BIK Kanunu’nda genel kurul yapisi dâhil bir dizi düzenleme yapilmaktadir

Sürece nasil katki sunabiliriz kaygisi ile olaganüstü bir çaba ortaya koyduk

Gündem 21.06.2022 12:22:10 0
BIK Kanunu’nda genel kurul yapisi dâhil bir dizi düzenleme yapilmaktadir

Kisa süre önce TBMM Dijital Mecralar ile Adalet Komisyonlarinda, çok hizli bir sekilde görüsülerek TBMM Genel Kurulu’nun gündemine gelen, kamuoyunda "Dezenformasyon Yasasi" olarak bilinen  "Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi" ile ilgili görüslerimizi bir kez daha sizlerle paylasmak istiyoruz.

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki; teklif kamuoyuna açiklanir açiklanmaz hemen okuduk ve harekete geçtik.

Sürece nasil katki sunabiliriz kaygisi ile olaganüstü bir çaba ortaya koyduk

. Geçtigimiz iki hafta boyunca Meclis Komisyon üyeleri, siyasi partilerimizin grup baskanvekilleri, kanunun ilk imzacilari ve diger milletvekillerimiz ile yakin temas halinde olduk.

Öte yandan meslektaslarimizi sürecin her asamasinda bilgilendirdik ve degerlendirmelerde bulunduk.

Tarihe ve meslege olan saygimiz ve görev bilincimizle bir defa daha toplam fayda öncelikli görüslerimizi paylasmak istiyor, sagduyulu bu yaklasimimizin göz önünde bulundurulacagina inaniyoruz.

Bir kamu görev alani olan ve Anayasal güvence altinda olan kitle iletisim sahasinda gazetelerimiz Basin Ilan Kurumu mevzuati eli ile düzenlenmekte, denetlenmekte ve desteklenmektedir (3D). Ayni mantigin radyo ve televizyonlar ile internet mecrasinda da olmasi kaçinilmaz bir gerekliliktir

. Söz konusu kanun teklifi ile internet mecrasinda da 3D kurali getirilmektedir ki bu temel yaklasim itibari ile destekledigimiz bir konudur.

Radyo ve televizyonlar için de destekleme ayaginin tamamlanmasi beklentimizdir.

Söz konusu düzenlemelerin toplum yararina basin özgürlügünü kisitlamayan, kamuoyu adina denetim islevini yerine getirmesine imkân taniyan atmosferi saglamasi esastir. Teklifin bu konuya iliskin, komisyonlarda ve kamuoyunda da tartisilan bölümlerinde umuyoruz ki TBMM Genel Kurul’unda uzlasi ile çözüm yollari bulunacaktir.

Bilindigi gibi BIK mevzuati eli ile altmis yildir yazili basinimiz, radyo ve televizyon haberciligi ile internet habercilik sahasina da insan kaynagi olmus, geleneklerinin olusmasina katki saglamis temel direk konumundadir.

Bu süre içinde Anadolu’da kamuoyu olusturan, haberlesme islevini yerine getiren, yerel siyasi ve ekonomik kahramanlar yetistiren, hak savunuculugu yapan özgün bir medya atmosferi resmi ilanlarin da önemli ölçüdeki katkisi ile insa edilmistir.

Anadolu basini bugün yogun kur baskisi ve girdilerin kagit basta olmak üzere döviz bazinda katlanarak artisi ile karsi karsiyadir.

Rahatlikla ifade edebiliriz ki sektörümüz en kayitli sektördür ve kamudan aldigi kaynaklari fazlasi ile kamuya döndürmekte, istihdam ve katma deger üretmektedir. Hal böyle iken teklifle zaten zor durumda olan Anadolu Basini kapanmaya itilmektedir. Internet mecrasi isabetli bir kararla desteklenirken, anlam veremedigimiz bir yaklasimla yazili basinin kendine yetmeyen kaynaklari bölünerek bu düzenleme yapilmaktadir.

Emin olunuz ki bu yanlistir.

Bu yaklasim sadece yerel basinimiza degil, iktidari muhalefeti ile siyasetimize, yerel yönetimlerimize, sivil toplumumuza ve yerel ekonomimize zarar verecektir.

Uzun bir süredir üzülerek mücadele ettigimiz Ankara bürokrasisindeki, ‘resmi ilana ne gerek var’ anlayisi tek tarafli, bütünsel yaklasimi göz ardi eden bir yaklasimdir.

Resmi ilanlarin basina destek boyutu (tarimsal destekler, sanayi destekleri, milli egitim vb kamusal islerde nasil yapilmasi gerekiyorsa bu kamu hizmet sahasinda da yapilmasi çok dogaldir) isin sadece bir cephesidir.

Kamu yönetiminde açiklik ve seffaflik, rekabet, denetlenebilirlik ve ekonomik kazanç anlaminda da resmi ilanlar vazgeçilmezdir.

Bu itibarla;

Kanun teklifinde yer alan 25. Madde’deki ‘veya’ ibaresinin ‘ve’ olarak degistirilmesini arz ve talep ediyoruz. Icralik vatandaslarimizin düzenlemeden maddi zarar görmesini engelleyici tedbirleri almak BIK Genel Kurulu’nda Resmi Ilan Fiyat Tarifesi hazirlanirken mümkündür.

Konuya iliskin kontenjan belirleme vb. hususlar BIK Genel Müdürlügü is ve islemleri açisindan son derece uygulanabilir noktadadir. Aksi yaklasimlar yersizdir.

Kanun teklifinin 27. Maddesinde yer alan ‘bir gazete ve bir internet haber sitesi’ ifadesinin de ‘iki gazete ve bir internet haber sitesi’ seklinde degistirilmesini öneriyoruz.

Aksi halde yazili basinimizin özellikle mahalli gazetelerin resmi ilan gelirleri yaridan fazla düsecek ve son yillardaki gazete kapanmalari, is kayiplari geometrik sekilde artacaktir.

Öte yandan;

1)    4734 sayili Kamu Ihale Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsamindaki ihalelerin ilanlarinin Kamu Ihale Bülteni yaninda bir gazete ve bir internet haber sitesinde de yayinlanmasi saglanabilir.

 2)    4734 sayili Kamu Ihale Kanununun Dogrudan temin baslikli 22 nci maddesinin birinci fikrasinin girisi; “Asagida belirtilen hallerde ihtiyaçlarin bu maddenin (d), (e) ve (i) bentleri hariç ilân yapilmaksizin ve teminat alinmaksizin dogrudan temini usulüne basvurulabilir:” seklinde düzenlenerek dogrudan temin ile alakali birkaç bente ilan zorunlulugu getirilebilir.

 3)    4734 sayili Kamu Ihale Kanununun Pazarlik usulü baslikli 21 inci maddesinin ilan istisnasi taniyan ikinci fikrasi; “(b), ve (c) ve (f) bentlerinde belirtilen hallerde ilan yapilmasi zorunlu degildir. Ilan yapilmayan hallerde en az üç istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenir.” seklinde düzenlenerek ilan zorunlulugu bulunmayan (f) bendi için ilan zorunlulugu getirilebilir.

Böylece kamu çok daha karli çikacagi bir süreç yasayabilir.

Saygideger Vekillerimiz,

Degerli Meslektaslarimiz;

BIK Kanunu’nda genel kurul yapisi dâhil bir dizi düzenleme yapilmaktadir. Bu düzenlemelere iliskin yaklasimlarimiz olmakla birlikte odagi dagitmamak adina bu noktada detaya girmek istemiyoruz. Su kadar ki; kanun metninde yer alan ikili yapi fiilen sona ermis bulunmaktadir. Kanun’un da buna göre düzenlenmesi sarttir.

Resmi ilan yayinlama hakkini kazanacak internet haber sitelerinin nitelikleri BIK Genel Kurulu’nca belirlenmekle birlikte, gazetelerdeki gibi bir sinirsizlik olacak midir, yoksa RTÜK mevzuatinda oldugu gibi yayin yerleri açisindan sayi sinirlamasi gelecek midir bilinmemektedir.

Emeklilikte yipranma hakkindan yararlanmak için basin karti sartinin kaldirilarak 5953 sayili yasaya tabi çalismanin yeterli olmasi saglanmalidir.

Basin karti komisyonunun bir aydan az ara olmamak kaydi ile yilda en az alti kez toplanmasi ve diger konulara iliskin tekliflerimizi hazir olup kamuoyu ile paylasilacaktir.

Sayin Milletvekillerimiz,

Degerli meslektaslarimiz;

Tarih önünde tutum ve kararlarimizin sorgulanacagi bu önemli süreçte akillarimizi birlestirerek, sagduyudan ayrilmayarak, inatlasmadan, Anadolu’nun temiz tarihinden tertemiz gelecek insa etmek ve bu gelecekte Anadolu Basini’na hizmet imkâni vermek sizlerin elindedir.

Lütfen bu imkâni hep birlikte degerlendirelim.

Selam ve saygilarimizla.

 BIK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri

 

Basin Ilan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri

M. Nuri KOLAYLI                               Mustafa ARSLAN                   Sevket ERZEN

BIK Genel Kurul Üyesi                        BIK Genel Kurul Üyesi             BIK Yönetim Kurulu Üyesi

nuri@kolayli.com                               ma@konyayenigun.com           sevketerzen@gmail.com

GSM:  0(532) 241 40 83                     GSM: 0(532) 278 26 16          GSM: 0(532) 747 19 15

 

Afyon HABERI


Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °