7 ildeki sel zararlari tespit ediliyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Bati Karadeniz Bölgesi’nde selden etkilenen 7 il için hasar tespit çalismalarina devam ediyor.

Gündem 2.07.2022 09:16:00 0
7 ildeki sel zararlari tespit ediliyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Bati Karadeniz Bölgesi’nde selden etkilenen 7 il için hasar tespit çalismalarina devam ediyor.

ANKARA (IGFA) - Bakanliga bagli Yapi Isleri Genel Müdürlügü’nün hasar tespit verilerine göre Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, Sinop ve Bartin’da meydana gelen sel afetine iliskin toplamda 18’i bagimsiz bölüm olmak üzere 13 bina yikilmis, 28’i bagimsiz olmak üzere 11 bina agir hasar almis, 1794’ü bagimsiz olmak üzere 509 binada hafif hasar meydana geldi. 2030’u bagimsiz bölüm olmak üzere 522 binada herhangi bir hasar saptanmamistir. 38’si bagimsiz olmak üzere 20 bina acil yikilacaklar kategorisine alindigi bildirildi.    

 

Bati Karadeniz’de yogun yagislar sebebiyle sel felaketi yasanmis; birçok bölge selden etkilenmisti. Sel felaketine maruz kalan Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, ve Bartin’da devletin tüm kurumlari, vatandasin sikintisini gidermek ve derdini çözmek için acil olarak çalismalarina basladi.

 

Yogun mesai harcayan ekipler, bir yandan da hasar tespit çalismalarini sürdürüyor. Bu kapsamda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Yapi Isleri Müdürlügü, hasar tespit verilerini paylasti.

 

13 Bina Yikildi, 11 Bina Agir Hasarli, 509 Bina Az Hasarli, 20 Bina Acil Yikilacak

 

Toplam 13 binanin yikildigi, 11 binanin agir hasarli, 509 binanin da az hasarli oldugu 7 ilde, 20 bina acil yikilacaklar listesine alindi.

 

KASTAMONU

 

Bakanligin Yapi Isleri Müdürlügü tarafindan Kastamonu’nun Bozkurt, Merkez, Azdavay, Cide, Devrekani, Hanönü, Ine bolu ilçelerinde meydana gelebilecek talepler için 20 ekiple hasar tespit çalismalarina baslandigi, gelen ihbar ve talepler dogrultusunda 12 ilçe ve 60 köy/mahallede hasar tespit çalismalarinin tamamlandigi duyuruldu.

 

Bunlarin içerisinden Ine bolu ilçesine bagli Çaydüzü, Çatalzeytin ilçesine bagli Hacireis ve Kizilcakaya köylerine ve Bozkurt Ilçesi Bayramgazi köyünün belirli bir mevkisine ulasim saglanamadigi belirtildi.

 

Kastamonu’da 271 binadan 7’sinin yikildigi, 2 agir hasarli, 133 az hasarli, 124 hasarsiz ve 5 acil yikilacak bina oldugu aktarildi.

 

BARTIN

 

Bartin ilinde Merkez, Hasankadi, Kozcagaz, Kemerköprü bölgeleri ile Ulus ilçesinde meydana gelen yagislar sonrasinda gelen ihbar ve talepler dogrultusunda 10 ekip ile hasar tespit çalismalarina baslandigi, yapilan incelemede 2 adet istinat duvarinin yikildiginin tespit edildigi ve ilgili belediyeye gerekli tedbirleri almasi için bilgi verildigi vurgulandi.

 

Bartin’da 318 binadan 3’ünün yikildigi, 7 agir hasarli, 235 az hasarli, 70 hasarsiz ve 3 acil yikilacak bina oldugu aktarildi.

 

KARABÜK

 

Karabük ilinde 10 ekip ile çalismalarin devam ettigi, Yenice ve Eskipazar ilçelerinden gelen talepler dogrultusunda yapilan hasar tespit çalismalarina baslandigi duyuruldu.

 

Karabük’te 109 binadan 3’ünün yikildigi, 18 az hasarli, 79 hasarsiz ve 7 acil yikilacak bina oldugu aktarildi.

 

DÜZCE

 

Düzce ili Akçakoca, Yigilca, Kaynasli, Beyköy, Merkez ilçelerinden gelen talepler dogrultusunda 8 ekip ile çalismalarin sürdügü bilgisi paylasildi.

 

Düzce’de 89 binadan yikilan ve agir hasarli bina olmadigi, 80 az hasarli, 6 hasarsiz ve 3 acil yikilacak bina oldugu aktarildi.

 

BOLU

 

Bolu Merkez ve Mengen ilçelerinde 13 köyden gelen talepler dogrultusunda 3 ekiple çalismalar devam etmektedir.

 

Bolu’da 77 binadan yikilan ve agir hasarli olmadigi, 9 az hasarli, 66 hasarsiz bina oldugu; 2 acil yikilacak bina oldugu aktarildi.

 

SINOP

 

Sinop’ta hasar tespit çalismalari için ilk etapta 10 kisi, 5 ekip ve 5 araçla hazir bulunuldugu, ekiplerin takviye olarak hazir bekletildigi belirtildi.

Türkeli ilçesi Çatakgüney köyü camii için hasar tespit çalismasinin yollar açildiginda hemen yapilacagi; Sinop ili Incedayi mahallesinde istinat duvarinin çöktügü, Sinop Belediye Baskanligi tarafindan gerekli önlemlerin alindigi bildirildi.

 

Sinop’ta herhangi bir hasar tespit edilmedigi aktarildi.

 

ZONGULDAK

 

Zonguldak Gökçebey ilçesinde gelen taleplere istinaden hasar tespit çalismalarinin tamamlandigi, vatandaslardan gelecek ihbar ve talepler için 5 ekibin hali hazirda bekletildigi kaydedildi.

 

Zonguldak’ta herhangi bir hasar tespit edilmedigi aktarildi.

 

Ilbank Altyapi Çalismalarina Iliskin Detaylar Su Sekilde Paylasildi:

 

KASTAMONU

 

Bozkurt: Ezine Çayi üzerindeki geçici köprünün DSI tarafindan kaldirmasi sonucu sehrin Yilmaz mahallesine su verilemiyor. Yilmaz mahallesine su verilebilmesi için çalismalar devam ediyor.

 

Abana: Sehri besleyen kuyu-depo terfii hatti zarar görmüstür. Devam eden içme suyu projesi kapsaminda yeni açilan derin kuyudan sehre su verilmeye baslanmistir.

 

Inebolu: Sehri besleyen Basköy kaptaji zarar görmüs, ihtiyaç halinde kullanilan ilave derin kuyudan sehre kismen su verilmeye baslanmistir.

 

Senpazar: Meydana gelen kismi arizalar giderilmistir.

 

Çatalzeytin, Azdavay, Küre, Doganyurt, Devrekani, Cide: An itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadir.

 

SINOP

 

Ayancik: Yapilan çalismalarda altyapidan kaynakli bir sorun olusmadigi bilgisi alinmistir.

 

Türkeli: Belediye tarafindan altyapi çalismalari devam etmekte olup, ILBANK tarafindan malzeme tedarigi yapilmaktadir.

Ankara HABERI


Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °