Kurban Bayrami Öncesi Saglik müdürlügünden Uyari geldi.

Zoonoz hastaliklardan korunmak için Kurban Bayrami arifesinde ve bayram süresince kisisel olarak alinabilecek belli basli tedbirleri söyle siralayabiliriz:

Gündem 6.07.2022 13:19:11 0
Kurban Bayrami Öncesi Saglik müdürlügünden Uyari geldi.

 

Kurban Bayrami yaklasti. Bugünlerde hayvan hareketleri daha da yogunlasti ve vatandaslarimiz hayvanlarla daha fazla temas etmeye basladi. Bu durum Kurban Bayrami süresince de devam ettiginden; toplum ve çevre sagligini korumak amaciyla gerekli önlemlerin alinmasi büyük önem tasiyor. Ülkemizde hâlâ önemli bir halk sagligi problemi olan ve genel olarak zoonoz hastaliklar diye bilinen hastaliklar, omurgali hayvanlardan insanlara bulasan hastaliklardir.

Sarbon, verem, sigir tenyasi, toksoplazmozis, kistik ekinokokkoz v.b olarak sayabilecegimiz zoonoz hastaliklarla etkin bir sekilde mücadele etmenin esasini, hayvanlara ve çevreye yönelik alinacak tedbirler olusturuyor.

Zoonoz hastaliklardan korunmak için Kurban Bayrami arifesinde ve bayram süresince kisisel olarak alinabilecek belli basli tedbirleri söyle siralayabiliriz:

Veteriner hekim kontrolünden geçmemis hayvanlarin kesiminden kaçinilmali; kurbanlik hayvan alinirken, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafindan belirlenen kurban satis yerleri disinda hayvan satin almamaya dikkat edilmeli; kurban kesildikten sonra hayvanlarin atiklari toplum sagligini tehdit etmeyecek sekilde yok edilmeli, mümkünse uygun derinlikteki (ortalama 50-100 cm.) çukurlara gömülerek kedi ve köpeklerin bu atiklari yemesi önlenmeli; kedi, köpek gibi hayvanlara çig et kesinlikle verilmemeli; kurban edilen hayvana ait ürünlerin nakli, temizlik sartlarina riayet edilerek yapilmali.

Bu kurallara uyarak kesilen kurban etlerinin tüketim sekli de sagligimiz açisindan önemli.

Peki, Kurban Bayrami’nda saglikli bir beslenme nasil olmali?

Ilk kural; hayvan kesilir kesilmez eti tüketilmemeli. Yeni kesilen hayvanin etindeki sertlik pisirmede ve sindirimde zorluk yaratacaginda, etin kesildikten sonra buzdolabinda 1-2 gün dinlendirilmesi faydalidir. Yagli et tüketmek kan yaglarinda ve ürik asitte artisa sebep olarak pek çok hastaliga davetiye çikariyor.

Tüketilen etin faydasini görmek için yagsiz tercih edilmeli ve beraberinde mutlaka C vitamini içeren sebze, meyve de yenmelidir.

Saglikli kisilerin de uymasi gereken beslenme kurallarina; diyabet, kalp- damar hastaligi, yüksek tansiyon, böbrek hastaligi, mide ve bagirsak hastaligi olan kisiler daha çok dikkat etmeli. Kendilerine doktor tarafindan verilmis diyetleri varsa bayrami vesile ederek diyetlerini asla bozmamalilar.

Kurban Bayrami’nda saglikli beslenmek için dikkat edilmesi gereken hususlari maddeler halinde söyle siralayabiliriz:

Güne mutlaka kahvalti ederek baslanmali; verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketilmeli; hamur tatlilari ve çikolata yerine sütlü tatlilar ve meyveler tercih edilmeli; asiri çay ve kahve tüketiminden kaçinmali (çay, kahvenin asiri tüketilmesi uykusuzluk, mide rahatsizliklari ve ritim bozukluklarina neden olabilir.); kebap, kuzu sis, pirzola gibi etler yavas ve düsük isida pisirilmeli; etin yaninda mutlaka çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketilmeli; kavurma, kizartma gibi yagli etlerden olabildigince uzak durulmali; bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketilmeli; günde en az 8-10 su bardagi su içilmeli; her gün fiziksel aktivite (yürüyüs, egzersiz v.b) yapilmali; etlerin yaninda asitli, gazli içecekler tüketmek yerine; ayran, yogurt, cacik ya da taze sikilmis meyve suyu tercih edilmeli; sakatatlarin, kolesterol ve yag içerigi fazla oldugundan, az tüketilmelidir.

Temiz, saglikli bir çevre ve toplum için herkesin üstüne düseni yapacagina; kisisel temizlik ve saglikli beslenme kurallarina uyacagina olan inancim tamdir.

Bu vesileyle herkesin Kurban Bayramini simdiden kutluyor; öncelikle saglik personeli arkadaslarima ve bayramda mesai yapacak olan bütün çalisanlara kolayliklar diliyorum.

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °