Tibbi Etil Alkol Üretim Tesisinde Sona Gelindi.

Tibbi Etil Alkol Üretim Tesisinde Sona Gelindi.

Ekonomi 19.05.2022 15:14:00 0
Tibbi Etil Alkol Üretim Tesisinde Sona Gelindi.

 

Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumus, Afyonkarahisar ekonomisine kazandirilan “Tibbi etil alkol üretim tesisi”nde incelemelerde bulundu.
Üniversite-Sanayii isbirligi ile yillik 5 milyon litre tibbi etil alkol üretiminin yapilacagi tesisin ziyaretine Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve Ibrahim Yurdunuseven ile AK Parti Il Baskani Hüseyin Ceylan Uluçay ve Merkez Ilçe Baskani Ziya Coskun Karadeniz de katildi. 

Ülkemizde yillik yaklasik 220 milyon litre etil alkol tüketimi mevcut olup bunun yaklasik yarisini yurtdisindan ithal ediliyor.
Yerli üretim ile ülke ekonomisine katki saglayacak ve tibbi etil alkol üretimi alaninda Türkiye’deki en büyük isletmesi olma özelligini tasiyan tesisin fizibilite ve projelendirme çalismalari, Rektör Prof. Dr. Okumus tarafindan yapilmis olup yatirim için yapilan görüsmeler neticesinde, yaklasik 100 milyon TL yatirim bedeli ile tesisin Alagöz Holding sahipliginde Afyonkarahisar’a kazandirilmasi saglandi.
Yatirim kararinin alinmasindan sonra, tesisin kurulusu Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumus, Ilimiz milletvekilleri Av. Ali Özkaya, Av. Ibrahim Yurdunuseven, Kayseri’ye atanan eski vali Gökmen Çiçek ve Afyonkarahisar Saglik Bilimleri Üniversitesi’nin destekleri ile saglanmis olup, tesiste ilk deneme üretimine baslanmisdi. 

Kurulusu tamamlanan, deneme üretimine baslanan ve kisa süre içerisinde resmi açilisi planlanan “Alagöz Kimya, Tibbi etil alkol üretim tesisi”nin en önemli özelligi, hammadde olarak patates (atil, çürük, parça dahil olmak üzere), sekerpancari, sekerpancari melasi, misir ve bugday gibi her türlü nisasta içeren ürünü ayni anda kullanabilecek ilk ve tesis olmasidir. 
Günlük 15.000 litre ve yillik 5.000.000 litre etil alkol üretilecek bu tesiste, bu üretim hedefi dogrultusunda günlük 50 ton bugday ya da misir veya 150 ton pancar ya da 180 ton patates kullanilacaktir.

Sakkarifikasyon (sekere dönüstürme), mayalanma (fermantasyon), damitma (distilasyon) ünitesi ve yardimci bölümlerden olusan tesiste, 110’ser tonluk iki adet sakkarifikasyon ve 8 adet fermantasyon tanki bulunuyor.
Bünyesinde 250’ser tonluk 2 adet alkol stok ve 2 adet su tanki bulunduran tesiste, 10 tonluk 3 adet günlük alkol tanki, 8 ton/saat tam otomatik buhar kazani, 24 ton/saat reozmos (aritma) sistemi yer almakta.
Iki adet sogutma kulesi, patates ve pancar isleme hatti ile 20.000 m2 alanda konumlanan tesiste, 7.000 m2 alanda üretim yapilacak.

Yaklasik 40 kisiye istihdam saglamasi beklenen tesisin en büyük katkisinin çiftçilerin elindeki saglam veya atil ürünlerin degerlendirilmesi olacagina dikkat çeken Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve Ibrahim Yurdunuseven, tesisin kurulmasinda emegi ve katkisi olan basta Rektör Prof. Dr. Okumus olmak üzere herkese tesekkür ettiler.

Afyon HABERI

Habere Ek Fotograf(lar)

Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °