Türkiye: Sirketlerin yabanci para mevduatlarindaki artis

. Devlet bankalari döviz piyasasina müdahaleleri hakkinda yorum yapmamaktadir.

Ekonomi 2.07.2022 15:09:59 0
Türkiye: Sirketlerin yabanci para mevduatlarindaki artis

Merkez Bankasi'nin net uluslararasi rezervleri geçen hafta 150 milyon dolar artti. TCMB haftalik verilerine göre net uluslararasi rezervler 24 Haziran itibariyla 7,53 milyar dolara yükseldi. Brüt rezervler 101,9 milyar dolara yükseldi.

Swap hariç net rezervler azaldi. Swap hariç net rezervler 24 Haziran haftasi itibariyla eksi 54,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Rezervler bazinda da dikkate alinan döviz korumali mevduatin büyüklügü 1 trilyon TL'yi asti. 24 Haziran'da sona eren haftada yurt içi yerlesiklerin döviz mevduatlari hem bireysel hem de kurumsal olarak artti.

 

Yabanci yatirimcilarin TL menkul kiymetlerden çikislari geçen hafta da devam etti. Merkez Bankasi haftalik menkul kiymet istatistiklerine göre, 24 Haziran haftasinda yabanci yatirimcilar 98,4 milyon dolar hisse senedi ve 57,7 milyon dolar devlet iç borçlanma senedi satti.

TL'nin degerini tahmin etmek giderek zorlasirken, Rusya-Ukrayna savasinin yarattigi riskten kaçinma egilimi, yabanci yatirimcilarin TL varliklara ilgisizliginin devam etmesiyle birlikte portföy girislerini baskilamaya devam edebilir.

 

Türk lirasi dalgalanirken, kredi temerrüt swaplari yükselisini sürdürüyor. 5 yillik CDS, Haziran ortasindan bu yana en yüksek seviye olan 848'i geçerek yükseldi. Konuya yakin kaynaklar, kamu bankalarinin 16,70 seviyelerinin üzerindeki döviz satislariyla döviz kurunu savunduklarini belirtti

. Devlet bankalari döviz piyasasina müdahaleleri hakkinda yorum yapmamaktadir.

 

 

Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) agirligi ile TCMB politika faizi karsilastirmasi… Kaynak: TCMB

 

Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odakli KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edecegiz. Döviz mevduatindaki düsüs Mart ayindan itibaren yavaslamasina ragmen, yil basindan bu yana gerçek ve tüzel kisilerin DTH'leri toplam 23,6 milyar dolar geri çekildi.  Ayrica bir DTH ve TL hesabi kirilimi yayinlanmamakla beraber, bu ayrimin Hazine ve Maliye Bakanligi’nin açiklamalari dogrultusunda %55 DTH’dan TL’ye çevrim, %45 direkt TL hesabi açilisi seklinde oldugunu degerlendiriyoruz. Finansal dolarizasyon orani 24 Haziran haftasi itibariyle %56,29 seviyesindedir, bir önceki hafta %56,32 olan orandan fazla bir degisim görülmemektedir. Bu oran geçen yilin benzer döneminde %55,4 seviyesindeydi. 

Afyon HABERI


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °