19 MAYIS GENÇLIK SPOR BAYRAMI KUTLUOLSUN

19 MAYIS GENÇLIK SPOR BAYRAMI KUTLUOLSUN

Gündem 18.05.2022 13:28:27 0
19 MAYIS GENÇLIK SPOR BAYRAMI KUTLUOLSUN

Bugün; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Istiklal Harbimizi baslatmak üzere Samsun’a çikisinin 103. sene-i devriyesini kutluyoruz.

30 Nisan 1919 tarihinde Sultan Vahdeddin tarafindan Mustafa Kemal Pasa; Samsun ve çevre vilayetler için Dokuzuncu Ordu Müfettisligi ’ne tayin edilmistir.
Sultan Vahdettin’in Mustafa Kemal Pasa’yi bu görevle vazifelendirmesi;
Mondros Mütarekesi’nin güvenlik gerekçeleri ile müttefiklerin memleketin herhangi bir yerini isgal hakki taniyan 7. Maddesine göre isgal girisimlerinin olmasinin engellenmesi gayesini tasimaktadir. Sultan Vahdettin yeri geldiginde Mustafa Kemal Pasa’nin emrindeki güçlerden de istifade etmeyi ve müttefiklerle yapilacak baris görüsmelerinde arkasinda bu gücün varligini hissettirmeyi gaye edinmistir.

Bu minvalde Gazi Mustafa Kemal Atatürk 16 Mayis 1919 tarihinde Bandirma Gemisiyle yola çikarak Istiklal Harbimizin fiili baslangici olan 19 Mayis 1919 günü Samsun’a ulasmistir.

Istiklal Harbimizin baslangicini simgeleyen 19 Mayis 1919’da aziz milletimiz, kendi özgür iradesine, istiklal ve istikbaline her sartta sahip çikacagini bütün dünyaya ilan etmistir.

Mustafa Kemal’in liderliginde Samsun’da yakilan istiklal mesalesi Amasya, Sivas ve Erzurum’dan geçerek elden ele, dilden dile bütün vatan sathina yayilmistir.

Hür ve müreffeh yarinlara yürüyüsümüzün baslangici olan 19 Mayis,
aziz milletimizin hürriyetinden vazgeçmeyecegini, hiçbir sartta himaye altina girmeyecegini, milli iradesine sahip çikacagini bütün dünyaya gösterdigi gündür.

Istikbal mücadelemiz boyunca; tarihe gömülmek istenen sanli milletimiz her türlü zorluga gögüs, germis cani pahasina vatanina ve bayragina yönelen tehditleri bertaraf etmistir.

Samsun’da yakilan istiklal mesalesi, milletimiz için bagimsizligin müjdecisi olmus; birlik ve beraberlik içerisinde, azim, cesaret, kararlilik ve inançla verilen o essiz mücadele, bilahare Cumhuriyetimizin kurulusuyla taçlanmistir.

Afyon HABERI


Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °