KURBAN KESIMINDE DIKKAT EDILMESI GEREKENLER KURALLAR.

KURBAN KESIMINDE DIKKAT EDILMESI GEREKENLER KURALLAR.

Gündem 4.07.2022 13:41:46 0
KURBAN KESIMINDE  DIKKAT EDILMESI GEREKENLER KURALLAR.

  Kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar tarafindan yapilmasi gerektigini vurgulayan Uçan, kesim sirasinda yasanacak olasi kazalarin önüne geçmek için isin uzmanlarindan yardim alinmasi gerektigini ve özellikle büyükbas hayvanlarin kesiminin kasaplar tarafindan yapilmasi gerektigini kaydetti.

Dr. Rüstü Uçan, “Is güvenliginin en önemli unsurlarindan biri isi, o isi uzman olan kisiye yaptirmaktir. Özellikle büyükbas hayvan kesimini kasaplara yaptirmak kaza sayisini önemli oranda azaltacaktir.

Aletler keskin ve temiz olmali, kesim sirasinda kullanacaginiz kesici aletler tam olmalidir

. Bu aletler her sene bilenmelidir. Ayrica olasi el kesilmelerine karsi, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanilmasi gerekir.

 Bu eldivenin biçak kullanilan ele degil, diger ele takilmasi önemlidir.  Bu sekilde kullanim, biçak sapmasinda eli koruyor.” diye konustu.

 

Biçaklar antiseptikle yikanmali

 

Kesim sirasinda kullanilan tüm aletlerin hijyen olmasi gerektigini vurgulayan Dr. Ögretim Üyesi Rüstü Uçan, “Kesimde kullanilacak biçaklarin ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yikanmasi ve temizlenmesi gerekir.

En azindan alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne fazla asiri keskin ne de fazla kör olmalidir.

Çok keskin oldugunda yaralanmalar daha agir sekilde sonuçlanabilmektedir.

Aletlerin keskin olmamasi sebebiyle kurban eziyet çekmektedir.” dedi.

 

Kurban kesiminde 1 metrelik mesafeye dikkat!

 

Kurban kesimi sirasinda çevre güvenliginin de mutlaka alinmasi gerektigini kaydeden Dr. Ögretim Üyesi Rüstü Uçan, kurban kesimi sirasinda yakindaki kisilerle arada en az 1 metre mesafe olmasi gerektigini söyledi.

Herhangi bir kazayi önlemek açisindan bu mesafenin önemli oldugunu vurgulayan Uçan, kurbanin can havli ile siçramalarinin da baska bir risk oldugunu belirterek kurbanin çok iyi baglanmasi gerektiginin altini çizdi.

 

Veteriner kontrolünden geçirilmeli

 

Kurbanlik alirken veteriner kontrolünden geçmis olmasina dikkat edilmesi gerektigini belirten Dr. Ögretim Üyesi Rüstü Uçan, “Çünkü hayvanlardan direkt kisilere geçen bulasici hastaliklar bulunmaktadir. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemis olursunuz.

Kulaklarindaki kontrol isaretleri bunu saglar.

Belediyelerce belirlenen alanlari kullanin. Belediyeler hijyen kurallarina azami özen göstermektedir.

Gerek kesim sirasinda gerekse kesim sonrasi hijyen kurallarina uyulmalidir” diye konustu.

Kurban derisinin yaralamadan çikarilmasini ve kaya tuzuyla ovularak saklanmasi gerektigini belirten Uçan, “Ekonomiye katki saglamak adina bu islem önem arz etmektedir.

Dolayisi ile hem ekonomik, hem de güvenlik nedeniyle bu is için de uzman kisilerin bulunmasi faydali olacaktir” dedi.

 

Kurban eti saklanmasinda plastik kap kullanilmamali?

 

Üsküdar Üniversitesi Ögretim Görevlisi Tekstil Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin saklanmasinda kesinlikle plastik kap kullanilmamasi gerektigini vurguladi. Plastiklerin içinde bulunan kimyasallarin, gida ile temas ettiginde gidaya geçtigini kaydeden Gezen, “Bu kimyasallara örnek olarak Bisfenol A, PCB, PBB ve PBDE’ler verilebilir.

Bunlarin gidaya geçisleri sicakligin etkisiyle olmaktadir. Sicaklik arttikça, zararli maddelerin yiyecege geçisi daha kolay olur.

Üstelik bunlar vücudumuzda pseudo östrojen yani östrojen mimik seklinde metabolize olmaktadir.

Bunun sonucunda erkeklerde ve kadinlarda kisirliga, kadinlarda gögüs kanserlerine ve nöropsikolojik rahatsizliklara neden olmaktadir.

Bu yüzden yagli ve sicak gidalarin, plastik kaplarda saklanmasi daha zararlidir.” dedi.

 

Kurban eti sicakken posete konulmamali!

 

Kurban Bayrami’nda kesilen kurban etlerinin, disarida hiç dinlendirilmeden sicak sicak plastik posetlere konularak paylasilmasinin da sakincali oldugunu belirten Mustafa Cüneyt Gezen, “Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sicagin etkisiyle kurban etine bulasmakta buradan da insanlara geçmektedir.

Dolayisiyla kurban etlerini belirli bir süre (en az  2 saat) sogumaya biraktiktan sonra posetler ile tasiyiniz.

Sizinti yapmayacak, kalin posetler kullaniniz.

Posete koymadan tepsiler vasitasi ile tasinmasi daha uygundur. Bu süre zarfinda etler sogur ve bakteri üretmesi durumu azalir.

Soguduktan sonra dagitilacak etler posetlenmelidir.” dedi.

Afyon HABERI


Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °