Maymun Çiçegi virüsü küçük çocuklari daha fazla etkiliyor

Maymun Çiçegi virüsü küçük çocuklari daha fazla etkiliyor

Yasam 26.05.2022 12:07:56 0
Maymun Çiçegi virüsü küçük çocuklari daha fazla etkiliyor

COVID-19 pandemisinin etkileri yavas yavas azalirken dünyadan gelen Maymun Çiçegi virüsü haberleri yeni bir pandemi endisesine yol açti. Virüsün yeni bir pandemi yaratip yaratmayacagina net bir yanit verilemezken bulas için yakin ve uzun süreli temas gerektiginden pandemi ihtimalinin pek olasi görünmedigini belirten Anadolu Saglik Merkezi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Elif Hakko, “Hastalik her ne kadar 2-4 hafta içinde kendiliginden iyilesse de küçük çocuklarda ve bagisikligi baskilanmis kisilerde agir bir tablo yaratabilir” dedi. 

Ilk olarak 1970 yilinda Kongo Cumhuriyet’inde görülen ve daha çok Orta ve Bati Afrika’da olmak üzere her yil birkaç yüz kiside görülen Maymun Çiçegi virüsü diger kitalardaki vaka artisiyla endise yaratti.

Virüsün Afrika’dan hayvanlar ve insanlar araciligiyla diger kitalara yayilabildigine dikkat çeken Anadolu Saglik Merkezi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Elif Hakko, “Diger kitalardaki vaka sayisi ilk kez bu kadar çok. 13-21 Mayis tarihlerinde Avrupa, Amerika ve Avustralya’da 92 dogrulanmis vaka ve 28 süpheli saptandi. Hastaligin etkeni Monkeypox virüs’tür. Her ne kadar isminde maymun olsa da asil kaynak sincap, siçan, fare gibi kemirgenlerdir.

Insanlara da bu hayvanlardan geçer” diye konustu.

Insandan insana yakin temasla geçiyor

Bulasmanin daha çok hayvandan olmakla birlikte insandan insana da yakin temasla olabilecegini söyleyen Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Elif Hakko, “Hastalik temel olarak vücutta deri bütünlügü bozulmus alanlardan enfekte havyan sivilarinin temasi ile bulasir.

Insandan insana ise vücut sivilarinin temasinin yaninda, damlacik yoluyla da geçiyor. Hastalik büyük damlaciklarla, yüz yüze yakin temasla bulasiyor” dedi.

Döküntüler çiçek hastaligina benziyor

Maymun Çiçegi virüsünün ates, bas agrisi, lenf bezlerinde sisme, halsizlik ve ates düstükten sonra ortaya çikan deri döküntülerine neden olabildigini söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, “Kuluçka süresi 6-13 gündür.

Döküntüler su çiçegi ve çiçek hastaligina benzer ancak lenf bezi sisligi bu hastaliklardan ayirir.

Tanisi için seyahat öyküsü ve lezyonlardan alinan PCR testi önemli.

Kanda çok kisa kaldigindan kan testi gibi yöntemler tani koydurucu degildir” seklinde konustu.

Hastaligin FDA onayli asisi var

Hastaligin tedavisinin çok net olmadigini ancak bazi antiviral ilaçlarin kullanilabildigini söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, “FDA onayli zayiflatilmis asi mevcut. Dünya Saglik Örgütü de çiçek asisinin yüzde 85 koruma sagladigini bildirdi.

Ancak su çiçegi asisi ile karistirilmamali. Çiçek hastaligi 1970’lerde ortadan kalktigindan asi en son 40-50 yas arasi kisilere uygulandi.

Dolayisiyla 40 yas alti kisiler bu hastalik için duyarli” dedi.

Afyon HABERI


Pazartesi 16 ° / 6.4 °
Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °