin kirmizi et içerisinde yer alan birtakim moleküllere benzer yapida oldugunu ifade eden Prof. Dr. Ahm et Akçay sözlerine söyle devam etti: ‘Alerjiye karsi hassasiyeti bulunan kisilerde alerji gelisimi sonrasinda kirmizi et tüketimiyle alakali problemler meydana gelebilmektedir. Bu sebeple kene tükürügü ve kirmizi et arasindaki çapraz reaksiyon olusumu bahsedilen kirmizi et ve kene isirmasi arasindaki alerjik durumu tetiklenmektedir. Bu tip bir alerjiye sahip olanlarda çapraz reaksiyona bagli olarak bazi ilaç alerjileri de siklikla görülebilir’. 

 

Et Alerjisinde Teshis

 

Kirmizi et alerjisi reaksiyonlari gözlemlenen hastalarda kan ve deri testleri yapilmalidir. Hatta kesin teshis için uygun görüldügünde doktor gözetimi altinda kirmizi et ile yükleme testi uygulanabilir.

Kesin olarak kirmizi et alerjisi teshisi konulmus hastalarin et yememeleri gerekmektedir.

Prof. Dr. Ahm et Akçay etin pismesinin her daim alerjik özelligini kaybettigi anlamina gelmedigini ve bu durumda kirmizi etten tamamen uzak durulmasi gerektiginin altini çizdi. Ciddi anlamda et alerjisi olan hastalarin ise ev disinda herhangi bir yerde yemek yediklerinde de oldukça dikkatli olmalari gerektigini açikladi.

Bunun yani sira  Kurban Bayrami’nda kurban etinden yapilan kavurma, kizartma benzeri yemeklerin hazminin oldukça zor oldugunu söyledi.

Yagli beslenmenin sindirimi zorlastirici etkisiyle beraber mide bosaltimini geciktirdigini ve reflü, gastrit gibi saglik sorunlarini dogurdugunu açikladi.

 

Et alerjisi Önlenebilir!

 

Et alerjisine karsi alinabilecek ilk önlem kirmizi et tüketmeyi kesmektir. Hasta pismemis ya da az pismis ete karsi alerjik reaksiyon gösteriyorsa, etin iyi pismis sekilde tolere edilip edilemeyecegini saptamak; hastanin kirmizi eti pismis formda diyetine dahil edip edemeyecegi konusunda yardimci olabilir.

Prof. Dr. Ahm et Akçay, halkin besin kaynakli gida alerjileri ve anafilaksiden kaçinma ile ilgili genel konularda bilinçlendirilmesinin oldukça önemli oldugunu vurguladi.

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afyon HABERI


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °